Monday, June 29, 2009

Donut II

Assalamualaikum n selamat malam semua... dh mkn malam ker belum???... dah mandi ker belum??? hehehe... semoga ceria2 semua hendaknya yerrr... Oke... disini saya ingin mengucapkan Selamat bercuti buat warga Johor tuk arini pasal arini Hari Hol Almarhum Sultan tuk negeri Johor... Cuti oke, public Holiday.. yeeehuuuuu... K, 1st n3 tuk hari ni selepas beberapa ari dpur coti pasal tuan nyer dapur bz layan tetamu n bwk tetamu ronda2 BP nih... hehehe... Wokeh!!!... Donut tuk minum petang td, wat tuk en hb yg tgh bertungkus lumus pindahkan tanaman kat belakang rumah pasal hutan depan umah dh gondol pemaju dh nk naikkan perumahan... Resipi donut yg sedap n gebu ni, amik kat umah HaSue... sedap banget!!!... tul kata dia x sampai 15 minit buat dah siap dan x sampai 15 minit lak dh bersih... licin!!!... huhuhu... sodap mkn ramai2... ngan ahli gotong royong jiran sebelah umah... Thanks ye Sue, sodapppp... C&P jugak yer...



Bahan2:
500g Tepung Gandum Berprotein Tinggi (guna tpg biasa pun ok)
1 Peket Yis Segera-11gram (jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)kalo guna yis peket beso amik 1 sudu makan jer..
50g Marjerin
1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak adunan)-Letak lebih sikit pun takpe
2 Sudu mkn (penuh) gula pasir
2 Sudu mkn Susu Pekat / 2 Sudu mkn Susu Tepung [ikut citarasa]- Letak kedua2 lagi sedap
1 Biji Telur
1/2 Sudu Teh Garam
Gula Halus atau topping kegemaran anda
190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung)

Cara-cara:
1. Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit-untuk yis yang baik,selalunya dalam 3-5 min dah mula berbuih.
2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
3. Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
4. Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
5. Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih).Doh dah siap dan jika ingin membuat kuih 5 spice roll,boleh la dibahagi 2. Utk resepi dan teknik membuatnya sila rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/652.Selain tuh doh nih sesuai untuk burger sambal,pau goreng dan sebagainya..
6.Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan..(lebih ringan/kmbg doh,lbh gebu laa donut tu nanti)jadi kalo nak donut extra gebu kena laa sabor sket yer..hee
7. Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
8. Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda. SELAMAT MENCUBA.. ^_^

2 comments:

HaSue said...

Thanks kak sudi cuba resepi donut nih..nampak gebuuu sgt. sue saban minggu wat donut atas pmintaan anak2..bila laa nak jemu mkn donat depa tuh..hee

Anawahid said...

HaSue - sedap tul donut nih sue, 15 minit dh bersih huhuhu... 10q ye... heheh