Lunchku hanya mkn macaroni goreng jer n nk perabiskan lg stok2 dlm esbok tu... kalo x abiskan kene la tukar esbok baru... kwang3x. Mcm la hb ku ni saudagar minyak. Mmg mls betul tgh hari ni, pale lak sakit... msk yg simple2 jer laaa. Jln2 cari mkn kat rumah Diana lg, jumpa la resipi ni, mmg lain dr yg lain tu yg try tu... lain sket ar rasanya... x cam macaroni yg biasa goreng tu... ni kira mkn mlm sekali laaa... sonang kojo... Aroma herba jintan tu kan yg buat nk ngences jer....thanks D...
Bahan-bahannya
1 paket (500 gram) macaroni
12 ekor udang, dibersihkan
150 gram daging cincang
4 biji telur, digoreng pecah-pecah
1 ikat sawi, dipotong selebar 2 inci
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tomato
¼ cawan bawang goreng
garam secukupnya
serbuk perasa, jika suka
gula secukupnya
minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar
15 tangkai cili kering, direndam dengan air panas
3 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 ½ sudu teh serbuk jintan halus
Cara-caranya
1. Panaskan secukup air didalam periuk dan letakkan 1 sudu besar minyak masakan. Bila air telah mendidih masukkan macaroni dan rebus sehingga ia masak. Bila telah masak angkat dan toskan. Minyak masakan digunakan supaya bila macaroni ditoskan ia tidak melekat antara satu sama lain.
2. Panaskan secukup minyak didalam kuali. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga ia naik bau. Masukkan kicap, sos tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
3. Masukkan daging cincang dan bila daging telah bertukar warna. Masukkan pula udang. Masak sehingga udang bertukar warna.
4. Masukkan sawi dan telur yang telah disediakan tadi. Gaul rata.
5. Masukkan pula macaroni yang telah direbus. Gaul sehingga rempah dan macaroni rata.
6. Taburkan bawang goreng dan gaul sehingga ia sebati. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment