Thursday, December 9, 2010

Vanilla Muffins

Selamat malam semua... lewat post n3 arini pasal dok melayan citer donut kat tv... hahahaha... awwwww!!!... x rela mak nyah... hahaha... sambil melayan donut yuuuuuu, sambil aku melayan vanilla muffins nih.... mmg best beb!... walaupon simple n senang dibuat... yg paling penting sedapppppp sangat bg aku yg giler pd segala bagai yg ada vanilla... sedap wehhhh... x caya tnya Kak Ummi, pasal aku cilok resipi ni kat umah dia, kalo x caya gak tnya aku, tekak aku ni mmg x penah nk tipu... wahahahahhaha... kalo masih confuse, tnyalah pd sapa2 yg dh try buat muffin ni, sedap ke x????..... heheh... Resipi amik kat gobok kak ummi, thanks ye kak, saya selongkar gobok akak, tp jan risau, saya dh kemas balik... heheheh... sodap kakkkk!!!... dn mekasih jugak pd mamafami, pasal kak ummi cedok dr rumah dia... hehehe.... kalo nk tgk muffin yg putih gebu mulus, pi la skodeng rumah diaorg, jan ditnya naper muffin aku ni dh mcm kulit aku gak rentung, kulit aku ni kan ala2 karamel... muhahahaha.. walaupon hitam dipandang manissss!! hahaha... mmg aku saja je kasik garing sket atas tu... eh, btol ke ayat aku tu.... hahaha.... apa2 je la, yg PASTIIII.... best!!!!.... layannnnnn....


Ingredients :

4 cups flour
2 cups granulated sugar
1 tablespoon plus 2 teaspoons baking powder
1 scant teaspoon salt
2 cups milk
2 large eggs
1 tablespoon vanilla extract
8 tablespoons butter, melted



Method :
In a large bowl, combine the flour, sugar, baking powder, and salt. In a small bowl, whisk together the milk, eggs, melted butter, and vanilla. Pour milk mixture into the dry ingredients; mix all ingredients thoroughly. Spoon into greased or paper lined muffin tins and bake at 400° for 20 minutes.

Tuesday, December 7, 2010

Sambal Sotong Berkuah Kacang

As Salam... dikesempatan pd hari ini saya ingin mengucapkan Salam Maal Hijrah utk rakan2 blogger... dengan bermulanya tahun baru bg tahun 1432 hijrah... diharap kita semua beroleh kejayaan dan kebahagian dunia dan akhirat... Ok lah, menu untuk hari ini ialah Sambal Sotong Berkuah Kacang... menu sekali arung terus brunch+dinner... ngeeeeeeeee... nasik lemak jek!... heheh Pada sesiapa yg berposa pd hari ini selamat berpuasa... yg x dpt berposa cam aku duk diam2 jekkk... bole mkn, mkn je la... ngeh3... resipi dr gobok lg satu kat myResipi, aku kopipes jek dr sana pasal malas nk menaip... heheh.... akhirkata, salam maal hijrah...



Bahan-bahan ( 4-5 orang )
2 ekor sotong kembang - dipotong dan dicelur dgn air panas selama 10 minit..( celur ni ikut petua CMG MyR...ekeke..thnxs CMG)
**Bahan Kisar**
* 12 tangkai cili kering- direbus hingga kembang
* 1 biji bawang besar
* 4 ulas bawang putih
* 2 inci halia
1 batang serai - diketuk
3-4 sudu kacang tumbuk
1 sudu besar gula
1 sudu kecil gula merah
air asam jawa- jus
garam - secukup rasa
minyak untuk menumis



Cara-cara
1. panaskan kuali dan tumiskan bahan-bahan kisar sehingga garing
2. masukkan air asam jawa, sotong dan serai dan masak sehingga sotong masak. ( kalau kering tambah sedikit air .)
3. masukkan gula, gula merah dan kacau hingga sebati
4. akhir sekali masukkan kacang tumbuk, kacau rata dan perasakan dgn garam dan pak aji ( kalo suka ) sesedap rasa. Siap untuk dihidang.

