Bahan-bahan doh:
400 g tepung roti (strong white bread flour) - D guna 350 gram tepung roti dan 50 gram tepung superfine
2 1/2 sudu kecil yis kering
1 sudu kecil garam (paras rata)
50 g mentega }dicairkan
70g - 80 g gula
1 biji telur
100 ml susu segar suam
110 ml air pandan - suam
sket susu segar (1 sudu besar)- utk sapuan atas roti
1 sudu kecil mentega cair} utk sapuan atas roti
Cara membuat doh:
1. Campurkan tepung, yis, garam, dan gula kedlm mangkuk besar.
2. Buat lubang di tengah2nya, tuangkan mentega, susu, air pandan dan telur.
3. Gaul tepung tadi sehingga menjadi doh yg lembut.
4. Uli selama 15 minit sehingga doh menjadi licin (tidak melekat di jari) dan elastic (walaupun doh ni agak melekit pd mulanya JGN tambah sebarang tepung)
5. Bulatkan doh kemudian letakkan kedlm mangkuk yg telah dilenser dgn sedikit minyak dan tutup dgn cling film.
6. Letak ditempat yg suam selama 1 ½ - 2 jam sehingga doh mengembang 2 kali ganda.
7. Kemudian bahagikan doh tersbt kpd beberapa bahagian seberat 50-60g g setiap bahagian pastu bulat2kan..susun dlm loyang yg dilapik dgn kertas minyak atau disapu majerin jarak antara satu sama lain jgn terlampau jauh supaya bila kembang doh tu akan bercantum sesama sendiri.
8. Kemudian tutup loyang tersebut dgn cling film selama 1 jam atau sehingga doh tersebut kembang 2 kali ganda semula.
9. Panaskan oven pd suhu 190-200'C, sapu roti dgn susu segar kemudian bakar selama 15-20 min atau sehingga keperangan.
10. Angkat, sapu dgn mentega cair. Sejukkan atas redai besi dan tutup dgn kain bersih (utk mendptkan soft crust)
aku suka roti pandan! tapi aku malas nak buat! ko tolong buatkan bley??? ekekekekekeee........
ReplyDeleteeee..nampak best dan gebu roti ni.
ReplyDeletemesti jenuh menguli kan nk bg gebu camtu huhuhu..
daku memang pantang nampak paper ngan pandan nie.. nampak gebus sangat roti nie.. nanti anak murid follow yer... hehhe..
ReplyDeleteana hang ni patut2 lah aku yag duk jaun ni melelh air liur ni tgk kerang hang pastu aiq mata kucing hang pastu roti hang... kesian yatt yg takler boleh rasa semua yer...kikikiiiii .. esok2 masak sardin dah ye
ReplyDeletehana -> seminggu 2 kali yerk nguli xcesias.. hehe nanti terlebih naik lakss... hehe
ReplyDeletehalen -> ikut panduan 15 minit jer..ehehe
aymy -> kalo pntang nmpk tu mmg kene buat.. hehe
princessharyati -> baik la yattt... nanti msk sadin ngan iakn kering jer... hahahaha
kim daun pandan akak sini. daun pandan mak jiya yg baru nak baligh kat depan umah tu dah hampir gondol! kakakaka...
ReplyDeletesungguh gebu roti mu itu kak ana..syg nak makan ah..rase nak wat peluk2 cam bantal jek hehehe
ReplyDeletejiya-> kim2 xdak.. kalo nk mai BP.. amikkk... ngko siram x pokok pandan mak tuh jiya oooiii...
ReplyDeletecatlina -> betullah catt... masa kopek seketui roti tuhh... bessttttnyaaaa....