Tuesday, March 3, 2009

Kerutuk Daging

Menu dinner arini… kerutuk daging… resipi ni dh lama waiting list masa buat nasi hujan panas aritu, ingat nk padankan dgn daging nih, tapi apakan daya… masa berbual dgn zaliana, dia bgtau rempah kerutuk nih bole dpt kat kelantan jer… hehehe… tu yg KIV dulu tuh… 2 minggu lps adik gi klate apalg kirim la ngan dia rempah nih… errmmm ilang dah kempunan… heemmm bole tahan jugak yer resipi pantai timur nih… sedapppp… resipi Makyong dr MyR… thanks makyong… mkn dgn nasi panas pon sedapppp….



Bahan-bahan ( 5 orang )
500g daging
4 sudu besar rempah kerutuk
2 sudu cili giling
1/2 biji bawang besar
3 cawan santan pekat
2 sudu besar kicap pekat
1/2 keping gula melaka/manisan
2 sudu besar kerisik
[bahan tumis]
1/2 bawang besar
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 sudu besar minyak

Cara-cara
- Potong daging kecik-kecik. Bersih dan toskan.
- Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
- Panaskan minyak
- Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi
- Masak sehingga pecah minyak
- Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
- Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.
- Siap untuk dihidang.

2 comments:

azIEda said...

wow so sedap..

anawahid said...

Azieda -> hehehe sedapkan... x tau la, 1st time mkn dh suka...