Arini x msk pasal BIL nk open table... hehehe dia dapat bonus. Makan pree den arini... teringin nk makan apam ni nyer pasal n utk bekpes esok, buat la, ini percubaan yg ketiga pasal percubaan pertama hampeh... adunan x naik, 1 huun pon hampehhh... agaknya yis lama x aktif kot dh mati... ghupa2 nyer aku yg x aktif... huhuhu... yg kedua terlebih air naik2 tp lembut n lembab sangattttt... tnya pd kengkawan yg pakar nape x naik, ghupa2nyer adunan x leh bercampur ngan garam, sensitip... oooo patut la... bdk baru nk belajar katakan... psl resipi ade kata sedikit garam... thnks Kak Nor Myr. Mungkin garam tu untuk buh kat kelapa agaknya...resipi Ein amik ngan resipi2 sekali... thnks Ein... muah..muah..muah... sedap dimakan ngan kelapa, tp kelapa ellekkk... dh pesan cik abe beli dia terlupa...huhuhu apa2 pon sodapppp.
Bahan2nya:-
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula merah-padatkan - saya pakai gula melaka
2 sb gula pasir
1 st yis segera
1 st garam
350ml air suam
* kelapa parut putih+garam-kukus sekejap *
Cara2nya:-
-satukan semua bahan kering dlm bowl yg besar.tuang air suam.kacau sampai sebati dgn whisk.pukul2 lama ckit.tutup dgn plastik.
-biar beberapa jam utk mengembang(penuh bowl pun xper)
-sapu tin dgn minyak
-kacau sikit then tuang adunan dlm tin
-rehatkan sekejap(naik ckit)
-didihkan air dlm kukusan
-kukus adunan 1/2 jam dgn api kuat
-sejukkan sebelum dipotong..
-hidangkan dgn kelapa parut yg telah dikukus.
p/s: Pada yg nak mencuba saya gunakan gula merah cap bintang(pek hijau 1 kg yg ada jual di pasaraya2 tu)gula merah ni memang bersih..so kalau gunakan gula merah biasa yg jenis timbang ke masak dulu dgn air dan tapis..dan sukat dulu ya
No comments:
Post a Comment