Wednesday, June 24, 2009

Tauhu Kukus Sambal Udang Kering

Ni sebenarnya sesi tayangan dinner tuk mlm td... ntah laaaa lepak sangat mlm td masuk tido pon cepat nk hapdate pon x sempat, so layan ajer la yer menu sempoi tuk malam td Tauhu Kukus Sambal Udang Kering resipi Kak Dayang Jack double triple kick nya tauhu nih aku buh dlm sambal n luar udang keringnya... mabelesssss!!!!...10 Kak Dayang... kenyang ngko dpt2 ngan tauhu gemok gedabak tuh... tu yg mata kuyu jer pas makan... heheh... layannnn


Bahan-bahan :
2 keping tauhu basah/lembut (dipotong ikut suka)
3 sudu besar cili kering kisar
3 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
segenggam udang kering (digoreng tanpa minyak)
sedikit air asam jawa
sedikit garam dan gula
sedikit minyak masak

Cara-cara :
1. Kukus tauhu selama 7-8 minit.
2. Sediakan kuali. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga wangi. Kemudian masukkan pula cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan garam, gula dan air asam jawa.
4. Susunkan tauhu di atas pinggan. Tuangkan sambal td diatasnya dan taburkan udang kering.

2 comments:

  1. huhu...siap pacak bunga tu.hahahahaa....pape pun bisa buat kita ngences la kak.iiisskkk....

    ReplyDelete
  2. ni pun boleh panggil tauhu berapai tu ala gunung berapi yg tengah meletup mengeluarkan lava2 ye...;p

    ReplyDelete