Bahan2nya:-
100gram gula pasir
50ml air
4 biji telur
¼ sudu teh garam
400ml santan ( dari 65ml santan pekat dan 335ml air )
¼ esen pandan
Cara2nya:-
- Goreng gula pasir tanpa minyak sehingga cair dan keperangan, tuang air dan kacau sehingga gula larut dan tuangkan ke dalam mangkuk tahan panas yg telah disapu marjerin.
- Pukul ringan telur dan garam, Masukkan larutan santan sedikit demi sedikit dan esen pandan sambil kacau rata.
- Tuangkan ke atas karamel dan letakkan ke dalam loyang yg telah diisi dgn sedikit air. Bakar selama 50 minit dgn suhu 160’c. Siap
** Keluarkan krim karamel setelah disejukkan supaya tidak rosak bentuknya**
6 comments:
weiiiiiiihhh yg nih menggoda dkalbu! arghhhhhh!!
k ana, sodap nampak.. pakai plak esen pandan kan... sure wangi jerr....
betul lah hana setuju mengoda sungguh.. sampai ke lubang jantung... lembut bak apa yek..heheh sat ni adik ku dtg mesti dia nak order karamel kelin hehahahha
ehemmm!! cam ku kenal jek ayat hujung tu... adakah itu perli?? hehehehe!
hana, aymy n yatt -> bukan nk menggoda... tp ikhlas mmg sedappp, wangiiii... best laaa... hahahaha
jiya -> jiya akak nk oder karamel nes tumpah... wakahkahakh
Hai, Ana... rajin sungguh dia memasak. Cantik pula kulinernya. Untuk pengetahuan Ana, Majalah SEDAP juga membuka Forum Majalah SEDAP buat para pembaca yang sudi berkongsi hasil cubaan resipi dari Majalah SEDAP. Ana boleh share di http://majalahsedap.forumer.com bersama ahli forum yang lain. Tahniah dari team SEDAP atas kejayaan Ana. Teruslah mencuba resipi2 istimewa SEDAP dari semasa ke semasa.
Post a Comment