Pagi semua... hehehe... seblom aku bercerita citer ngeri kat sini, aku nk gelak sat pasal roti aku nih... jap...jap!!!... *kahkahkahkahkah hamik ngko besar aku nyer gelak... * Akceli gini, roti ni aku bikin mlm td untuk aku bawak bekal gi keje, gedebak gedebuk nk dekat kul 12 gak la siap... aku buat 1/2 adunan jek, pastu panas lg kan, aku sempat snap gambo lam loyang jek la, pas subuh aku pon kuarkan, snap pic n try sebijik bun ni, dah gosok gigi ok... hehe... pehhh!!!... mmg tip top wa ckp lu beb roti nih...
So, apsal aku gelak bagai nk rak lak kan... hihi... gini citernya, masa aku nk mengkopipes resipi kat umah kak nor, sambil lalu aku baca la percubaan per1 dia roti keras x lembut, dia kata dia lupa nk buh telo... eh... aku pon lupa buh telo gak la... hehehe... dah la x buh telo, pastu kandungan dry yis, mentega, water roux abis aku belasah 1 adunan nyer kandungan... hahaha... sib baik gula aku x buh 1 adunan punya, pastu siap tabur bagai lagi erkkk... haros ada yg kene potong kaki paras pinggang gamaknya, siap ada gula tabur lagi ye x??? hahaha... tu yg aku tergelak bagai tu... phewwwww!!!... sib baik jadik, siap sedap lg tu.... lembut, gebu.... nasib baikkkkk, kira derhaka yg menjadik la ni kan... heheh... adoi laaa... hahaha... Mmg aku bernasib baik lorrr... kalo dak nyaya aku, dh la penat menguli sampai kuar segala bagai muscle pastu hampeh!... rezeki tong la jawapnya... hehe... Resipi asalnya dr rumah Gert, ai kopipes dr rumah kak nor jek... heheh... bole eh kak cayang... pasti ramai yg dh try kan3... bestttttt erkkkkkkk... hehehe... tq Gert... so yummy...
Bahan-bahan
375 g tepung roti (high protein flour)
100 g tepung gandum
35 g susu tepung
1 biji telur*
1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau sedikit)
80 g gula halus
3/4 camca teh garam
2 1/2 camca teh instant yeast
150 ml air suam (kurang lebih) -
40 g mentega
4 camca besar "water roux" (campur 250 ml air + 50 g tepung gandum, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga pekat, sejukkan sebelum diguna)
1 biji telur + sedikit air + esen vanilla = kacau rata, untuk sapuan
Cara-cara
UNTUK DOH ROTI :- Satukan air suam dengan ragi, kacau rata dan biar berbuih. Dalam satu bekas, satukan tepung gandum, tepung roti, garam, gula, telur dan water roux, gaul rata hingga sebati, masukkan ragi tadi dan gaul hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal, lembut dan anjal. Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik dan biar naik 2 kali ganda.
* fresh from oven*
KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan untuk doh dalam bread maker kecuali telur untuk sapuan. Pilih setting untuk "Doh" dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bagi kepada 16 bahagian sama besar (mat bagi pada 12, tapi kalau 16 lagi cun, comey). Bulat2kan setiap doh dan susun dalam bekas yang telah disapu sedikit mentega. Biar naik sekali ganda lagi (kurang lebih 45 minit).
Sapu permukaan roti dengan telur tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga peerang keemasan. Sedap dimakan bersama jem kegemeran atau seri kaya.
*water roux tuk rujukan aku*