Friday, December 3, 2010

Maggi Kicap

Menu makan malam arini ni jekkk... semudah ABC123... heheh... ada sapa2 berminat!!!... angkat siku tinggi2... ekekekeke... sempoi n sedap...senang jekkkk semudah ABC123 so, buatlah sendiri cam aku ni kalo dh buntu pikir nk masak apa... hohoho!... Resipi asalnya mee kicap oleh Cik 'Iza... tp aku derhaka tang mee jek, aku tukarkan ngn megi lak... hehehe... yg lain2 sama jek... aku ni padahal segala bagai megi aku x suka mkn sangat apa perasa sekali pon, tp mandangkan megi kering ni jiran aku bagi seblom raya aritu, so aku layankan je la... hehehe... sebelom ianya menopos... hahaha... thanks iza, cam biasa kopipes resipi ABC123 ni... layan je la menu x seberapa dr aku mlm ni... hehehe... thanks ya dear... ;)



Bahan-bahan ( 2 org )
250 gm mee kuning
lbh kurang 40-50 gm taugeh

*KUAH*
2 biji bawang putih diracik halus
1 sb minyak masak
1cm halia ditumbuk
3 sb kicap manis
3 sb sos tiram
1 sk kicap pekat
1 sk pati ikan bilis (saya guna brand tumix)
sedikit lada sulah
1 cwn air
garam n sedikit gula kalau perlu......

*SUP*
1 biji bawang merah
1 ulas bwg putih
3 cwn air
1 sk pati ikan bilis
fish cake n fish ball
sedikit lada sulah n garam



Cara-cara
1.Panaskan minyak... tumis bawang putih hingga kekuningan n garing... Kuarkan bawang putih. (Jgn buang akan tabur kat mee nanti.....). Kita akan dpt minyak bawang putih....
2. Dgn minyak tadi tumis halia hingga naik bau masukkkan kicap manis, sos tiram, air n kicap pekat. Biar mendidih...
3. Masukkan lada sulah, pati ikan bilis n garam n gula kalau sos tiram tak masin. Biar hingga kuah pekat.... Siap, matikan api.

*UTK SUP*
1.Tumis bawang merah n bawang putih hingga naik bau masukkan air... biar mendidih, letak pati ikan bilis lada sulah, fishball, fish cake n sikit garam... biar mendidih n siap...
2. Celur mee n taugeh... tapis...letak kat pinggan n tuang kuah kicap..... tabur ngan daun bawang, bawang putih goreng... Siap tuk dihidang......
3. Hidang bersama sup n lada kicap..... Biasanya saya suka mkn ngan ayam hainan

Thursday, December 2, 2010

Japanese Style Sweet Bun Dough

Pagi semua... hehehe... seblom aku bercerita citer ngeri kat sini, aku nk gelak sat pasal roti aku nih... jap...jap!!!... *kahkahkahkahkah hamik ngko besar aku nyer gelak... * Akceli gini, roti ni aku bikin mlm td untuk aku bawak bekal gi keje, gedebak gedebuk nk dekat kul 12 gak la siap... aku buat 1/2 adunan jek, pastu panas lg kan, aku sempat snap gambo lam loyang jek la, pas subuh aku pon kuarkan, snap pic n try sebijik bun ni, dah gosok gigi ok... hehe... pehhh!!!... mmg tip top wa ckp lu beb roti nih...


