Sunday, May 31, 2009

Keria Kentang

Salam Hujung minggu semua, menu bekpes selepas 1 minggu dapur x berasap akibat keadaan x mengizinkan pasai x sihattt.... huhuhuhu.... dh dekat seminggu satu baik satu muncul... huhuhu... la nih demam dah kebah sket tekak lak sakitttt n batuk laksss.. huwaaaaaa... Terima kasih pd kengkawan yg mengambil berat tuk diri ini... tq... Oke layan jer la bekpes arini... ntah la teringin sangat nk mkn kuih keria sejak dh sihat sikit nih... stok keledak tadak... camne erkkk... jd, hasil skodeng kat saji online jumpa lah resipi yg bole menggantikan keledek.... adooooiiii!!!!... ikut resipi n wat la 1 1/2 adunan pasal ikut resipi 1 adunan cam sikit jerkkkk... huhuhu oke2, sedap2.... tp... keras sket laaaaa pulakkkkk... akan datang kalo nk wat mmg nk kene kurangkan tepung or lebihkan kentang lerrrr... hehehe... layan jer la menu org lum sihat betul nih....


BAHAN-BAHAN:
100 gm ubi kentang
1/2 sudu kecil marjerin
130 gm tepung gandum
150 gm gula
Sedikit garam

CARA MENYEDIAKAN:
1. Rebuskan ubi kentang bersama garam sehingga empuk dan lecek ketika masih panas.
2. Kemudian gaulkan bersama marjerin dan tepung gandum sehingga sebati.
3. Ambil doh dan bentukkan bulat seperti donut.
4. Ulang langkah yang sama sehingga habis adunan.
5. Goreng sehingga kuning keemasan dan ketepikan.
6. Selepas itu, masakkan gula bersama sedikit air hingga cair dan pekat.
7. Kemudian masukkan semua kuih yang digoreng tadi dan gaul sehingga semua kuih disaluti air gula.
8. Angkat dan hidangkan.

3 comments:

  1. nak buat jugakkkkkkkk!!! bg aku seketui dulu! lapo nih br blk jalan! ekekeke

    ReplyDelete
  2. wahh kak... suker2 kuih keria ni. nak panas2 punyaaa n banyak gula tauuu! akekekekkeke

    ReplyDelete
  3. Hana -> wah sodap la yo ngelencer jooo... satu cukup kaaa... hahahaha

    jiya -> jiya, ngko x bole mkn yg gula bnyak2 tuh kencing manis nanti, bdn tuh dah la cikiding cam owang kencing manis... kahkahkah.... x boleeee...

    ReplyDelete