Tuesday, June 23, 2009

Sirap Bandung Soda

Ni laks kesinambungan menu dinner semalam, tah la pas pose sotong tenet laks mengong... huhuhuhu siot jerkkk... petang semalam mmg panas betul wa cakap luuu!!!... x tertahan ghasenyerrrr… apa lagi suh ler my laling wat sirap bandung… dia nih mmg xpert kalo wat sirap bandung eskem soda nih… mmg soda gilerrr… x cayer try wat, mmg lain dari yg lain… dia jugak selalu amik tender kalo ada kenduri kendara… muhahahahha… tuk family sendirik jer tawwwww…. Oke, layannnn… 10Q suamiku terchentaaaa… mmg sodappppp…




Bahan2nya

600ml air
½ tin susu cair
1 tin Aiskkrim Soda F&N
6 sudu gula
Sedikit garam
Sirap Ros secukupnya
Air Batu secukupnya

Cara2nya:-
1. Masukkan kesemua bahan2 diatas kecuali Aiskrim Soda dan air batu, kacau sehingga larut. Adjust rasa manis, kaler merah, lemak dan susu cair sendiri yer bergantung tekak masing2 dan seperti yg dikehendaki.
2. Akhir sekali masukkan aiskrim soda, kacau sebati dan tarik dahulu air ini sebelum diminum bersama air batu secukupnya.Nyamannnn!!!!

TIPS: ** Jangan masukkan airkrim soda dahulu jikalau mahu dapatkan air yg sempurna, kalo DERHAKA akan jadilah air sirap bandung seperti air susu basi kerana susunya timbul n terapung**

9 comments:

hana said...

haaaaa btol btoll!! aritu ms rewang adik aku kawin diorg wat air nih! perghh! sodapp!

Ayu said...

k.anaaaaaaaaaaaaaaaaa..............uuuuwwwwaaaa...sedapnya sirap bandung itew!!!! rasanya sirap bandung eskrem soda ni mmg top kat johor kan.klu kat kl ni hrp sirap dgn susu jela...sbb tu tak terasa nak minum.yela..dah biasa minum hat b'ais krim soda punya.ni antara menu wajid klu b'buka kat umah mak.yg jd mangsa kena buat...k.long la.ayu tukang minum je.hehehee....

Jiya said...

mengancam sungguh sirap bandung soda ni. siap buih2 lg. tu kaw2 punya ka?? hehehehe..

blogresipi said...

Bestnye nampak sirap bandung soda neh.. panjang pulak namanye.hehe

Anawahid said...

hana -> haaa tau x pe!!!... tul kan.. hehe

ayu -> ayuuuuuu, apa lg balik la muarrr...wakakaka... kempunan nanti.. hehehe

jiya -> a'ah mmg kawww!!.. wa cakap luuu...

blogresipi -> ijan,hahahaha tau x pe, tp bila minum sekejap jer.. heheh

Ayu said...

k.ana....semlm ayu dah beli eskrem soda.klu rajin b'buka kang leh la buat.sirap dah ada.oooppsss....lupa lak susu cair.takpe...itu bisa diatur dong.hehehehe....

creep said...

orang johor kalu x tau buat mmg wajib disumpah jadik aiskrim soda.. hehhe

Noorhasmira said...
This comment has been removed by the author.
pian said...

Wah!bestnye. Dulu dok Muar tak nak belajo buat sendiri. Sekarang nak buat tak menjadi, susu jadi tepu.huhu..