So, apsal aku gelak bagai nk rak lak kan... hihi... gini citernya, masa aku nk mengkopipes resipi kat umah kak nor, sambil lalu aku baca la percubaan per1 dia roti keras x lembut, dia kata dia lupa nk buh telo... eh... aku pon lupa buh telo gak la... hehehe... dah la x buh telo, pastu kandungan dry yis, mentega, water roux abis aku belasah 1 adunan nyer kandungan... hahaha... sib baik gula aku x buh 1 adunan punya, pastu siap tabur bagai lagi erkkk... haros ada yg kene potong kaki paras pinggang gamaknya, siap ada gula tabur lagi ye x??? hahaha... tu yg aku tergelak bagai tu... phewwwww!!!... sib baik jadik, siap sedap lg tu.... lembut, gebu.... nasib baikkkkk, kira derhaka yg menjadik la ni kan... heheh... adoi laaa... hahaha... Mmg aku bernasib baik lorrr... kalo dak nyaya aku, dh la penat menguli sampai kuar segala bagai muscle pastu hampeh!... rezeki tong la jawapnya... hehe... Resipi asalnya dr rumah Gert, ai kopipes dr rumah kak nor jek... heheh... bole eh kak cayang... pasti ramai yg dh try kan3... bestttttt erkkkkkkk... hehehe... tq Gert... so yummy...



Bahan-bahan
375 g tepung roti (high protein flour)
100 g tepung gandum
35 g susu tepung
1 biji telur*
1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau sedikit)
80 g gula halus
3/4 camca teh garam
2 1/2 camca teh instant yeast
150 ml air suam (kurang lebih) -
40 g mentega
4 camca besar "water roux" (campur 250 ml air + 50 g tepung gandum, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga pekat, sejukkan sebelum diguna)
1 biji telur + sedikit air + esen vanilla = kacau rata, untuk sapuan


Cara-cara
UNTUK DOH ROTI :- Satukan air suam dengan ragi, kacau rata dan biar berbuih. Dalam satu bekas, satukan tepung gandum, tepung roti, garam, gula, telur dan water roux, gaul rata hingga sebati, masukkan ragi tadi dan gaul hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal, lembut dan anjal. Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik dan biar naik 2 kali ganda.

* fresh from oven*

KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan untuk doh dalam bread maker kecuali telur untuk sapuan. Pilih setting untuk "Doh" dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bagi kepada 16 bahagian sama besar (mat bagi pada 12, tapi kalau 16 lagi cun, comey). Bulat2kan setiap doh dan susun dalam bekas yang telah disapu sedikit mentega. Biar naik sekali ganda lagi (kurang lebih 45 minit).

Sapu permukaan roti dengan telur tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga peerang keemasan. Sedap dimakan bersama jem kegemeran atau seri kaya.


*water roux tuk rujukan aku*

Wednesday, December 1, 2010

Apam Pelangi

Gud morning semua... heheh... org sibuk mengapam, aku pon sibukk gak... Huh!... x boleh jadik nih... memandangkan dh lama x mengapam... nak2 kat rumah kengkawan semua tgh demam mengapam, haku pon tanak ketinggalan gak... kol 5 pg taw aku bangon tuk mengapam apam pelangi ni... jadiklah tuk bawak bekal aku laki bini gi keje... Agaknya mixer aku yg duk lama lam stor tu tekojot kot alih kene guna... bunyiknya dikeheningan subuh kemain dasyat lg... heheh... cam vakum rumah ada, cam mesin rumput pon ada... kemain kuat lg bunyiknya... haha... ke pasal dh lama tersimpan, dah tu ayam brand lak tuh... ekekeke *bodekkk... nk beli baru... hehe...*... cam hairdryer pon ada gak... uhuk... uhuk...
Mahap la jiran2 keliling rumah sekelian, jikalau ai menganggu lena kalian... heheh... ok lah, meh la layan apam pelangi aku yg tah apa rupa tah nih... haha... resipi dr dapur Kak Ilah JY, kemain cantik apam dia... kak ila, hana, kak nor, izah dn sapa2 lglah yg dh cuba... pon lawo2 apam diaorang ni... try la skodeng kalo x caya... ;)... Thanks ye kak ilah tuk resipi apam yg sedap ni... ;)




bahan:
4 biji telur
2 sudu teh ovellet
1 sudu teh esen vanila
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml santan kara
1 sudu teh baking powder
pewarna



caranya:
1.pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu
2.masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati
3.masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacu rata
4.bahagi kepada 3 warna yg kita suka tuangkan selapis selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak...