Yeeeeehaaaaa... akhirnya gua berjaya gak wat roti sendiri... mmg x kusangka, almaklum ler owang x de BM ehehe. Lepas penat menjala lapo laksss... ahak..ahak.. pegi cari mkn umah kengkawan spt Azie, Hana, Kak Masz, Noorma dn sesapa yg x tersebut tu jgn marah ar... gua x bole tahan gua ckp lu... Dengan menggunakan kuasa badang wa uli sendiri roh ni... jadikkkkkk... muhahahahha... Resipi asal dari Onigiri dn ramai oghang2 dh try... Mebelessssss... lembutttttt..... gebussssssssss....
Bahan2nya:-
80 gram nasi putih
100 ml air
250 gram tepung roti
60 ml susu segar
4 gram dry yeast
2 sudu besar gula
20 gram butter atau marjerin
1 sudu kecil garam
Bahan2nya:-
1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
2. kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
3. masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
4. rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
5. kemudian terap doh memanjang dan lipat 3
6. letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit - eheh x der acuan sandwich main belasah susun jer..;)
7. keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner. Selamat Mencuba.
2 comments:
kak Ana..ada + tepung tak masa uli tu..kan lembek2 adunannyer pas tu tak lekit2 ker??? bg pergtua sket sbb nmpk mulus ler akak nyer roti kekekekek...kita dh wat 2 kali..sbb soooodaaaaaaaaaaaaaap..
Azie, akak dh melambung-lambung ni kene puji... a'ah akak ader + tpung lg, kalo ikut resipi mmg lembik.. akak + ddlm 2 sudu besar lg, dh x lekat, akak uli lg smpi permukaannya licin n masa canai n kene btul2 padat canai doh tu, mmg dia memantul blk x pe kuat sket.. kuarkan kuasa badang mu itewww...;)
Post a Comment