Saturday, May 23, 2009

Hati Masak Rempah

Nilah menu lunch n dinner arini baru sempat nk letak, pas n3 pasal kene terjah tuh, tenet terus mengong… terus kuar carik barang dapur yg dah ellek… ni jugaklah menu tuk tetamu arini, mmg x tau dia nk terjah ni ajer la yg sempat dihidangkan selain dr ikan n sayur goreng n sambal kicap… heheh…. Ok la yer Jiya dari mkn biskut /roti kering… kihkihkih!!!... x kira la hati ayam ker lembu ker mmg suka masak mcm nih…. Sodapppp compom licinnnnn… betulll x tipuuuu… hehehe… puji diri sendiri nampakkk hehehe… layannnnn…



Bahan2nya:-
½ kg hati ayam/lembu – dicuci dgn tepung gamdum tuk hilangkan hanyir dan digoreng terlebih dahulu bersama serbuk kunyit n sedikit garam - saya guna hati ayam
( * bahan kisar )
*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
* 1 sudu besar ketumbar
* ½ sudu besar jintan manis
1 batang serai – diketuk
2 pelepah daun kari
1 sudu besar penuh rempah kari daging
2 sudu kecil serbuk lada/cili – nk pedas sendiri adjust yer
1 sudu besar kerisik
Air secukupnya
Garam, gula n bahan perisa secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara2nya:-
1.Panaskan kuali, masukkan daun kari gaul sebentar dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.
2.Masukkan serai, rempah kari dan serbuk lada/cili kacau sehingga sedikit kering.
3.Masukkan hati yg telah siap digoreng terlebih dahulu td dan kacau sebati dan masukkan kerisik dan jika terlalu kering masukkan air sedikit demi sedikit bergantung pd kehendak masing2.
4.Akhir sekali masukkan gula, garam dan bahan perisa secukup rasa. Siap!

7 comments:

  1. ya ya memang tak tipu kak ana bini wahid ni puji diri sendirik... kakakkakaka! larikkkkk!!

    mekasehhh kak blanja makan... hehehe! mmg sedap sampai licin pinggan ku... kihkihkih!

    ReplyDelete
  2. k ana, tgk bahan2 dia pon tau memang sodap... jiya makan baper pinggan kak?

    ReplyDelete
  3. kompem jiya terkuis2 nk makan! sbb dier mana makan ayam! kakakaka...

    anaaaaaaa!! aku suker glerrrr ngan ati ayam! nmpk ko punyer nih mmg leh ngencesssss!! tp kompem aku kene mkn sorang! sbb xde sape sudi kwn mkn ngan aku! bg aku skitttttt!!!

    ReplyDelete
  4. ana, kalau time raya, mak kak ita suka masak cam gini utk dimakan dgn lemang, selain drpd masak rendang. tapi tak gunakan hati le, gunakan daging. hiris nipis2...kuahnya pekat2 gitu! sedap!!!

    ReplyDelete
  5. jiya -> sedap er jiya... hehehe yg penting ngko x cirit birit... wakakaka...

    aymy -> jiya tuh mana nk gemok masa dia senduk nasik ada la cam nk suap bdk kecik makan!!!!... mana x cekeding bdn dia tuh, akak pon apa lg terus + penuh... wakakaka... bersih jugakkk!!!... nampak naw dia maluuu2 kamben kunon!!.. wakakaka

    hana -> heheh.. itu kira nasib dia la kalo x mkn... wakakaka pastu aku tnya diaaa mkn x hati ayam, dia kata mkn, bole... hehehe tp nmpk terkial2 jugak... wakakaka dia kata belah ed jer yg x mkn...pssttt ina, pecah lubang minah cekeding nih kuat tidoooo!!!!!... ed bgtau... kahkahkah... x sia2 kita sergah umah dia, mmg tgh membuta, masa ngko g umah dia tuh agaknya yg lambat naw mesti tgh membuta... kahkahkah

    Azita -> iye ker kak, ni saja nk layankan hati yg ader 1 kg kat umah tuh, mak bg... asyik sambal jer bole muntah darah kak ita... hehehe

    ReplyDelete
  6. Sedapnye hati masak rempah ni...

    ReplyDelete
  7. kompom sedap ijan. x tipu... heheh...

    ReplyDelete