Monday, November 2, 2009
Tauhu Goreng Singapore II
Selamat mlm semuaaaa.... arini menu our dinner mmg cukup simple Tauhu Singapore jerk!... arini mmg ari menyenangkan pasai cik abe cuma nk mkn maggi mee jer, uihhh... ambo mmg x gemar makan maggi mee nih... tuk bini dia mkn tauhu singapore nih jer, dia pong tumpang sekaki gak... ada sapa2 nk tumpang 2 kali!!!.. hehehe... tgk la berlondang kuah kacang kicap tuh... errr... kuah tauhu tu... sama la erk... heheh... lum kira kuar api dr mulut lg... hehehe resipi asal Mr Ah Mat Gebu, suka sangat Mat ngan tauhu nih... sapa2 lalu mmg x ingat dh... Thanks Mat!.. Oke, pada sesapa nk resipi, sila rujuk sini ye...
Sunday, November 1, 2009
Puding Roti Marble
Pencuci mulut arini.... dh lama simpan resipi ni buatnyer x jugak... arini dgn semangat waja merajinkan diri buat... mana leh tahan... dh berminggu2 duk terbayang jer... kalo berchenta dh kira angau dah... Puding cedap ni dah habis yerr... jgn mintak2... sori banget!... rezeki akak ngan kwn dia ptg tadi masa amik anak kucen pastu pas maghrib adik laks sampai... pinish dah... sampai laki aku siap tanya, bila masa ngko wat ni yang!... eh.. eh.. ptg td lerrrr... abis tu abg sibuk mesin rumput mana perasan, ni lah projek roti yg ayang suh beli pg td... oooo... ingat roti tu nk mkn tuk bekpes sok!... huehuehue... Sedap sangat ina oiiiii... lemak manis, semua sedang2 ajerrrr... tu yg suka tuh!... mmg kene wat lg neh... sedap banget... Kak Nor!... ahkak rasa puding yg kat sini jer la yg kat umah nih dh abis.... cukup x 3 potong tu... muhahahaha... betul kak! kita masak nih... kat FB pon kita masak gak!... kehkehkeh... Resipi Hana Jepon yg semakin cun pas bersalin neh... hehehehe... Hanaaaaaaaaa.... tengkiu..... i lebiu.... jempol nduk.... nduk....
Bahan2nya:-
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8gram serbuk agar2
1/2 cawan gula - bleh kurangkn
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara :-
1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8gram serbuk agar2
1/2 cawan gula - bleh kurangkn
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
Daging Pedas Berempah
Salam bersiaran setelah 1 minggu x bersiaran, cuti masak lagi sebenarnya... terus terang ckp balik keje, mkn malam mmg dh x yah masak la, senang citer balik tu mmg masing2 dh kenyangkan diri masing2... cuma weekend jer dapur berasap yer, sampai bila x tau lg... heheh... saki baki Vit M mmg ada lg lam badan nih lum kuar abis!!!.. hehe... Ni menu semlm yer... perhatian!.. menu semalam... hehhee... tenet cam ciput jln tu yg bole pose arini... Balance daging last week ader lg, so pikir punya pikir nk wat apa ngan daging nih resipi nih yg berkenan... semua bahan2 mmg ader. Resipi by Che'Iza yg sekarang ni tersangat la bz nyer... hehe. Thanks Iza, sedap!!!... x tau nk ckp camner rasanya, tp mmg lain dr yg lain, nk tau rasa kene try, compom x nyesal!!!... thanks again Iza... amik resipi tuk rujukan akan dtg...
Bahan - Bahan
Bahan A
1/2 kg daging
1 inci lengkuas diketuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1/2 inci halia ditumbuk
Bahan B
*3 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1/2 inci kunyit
*2 sb campuran ketumbar, jintan putih dan manis
*1 batang serai
*5 batang lada merah (lada hidup)
2 sb cili boh
2 sb sos tomato/cili
sedikit garam n gula
perasa kalau suka.
Cara-cara
1. Rebus daging dgn semua bahan A hingga daging empuk. Ketepikan daging dan biarkan sejuk sebelum dihiris
2. Kisar semua bahan bertanda * pada bahan2 B
3. Tumis cili boh hingga garing. masukkan bahan yg sudah dikisar, tumis hingga garing dan terbit minyak.
4. Sementara menunggu rempah yg ditumis garing... hiris daging, nipis-nipis... Simpan air rebusan daging.
5. Bila bahan ditumis sudah terbit minyak masukkan air rebusan daging, biarkan kuah mendidih. Masukkan daging.
6. Masukkan sos cili, garam, gula n perasa kalau suka... Tumis hingga kuah agak pekat n kering.......
Bahan - Bahan
Bahan A
1/2 kg daging
1 inci lengkuas diketuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1/2 inci halia ditumbuk
Bahan B
*3 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1/2 inci kunyit
*2 sb campuran ketumbar, jintan putih dan manis
*1 batang serai
*5 batang lada merah (lada hidup)
2 sb cili boh
2 sb sos tomato/cili
sedikit garam n gula
perasa kalau suka.
Cara-cara
1. Rebus daging dgn semua bahan A hingga daging empuk. Ketepikan daging dan biarkan sejuk sebelum dihiris
2. Kisar semua bahan bertanda * pada bahan2 B
3. Tumis cili boh hingga garing. masukkan bahan yg sudah dikisar, tumis hingga garing dan terbit minyak.
4. Sementara menunggu rempah yg ditumis garing... hiris daging, nipis-nipis... Simpan air rebusan daging.
5. Bila bahan ditumis sudah terbit minyak masukkan air rebusan daging, biarkan kuah mendidih. Masukkan daging.
6. Masukkan sos cili, garam, gula n perasa kalau suka... Tumis hingga kuah agak pekat n kering.......
Nasi Goreng Kampung
Nasik goreng kampung 1!... kangkong lebeyyyy!!!... siappppp!!!... senang kejekan kalo hari2 laki aku nk mkn cenggini... x kira ar nasik goreng apa pon... hehehe... Yang!.. wat nasik goreng kg yang!... bule... buleee... gi kedai beli ikan bilis n kangkong... laju jer dia gi, itu pasai mmg dia nk mkn... heheheh... kalo x???.. lambat cam ciput!. Inilah menu lunch tuk arini oke... sedap woooo... berapi !!!... harap bersabar yer bang kalo terpedas!... muhahahaha... kompom basah pale cam baru pas mandi... ayang rasa oke jer... muhahaha ( pssttttt... itu ikut tekak haku kehkehkeh! )... sesekali mkn nasik goreng kg oke jugak kan... kan... kan...
Subscribe to:
Posts (Atom)