Pagi ni terlebih rajin nk pegi menjala... ya ampuuuunn... huhuhu... hudohh nya jalaku ini... 1st time ni pegi menjala...selalunya beli dh siap jer. Makan ngan kari daging sihat x letak santan... mmg sihat la... betul2 mamak style. Pasal terlebih rajin... eheh... kari ni jugak lauk tuk lunch n dinner... kalo ptg2 tuan tanah ngadu lapo makan jer la hasil menjala ni. Resipi dr rumah Yatiezaini MyR... mmg tip top, nk bg grade kat Yati... Thanks Yati...
Bahan2nya:-
1kg tepung gandun
1 tin susu cair
4 biji telur
4 tin air - guna tin susu
sedikit esen vanilla, pewarna kuning dan garam
sedikit minyak masak utk melenser dan acuan roti jala
Cara2nya:-
1. Satukan bahan 1-5 dan kacau hingga tidak bergentel.
2. Masukkan adunan td kedlm blender, dn blend sebentar hingga habis semua adunan dan tapis adunan.
3. Panaskan kuali leper non stick dnd sapukan sedikit minyak masak. Masukkan adunan kedlm acuan roti jala dn jalakan diatas kuali.
4. Biarkan sekejap sehingga roti jala itu masak dn bolehlah diangkat dn dilipat mengikut citarasa memasing.
* Saya guna acuan roti jala dn nyampah kalo ader lubang yg sangkut2, saya cairkan sket adunan tepung dn hasilnya kuar laju jer x de masalah sangkut lg... kalo nk lawo cam kak LG n Azie nyer pakai jer botol mayonis... ehehe...*
No comments:
Post a Comment