Semenjak dh pandai guna microwave wat grill ayam , semua yg ber grill laju je nk try... Memang terangkat ar lemak cili api Kak Pah Sherry tergolek-golek dibuatnya pasal kawwww punya pasal... sib baik x tergelek-gelek... kalo kak pah tau aku ckp camni abis aku.... sib baik dia jauh kat UK..... amponnnn kak pah... semenjak dh buat ayam cili api ni....asyik nk versi ni yer.... x tau la kenapa??? Thanks kak pah yg semakin bz ni..
Bahan2nya:-
1 ekor ayam sederhana
2 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit (dipintal) **1 helai daun limau purut ni saya tambah **
10-15 biji cili padi @ cabai burung(klu nk pedas bleh tambah cili, klu taknak pedas kurangkan cili)
1 inci halia
1 inci kunyit @1 sudu besar serbuk kunyit
5 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
1 mangkuk santan pekat
Garam & gula secukup rasa
Sedikit kiub pati ayam
Cara-caranya:-
1. Bersihkan ayam, kemudian belah sedikit bahagian dada ayam supaya cepat masak & ayam tidak mentah di bahagian dalamnya.
2. Kisar cili, halia, kunyit, bwg merah & bwg besar.
3. Masukkan santan pekat ke dalam kuali yg agak2 muat utk seekor ayam supaya senang nak mengoleknya nanti.
4. Masukkan bahan2 yg telah dikisar tadi, serai & daun kunyit.
5. Masukkan ayam & bahan2 perasa.
6. Bila memasak hendaklah api yg paling kecil sekali & jgn biarkan santan mendidih (pecah minyak). Sama seperti kita buat rendang.
7. Balik2kan ayam supaya masak sekata & tidak hangus bahagian bawahnya.
8. Tunggu hingga ayam betul2 empuk & kuahnya agak pekat.
No comments:
Post a Comment