Tuesday, March 3, 2009

Telur Bistik

Yang ni pon menu mlm nih… telur bistik, dapat resipi nih dr majalah keluarga… bila dibelek2… ishhhh… mcm sedap jerrkkkk… semua bahan2 ader… try lah…. ntah la... akhir2 nih mls nk masak yg leceh2... nk yg senang2 dan sempoi2 jer.... haaaaaa… bila dh test, memang sedap pon, x sia2 cuba… layannnn...



Bahan2nya:-
2 biji telur – digoreng dadar
50 gram isi ayam – dicincang
1 biji bawang besar – didadu
2 ulas bawang putih – di cincang
1 biji lada merah dan hijau – dihiris
2 sudu mkn sos cili
2 sudu mkn sos tomato
Sedikit tepung jagung ditambah sedikit air utk memekatkan kuah
Sayur campur
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak utk menumis

Cara2nya:-
1. Panaskan kuali, masukkan isi ayam, masak sehingga separuh masak, masukkan bwang bsr, putih, lada merah dan hijau.
2. Masukkan sos cili dan sos tomato, kacau rata dan masukkan pula sayur campur.
3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan perasakan dgn garam dan gula secukup rasa, setelah pekat kuahnya tuang bahan keatas telur yg telah siap didadar tadi. Siap untuk dihidang.

8 comments:

princessharyati said...

ana hang ni macam dapat baulah yatt npun nak buat telur bistik ni... takpelah yatt buat telur chop lak hahah.. kikiiii...

hana said...

penah dengo! tp tk penah buat! leh list nih!! bila ntah nak mmbuaknya! heeeeeeeee......

Datin El said...

ana..el nak buatlah ari ni..nampak sedap ek..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

nampak sedap nih...next time leh cuba...

anawahid said...

yatt -> haaa buat la telur chop tu dulu... pas tu hantar kat sini

hana -> bhn sonang buat ker la kalo dh x de idea... hehhe

datin el -> betul datin el.... sedappp

Aishah -> bole ecahh... sedappp

chokio_nia said...

ain google cr resepi then smpi kat blog akak..btw ain wat tambah serai kat resepi tu..hehe..thanx neway 4 d recipe..=)

Norzilawati said...

salam ,, semlm i dah buat telur bistik ,, ohhh jadik gakkk ,, my sons said very delicious ,, sedap lagi mama buat dr yg kat kedai ,,, ,, my eldest said ,, during sahur puasa nanti ,, can u prepared telur bistik ,,,huhhhh ,, kembang kempis la hidung ,,, anyway thanks !!!

emva said...

ayam tu tak perlu goreng denGan kunyit la ea?