Wednesday, June 24, 2009

Kerang Masak Berapi

Haaaa yg ni ambo punyaaaa.. so, mlm td dinner x mkn nasik ghatah lauk jer ngko!!!... berasap x berasap pale, telinga dibuatnyaaa.. perghhh!!!... ni baru bole panggil kelabu mata hitamku... wakakakakaka... compom weekend nk g carik kerang lg x puas mkn, nyesal laks wat sket jerkkk... Resipi cilok kat MyR, resipi oleh Sweety Kitchen, thanks ya sweety mmg betul2 berapi dibuatnya....

Bahan-bahan ( 2 org makan )
1kg kerang
1cm Halia
4 ulas bawang putih & 1 ulas bawang merah kecil
5 sudu makan sos tiram
10 tangkai cili api
3 helai daun sadri & daun sup.
sesudu minyak makan

Cara-cara
1. Kerang direndam dengan asam keping selama 2 jam untuk memudahkan segala kotoran tanggal.toskan dan cuci sampai besih.Rebus skit kerang.
2. Tumbuk lumat bawang putih, merah dan lada cili.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.Masukkan sos tiram dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan kerang, biar rempah melekat dan sebati.tiutup api dan taburkan daun bawang dan sadri.

Pas dh berapi kepanasan beserta kepedasan mkn kerang tuh, meh cuci mulut ngan buah rambutan gula batu yg manis banget nih... adusss ya ampunnnnn sedapnyaaaaa, longkah lak tuh!!... Mintak ampun mintak maaf yer semua kalo kat tempat anda x de rambutan nih, bukan niat nk menunjukkan kekejaman ehehehe... cuma nk bgtau buah ni jer la yg bole bwk balik masa musim buah nih... nk2 durian mg hampeh!!!... jemput makangggg...

11 comments:

hana said...

uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! ko dengo tak nih aku nangissss!!! KIJAM KIJAMMMMM!!!

Ayu said...

hahahaahhaa....nak gelakkan k.hana sat.tp sebenarnya ayu pun nak nangis sama....uuuuwwwwaaaaaaa....

Aishah@Ariffin@Aqil said...

waaaaaaaaaaaaaaa...nak jugakkkkk

princessharyati said...

hana mmg ana montana sorg ni kijammmmmmmmmmmmmmmmmmm
berapi2 mata ku melihat kerang berapi mu nasib baik kerang tu tak menjerit ada api tolong2 ada api panggil bomba... hahahhaha

blogresipi said...

Adussss.... sodapnye lah kerang neh..berapi pun berapi lah... ade lagi tak? nak jugak!!!!!

zai@umiaiman said...

nengokkan cili2 dok menengak kat sisi kerang tu pun dah terasa kepedasannyer.. tp pedas2 ler baru umpphh kan

geraugebang said...

Salam, kak gerau allergic kat kerang. Kalau tak memang best gatah. Singgah-singgahlah kat blog kat gerau. Lepas makan kerang berapi ni mesti jadi naga gamaknya.

xerox_91 said...

kan bagus kalo akak bgtau mase saya bukak pose tadi...aduyay...hahaha

kak ina kl said...

salam ana..bestnyanya tgk kerang tu..favourite kat rumah ni..nak buatlah hujung minggu ni..

sedapnya tgk durian..besttttt

Jiya said...

kejam nko kak... posssssssssss!!! akekekekekeke. dulu kat umah lama banyak pokok rambutan blakang umah. time jek rambutan sedia jolok. nak panjat takot ngan kerengga. mmg makan sampai kenyang terbongkang.

Anawahid said...

Hana, Ayu Aisyah, Yatt n Jiya -> hehehehe... kan masa sebelum tayang dh mintak ampon n maap... maap la yer lagi sekali pasal cik rambutan tuh.. huhuuhu...

Blogresipi, Zai, Guraugebang, Xerox_91 n Kak Ina kl -> tuk u ols semuaaaaaa.. mg sedap resipi nih lain dr yg lain... pedas, panas, sedappp!!! yg penting x jadik naga kuar api ikut mulut... muhahaha.. x caya try lerr...