Saturday, April 25, 2009

Pes Cili Sangai @ Nam Prik-Pow

Haaaa… ni sos nya ya kalo masa menumis… ghau… ghau... bau nyaaaaaa…. Sedap terangkat pinggan kalo mkn ni… ambo rasa la yo, kalo wat cicah ngan jemput pon sodap n tuk sambal burger malaysia pon sodapppp!!!... hehehe… Amacam Kak Nor!!!... lulus x???... hehehe… sodap kak!!!...Halal resipi yer kak… I lebiu…


Bahan2nya:-
1 cawan udang kering ~ (1/2 cawan)
2 cawan barang putih ~ (1 labu)
2 cawan bawang merah ~ (9 biji)
1 cawan cili kering ~ ( 1 genggam)
1/4 cawan air asam jawa pekat
1/4 cawan gula melaka ~( 1kpg nisan)
1/4 cawan sos ikan
1/4 cawan minyak sayuran ~ (minyak masak biasa jer)

Cara2nya:-
Bawang merah dan bawang putih dihiris2.
Goreng bawang merah hingga kekuningan dan masukkan bawang putih dan cili kering yg dah dipotong2. Goreng sehingga bawang2 keemasan. Ketepi kan sebentar.
Tumbuk bahan2 yg digoreng td bersama udang kering.
Panaskan minyak sayuran dan tumiskan bahan2 yg dimesin td hingga wangi.
Masukkan gula melaka, sos ikan dan air asam jawa.
Masaklah dgn api sederhana hingga pes menjadi pekat.
Dah siap pes, boleh la digunakan dlm masakan di atas dan selebihnya disimpan dlm peti ais.

No comments:

Post a Comment