Bahan-bahan ( 2 org makan )
1kg kerang
1cm Halia
4 ulas bawang putih & 1 ulas bawang merah kecil
5 sudu makan sos tiram
10 tangkai cili api
3 helai daun sadri & daun sup.
sesudu minyak makan
Cara-cara
1. Kerang direndam dengan asam keping selama 2 jam untuk memudahkan segala kotoran tanggal.toskan dan cuci sampai besih.Rebus skit kerang.
2. Tumbuk lumat bawang putih, merah dan lada cili.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.Masukkan sos tiram dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan kerang, biar rempah melekat dan sebati.tiutup api dan taburkan daun bawang dan sadri.
Pas dh berapi kepanasan beserta kepedasan mkn kerang tuh, meh cuci mulut ngan buah rambutan gula batu yg manis banget nih... adusss ya ampunnnnn sedapnyaaaaa, longkah lak tuh!!... Mintak ampun mintak maaf yer semua kalo kat tempat anda x de rambutan nih, bukan niat nk menunjukkan kekejaman ehehehe... cuma nk bgtau buah ni jer la yg bole bwk balik masa musim buah nih... nk2 durian mg hampeh!!!... jemput makangggg...
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! ko dengo tak nih aku nangissss!!! KIJAM KIJAMMMMM!!!
ReplyDeletehahahaahhaa....nak gelakkan k.hana sat.tp sebenarnya ayu pun nak nangis sama....uuuuwwwwaaaaaaa....
ReplyDeletewaaaaaaaaaaaaaaa...nak jugakkkkk
ReplyDeletehana mmg ana montana sorg ni kijammmmmmmmmmmmmmmmmmm
ReplyDeleteberapi2 mata ku melihat kerang berapi mu nasib baik kerang tu tak menjerit ada api tolong2 ada api panggil bomba... hahahhaha
Adussss.... sodapnye lah kerang neh..berapi pun berapi lah... ade lagi tak? nak jugak!!!!!
ReplyDeletenengokkan cili2 dok menengak kat sisi kerang tu pun dah terasa kepedasannyer.. tp pedas2 ler baru umpphh kan
ReplyDeleteSalam, kak gerau allergic kat kerang. Kalau tak memang best gatah. Singgah-singgahlah kat blog kat gerau. Lepas makan kerang berapi ni mesti jadi naga gamaknya.
ReplyDeletekan bagus kalo akak bgtau mase saya bukak pose tadi...aduyay...hahaha
ReplyDeletesalam ana..bestnyanya tgk kerang tu..favourite kat rumah ni..nak buatlah hujung minggu ni..
ReplyDeletesedapnya tgk durian..besttttt
kejam nko kak... posssssssssss!!! akekekekekeke. dulu kat umah lama banyak pokok rambutan blakang umah. time jek rambutan sedia jolok. nak panjat takot ngan kerengga. mmg makan sampai kenyang terbongkang.
ReplyDeleteHana, Ayu Aisyah, Yatt n Jiya -> hehehehe... kan masa sebelum tayang dh mintak ampon n maap... maap la yer lagi sekali pasal cik rambutan tuh.. huhuuhu...
ReplyDeleteBlogresipi, Zai, Guraugebang, Xerox_91 n Kak Ina kl -> tuk u ols semuaaaaaa.. mg sedap resipi nih lain dr yg lain... pedas, panas, sedappp!!! yg penting x jadik naga kuar api ikut mulut... muhahaha.. x caya try lerr...