Saturday, November 13, 2010

Nasi Baryani

Dah ada lauk baryani, mesti ada nasik baryani nya ye x???... Nasi yg dh sinonim ngn org Johor ni... dh x payah nk tunggu keje kawen, hari2 ada nasi baryani ni kalo duk Johor ni... Jan tepanjat, sarapan pg pon ada yg sarap nasik baryani ni... heheh... amacam!!!... ada bran!!!... hahaha... dah x pelik dh... hehehe... Hari ni aku memberanikan diri membuat nasik baryani ni, walaupon aku x berapa nk berani... heheh... Dah lama weh x wat, hampir ter forgot gamaknya... huhuhu... ok lah, ni lah hasil aku memberanikan diri membuatnyaaaa... ermmmm.... not bad!.... jadik!... Alhamdulillahhhhh... Resipi Nani @ Mrsdayat MyResipi yg rerantau ikot suami terchenta kat Kedah sana... psttt... org kg sebalah wa beb nani ni yg tgh bz menjadik toke cik corelle n corning ware nih... hahaha... thanks nani... best3... cop jempol tuk ngko nani... ai lap u dear... konyang den siang n malam ni



Bahan-bahan ( 4org )
3 cwn beras basmathi
sedikit rempah tumis
*6 ulas bwg merah (blend)
*5 ulas bwg putih (blend)
*2"halia (blend)
setengah biji bwg besar (hiris)
sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
2-3 tbsp minyak sapi
1tsp garam
sedikit pewarna kuning
gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
2tbsp rempah baryani
4 setengah cwn air
setengah cwn susu cair

Cara-cara
1. panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
2. masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
3. masukkan air..tunggu sampai didih
masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
4. pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
5. bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
6. masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
7. masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...

6 comments:

  1. owhhh..nasi baryani eh...ingatakn nasi beriani..kehkehekeh.. :) sedap lah..nak sket moley???

    ReplyDelete
  2. resepi mudah ni...boleh cuba buat nanti...

    ReplyDelete
  3. aku cam muak dh makan beriyani kat sini beb

    ReplyDelete
  4. Nasi Briyani ada lagi takkkk??? Love is here! :D

    ReplyDelete
  5. eh nani dh jd tokey corelle er? nnti senang2 leh contact dier ah! ko igtkan aku er.. tunggu taun 2020.. kekekekeke... nih sape nak kawen nih? wahid nak tambah bini ker? ya ampooonnnnnnnnnn.... kekekekekeke

    ReplyDelete
  6. wahaha..manede tokei kak oiii..sikit2 aje. kasik penuh tabung ayam buat tambang balik kampung.

    pstt..idaman hati, next week dpt kot. nnt sy amik gambo..bg mengigau malam.hahahah=D

    ReplyDelete