Bahan2nya:-
¼ cwm minyak untuk menumis
1 sudu teh bawang putih – dicincang
1 cawan cendawan butang – hiris/ cincang ikut suka ( saya letak 6 biji cendawan )
1 ketul kuib daging / ayam
1/3 tepung gandum
2 cawan air
¼ cawan kicap manis
½ sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa – saya x letak
Bawang putih goreng - optional
Cara2nya:-
1.Didala m satu bekas, masukkan tepung gandum dan air, whisk bancuhan agar tidak bergentel, ketepikan.
2. Sementara itu, panaskan periuk, tumis bawang putih sehingga naik baud an masukkan cendawan, kacau sebantar.
3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung, kicap, kiub daging/ayam dan lada hitam. Masak menggunakan api sederhana sehingga mindidih dan kepekatan kuah bergantung pada individu. Siap.
6 comments:
uih cedapnye mushroom gravy..hmm..sabar2..lagi 30 hari nk berpantang hehe
amboi ana...sakan ek masak...klu jadi nnt ni...masak ni x leh beria sgt tau...perlukan pengorbanan sementara...
k ana, i likeee.... cedapnyeee...
Catlina -> sabor cattt.. hitung jer la hari tu ehh...ehehe
Cikmin -> hehehe cikmin menu nih.. untuk sebelum bermulanya projek mega nih.. ehehe
Aymy -> iyolaaaaaa.... sedapppp!!!
mak aiii.. terliur2 tengok gravvy ni. tambah lagik kepak ayam kelin akak tu. kakakakaka... hiskkk!! teringin nak makan ayam bakar plakkkkkkkkkkkk!!
Jiya -> jiya kelinnnn... dh bole mkn ayam ker.. nyampah haku ngan bdk sekejap leh mkn ayam sekejap x mkn... grrrrr.. gigit tinga jiyaa... kakaka
Post a Comment