Monday, June 28, 2010


Salah 1 jugak menu tuk buka posa arini... ayam masak sos tiram, tgh2 hari td, Kak Fiza @ Kak Pia, btol2 telah berjaya melelehkan air liur ku ini.... huhuhu... simple dan sedap kak oiii.... walaupon itu hanya menu tuk anak dara akak balik skool nanti... akak ckp jan marah kalo x sedap!!!... mmg kita nk marah ni kak piaaaaa!!!... warghhhhhh.. naper x dari dulu lg posing lauk sempoi ni kat fb... ekekekeke... adoi la kak pia... 2 thumbs walaupon sempoi... sempat gak la main mahjong td nyambil tggu perapan ayam tu... hehehe.... thanks kak pia, muahhhhh!!!.... ana letak kat sini tuk rujukan n pada sapa2 nk try... thanks kak pia...
1/2 ekor ayam
2 biji ubi kentang potong wedges
goreng dulu dan ketepikan
bwg besar,bwg putih halia -blend
3 sb cili kering kisar
4 sb sos tiram4 sb kicap manis kipas udang
garam gula secukup rasa
sedikit lada sulah
cara:-
perap ayam dgn sos tiram dan kicap.tumis bhn blend dan cili .kacau hingga pecah minyak..
masukkan ayam yg perap..tambah sedikit air kalau perlu
masak hingga ayam empok dan masukkan kentang
masukkan garam gula dan lada sulah
sebelum angkat masukkan bwg besar,cili merah+cili hijau+daun sup daun bwg.

Butter Prawn II

Arini, genap 1 bulan usia udang aku ni dok lam esbok... hohoho!!!... tgk la, rajinkan aku ni... hehehe... arini x keje, so hari meng clear kan esbok... hiks!!!... Menu nomo 2 tuk buka posa arini... tah la, x berapa nk jadik kiraian telo tuk butter prawn ni... huhuhu... belasah jer laaaa... yg penting rasa maintain sodap!!!... Kak Nor!!!.... ana cilok resipi akak lg tau... pasai ni la yg paling sonang dan copek nk wat!!!!... kenyang kak balun udang sensorang 13 ekor... hehehe... tq kak... ;)... bg sapa2 nk try, klik sini k... kompom x nyesal... :)



Bahan2:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
1. Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

2. Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

Kailan With Oyster Sos

Slamat malam buat pengunjung setia teratak yg dah x berupa teratak ni... hehehe... Sian tol rumah aku yg 1 ni... apa la nk jadik ngn aku ni erk... hehehehe... alah, x pe la ye kan... org bz mmg camni... :P... Ok, ni la menu tuk buka posa tuk arini ni... Kailan with Oyster Sos... biasa la, iman kalo sensorang posa mmg camni... manjang tergugat jer... hehehe... paling senang paling sempoi, ni la menu nya... sedap pon sedap... Resipi Hana, yg den x jomu2 nk buek kalo beli kailan... hehehe... sodap!!.... ok la layan....