Bahan-bahan ( 110-115 biji )
454gram minyak sapi ( saya guna jenis QBB pilihan terbaik )
700 gram tepung gandum - diayak terlebih dahulu
1 biji telur
1 sudu gula halus/caster
* 1 mangkuk kecil gula halus/caster untuk hiasan dn secukupnya
Cara-cara
1.pukul telur bersama 1 sudu besar gula halus/caster sehingga sebati kesemuanya
2. masukkan minyak sapi dan gaul sehingga rata bahan tadi
masukkan tepung gamdum dan gaul sehingga menjadi doh dan sehingga boleh di bentuk. * 3. jikalau adunan masih lembik tambah tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga boleh dibentuk. Jangan terlalu keras, sendiri adjust*
bentukkan doh tadi bulat-bulat sehingga selesai
bakar pada suhu 170c selama 15-20 minit sehingga bawahnya kekuningan
setelah masak angkat dan sejukkan sebentar dan akhir sekali golekkan biskut/kuih ke dalam gula halus/caster sehingga selesai dan simpan kedalam bekas kedap udara. Siap!
sy pun sukeee biskut nih..kak ana, amik kad raya k kat umah..
ReplyDeleteOooo, hilang sekejap, buat biskut beriya-iya ya. Sedap nya biskut suji. Ini biskut feberet akak. Nanti kalau lalu depan rumah akak singgah mintak sebalang ye
ReplyDeletepinjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmm piring kecit tuuu!! mana lagik biskut lain tak kuar ni???
ReplyDelete