Saturday, November 13, 2010

Daging Baryani

Selamat mlm semua, kembali bersiaran di mlm yg ujan rintik2 di bumi batu pahat nih... asalnya nk hapdate tgh hari masa pas melantak... tenet pulak penoh sopan santun lagaknya dia bergerakkkk... wa x bole tahan whoooo.... haha... banyak lagi menda nk buat, ishhh... x bole tahan... nk gi soping lagi... hahaha... kiv aje post nya dulu.... hehe... So, mlm ok lak line nya... jadi terhasil lah post tuk mlm ni... Ini dia menu tengah hari merangkum tuk dinner mlm ni Daging Baryani resipi dari Che'Iza yg tengah duk redah banjir kat Arau nun di utara... hahaha... Iza, mmg mabeles daging ni iza, tp akak ada derhaka sket jer, akak tambahkan madu lam daging ni bg lg kick rasanya yg dh terang2 mabelesss nih... thanks Iza... ai lap u...





Bahan2nya:-
1 kg daging lembu @ daging kambing dibersihkan dan di potong kecil.
1 labu bawang besar dihiris
10 gm rempah tumis
* 4 tangkai lada hijau
* 6 biji bawang merah
* 5 ulas bawang putih
* 1 inci halia
3 sb rempah baryani
2 sb tomato puree
daun saderi
daun bawang
daun ketumbar
daun pudina dipotong
4 tangkai lada hijau
2 biji tomato potong kecil
3 sb besar susu cair diperah dgn 2 biji limau kasturi utk dijadikan tairu
gajus dan kismis di goreng

garam , gula, pak aji secukup rasa

2 sudu besar madu * saya tambah sendiri*
sedikit minyak sapi ghee utk menumis

Cara-caranya:-
1. Kisar bahan bertanda *. Tuang sedikit bahan kisar kedalam daging dan diperap sekejap.
2. Tumis bawang besar yg dihiris dgn rempah tumis hingga naik bau. Masukkan lebihan bahan kisar dan tumis hingga garing.
3. Bila bahan tumisan sudah garing masukkan rempah baryani, tumis lg hingga betul2 garing dan naik bau. Masukkan daging dan masak daging hingga daging empuk. Masukkan sekali tomato puree, garam, gula dan pak aji.
4. Bila daging hampir empuk masukkan tairu, tomato, lada hijau, daun-daunan yg dipotong lbh kurang 2 inci.
5. Akhir sekali bila daging sudah masak masukkan gajus dan kismis yg telah digreng. Akan bangkit minyak bila daging masak, gunakan minyak itu utk buat nasi baryani.
** tips utk gunakan daging kambing, seeloknya perap dgg dgn tepung dulu sekurangnya 1jam utk menghilangkan bau hanyir.


Psttt... hiasan bunga daun bawang tu hasil tunjuk ajar dr sifu Kak Nor ganu kite tu... hehe x berapa nk cantik pasal tuan tanah dh lapar... wakakaka... nk tgk yg lg cantik, mai skodeng Rumah Kak Nor!!... Thanks kak nor diatas tunjuk ajar... ;)

No comments:

Post a Comment