Wednesday, May 13, 2009

Apam Gula Melaka II

Salam di hari selasa yg cerah dan dah mula panas terikkk!! ( pinjam trademark mek siam muhahaha...) hehehe... selepas puas berjalan-jalan weekend pi servey resort kat Kota Tinggi pasal nk pi coti2 pd cuti sek nanti, ni lah n3 yg pertama nk panas injin balik... tp apakan daya harapan berkecai pasalll!!!!!!... weekend nih dh kene tinggallll!!!!... adusss... sedey di buatnyaaaa... tu yg malas jerr tuhhhh... sedey x abis lagi nihhhh... mood x dak... kalo sekejap x per nih 1 bln... huhuhuhuhu... disebabkan sedey punya pasal meh mkn apam... sapa lum bekpes meh bekpes sama2, makan apam jerr resipi kali ni dr Iza... sedap mmg sedappppp!!!...kalo nk cuba yg lain kat sini yer... Thank Iza... resipi cam biasa C&P lg...



Bahan2nya
* 1 cwn air
* 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus
* sehelai daun pandan
2 cwn tepung
1 sk dry yeast
3/4 cwn air
3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
secubit garam


Cara-cara
1. Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
2. Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
3. Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
5. Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
6. Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
7. Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.

No comments:

Post a Comment