Tuesday, March 31, 2009

Janekek

Petang2 masa lepas balik keje ujan la pulakkkk... uissskkkk... nk makan apa erk petang2 nih... skodeng rumah Kak Fida MyResipi jumpalah kudapan tuk minum petang nih... ader la sebijik kelapa muda En Hb amik kat depan rumah pastu dh siap di trim kulitnya sampai nipis untuk senang nk minum.... ekeke... alahhhh siap nguli jer dh nk dekat kul 7.00pm, pas maghrib ajer la goreng... Nilah ghupe Jenekek mak iloiiii... iloiii nih.. hehe... main belasah jer guna air kelapa muda... ok jer ghasenyer... ntah la kak fida guna air kelapa muda ker tua... ehehehe... hentam saja lah labuuuuu... ok jer rasanya... tp yg penting tadak rasa pong cam cakoiiii... ghupa jer ader... mekasih Kak Fidaku yg glamerrr...



Bahan2nya:-
300 g tepung gandum
1/2 sk bicarbonate soda
2 biji kuning telur - grade B
1 biji pitih telur
80 g gula halus
100 ml air kelapa (jangan di habiskan)
minyak masak untuk goreng terendam

Cara-caranya:-
1.Dalam sebuah mangkuk,telur dan gula di kacau hingga gula hancur.
2. Masukkan tepung dan b. soda yg telah diayak dulu dan kacau hingga rata.Tuang pula air kelapa sedikit2 hingga menjadi doh.
3. Uli pula hingga doh tk melekat pd mangkuk.
4. Ambil sedikit doh,bulat2kan dan canai membujur atau canai doh dan bentukkan ikut suka.Jika adunan melekit,taburkan tepung dipapan canai dan canai doh.
5. Panaskan minyak dlm kuali dan goreng doh.Apabila doh mula terapung,balek2kan hingga kuih kecoklatan kedua2 belah bahagian.Angkat janekek dan toskan minyaknya.Siap untuk disajikan dan enak dimakan begitu saja.

***Selepas step no.4,doh yg dicanai akak diamkan selama 10 hingga 15 min. supaya kuih yg telah digoreng akan bersarang di dalamnya.

Sunday, March 29, 2009

Mushroom Gravy

Mushroom Gravy yg ni lak sos untuk ayam roast tuh… sedap weiii x payah pegi Kenny Rogers lg kalo mengidam nk mkn ayam dan sos tuh… Inilah menu asal untuk lunch ayam cicah sos tuh… tp rindu ngan nasik punya pasal layan jugak ngan nasik ayam tuh… muhahahaha…. 10Q again to birasku itewww…. layannnn



Bahan2nya:-
¼ cwm minyak untuk menumis
1 sudu teh bawang putih – dicincang
1 cawan cendawan butang – hiris/ cincang ikut suka ( saya letak 6 biji cendawan )
1 ketul kuib daging / ayam
1/3 tepung gandum
2 cawan air
¼ cawan kicap manis
½ sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa – saya x letak
Bawang putih goreng - optional



Cara2nya:-
1.Didala m satu bekas, masukkan tepung gandum dan air, whisk bancuhan agar tidak bergentel, ketepikan.
2. Sementara itu, panaskan periuk, tumis bawang putih sehingga naik baud an masukkan cendawan, kacau sebantar.
3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung, kicap, kiub daging/ayam dan lada hitam. Masak menggunakan api sederhana sehingga mindidih dan kepekatan kuah bergantung pada individu. Siap.

Roast Chicken With Garlic N Pappercorn

Roast Chicken With Garlic n Pappercorn... panjang nyer nama roast chic nih… muhahahaha… sib baik resipi x sepanjang namanya… gini… semlm pegi rumah birasku kat Melaka… menu lunch dia hidangkan ayam nih… sedap la pulakkk… tu yg mintak resipi nk buat tuh… 10Q Nisak… sedap la…



Bahan2nya:- ( Perap )
(A)
1 ekor ayam – potong ikut suka dan dibersihkan
2 sudu teh lemon jus
¼ kicap cair
1 sudu teh seasoning Maggi
½ teh lada hitam – tumbuk kasar
1 sudu the garam
1 sudu besar madu- yg ni saya derhaka pd resipi… muhahaha
* perap kesemua bahan sekurang2nya selama 2jam atau lebih, semalaman lg sedap*

(B)
¼ cwn minyak masak
¼ cwn butter – dicairkan terlebih dahulu
4-5 ulas bwg putih – diketuk atau dibiarkan seulas – saya ketuk
1 sudu teh serbuk Oregano
1 sudu teh serbuk Basil
1 sudu teh serbuk Cili
½ sudu teh serbuk lada hitam

Cara2nya:-
- Perap kesemua bahan A selama paling kurang 2 jam. Panaskan Oven 190C.
- Sementara itu susun ayam yg telah diperap ke dalam dulang pembakar bersama air perapan td, jgn dibuang ari perapan.
- Taburkan rata serbuk oregano, basil n cili ke atas ayam tadi dan sementara itu campurkan minyak masak dan butter yg telah dicairkan td dan tuang rata ke atas ayam.
- Akhir sekali taburkan bawang putih yg telah diketuk ke atas ayam atau seulas- seulas, bakar pd suhu 90C selama 1 jam 30 minit atau sehingga masak ( saya guna kepak ayam, jadi saya kurangkan tempoh membakar iaitu selama 50minit). Siap

Nasi Ayam Pandan Planta

Menu dinner merangkum lunch arini… asalnya, lunch nk ratah lauk lauk jer tanak makan nasik, tp apabila lauk dah masak… wehhh layan ngan nasik sedap nih… tuh yg tersimpang buat nasi ayam pandan planta nih. Resipi cilok dari rumah Kak Ita… sedap la kak nasik nih… mkn gitu pon sedapppp…TQ kak… nak resipi tgk sini



Friday, March 27, 2009

Posto!!!!....Posto!!!... Suspennnn!!!!...

Semalam… 5.30ptg balik dr keje jer perasan la dari jauh apa la yg tertampal kat pintu pagar nih… saya bukan along.. saya cuma nk tolong mmg terlampau tawww… dh ler hari2 penuh jerk kat depan rumah main sepah2… kerjanya ambo pulak, hari2 asyik mengutip jer sampah sarap tuh… kali ni mmg terlebih sudahhh… dh main tampal-tampal la pulakkkk… bila dh dekat pintu pagar… weehhh… ghupa2nyerrrr… poskad poslaju… iskkkk… suspend jerkkk… arini pepagi msa gi keje terus gi poslaju… SUPRISEEEE!!!!.. ader parcel… uiihhhh… meh ktta buat spotcek apakebendanyer… meh siasat jgn biarkan diri diselubungi misteri… kuikuikui





Rahsia itu dipendamnya sehingga menyakitkan dirinya sendiri...CHINTA
Zahirnya dia lelaki yang sempurna.ada gaya,ada harta.Sedangkan tiada sesiapa yang tahu,dia sebenarnya sedang menderita.Derita jiwa yang mengahantui bertahun lama.Kerana angkara si emak,lelaki yang bernama Raja Akid itu tidak pernah percaya pada cinta.Bahkan dendam yang berladung di hati tidak pernah dapat diusir dari diri.Dan sampai suatu saat,gadis yang bernama Chinta itu hadir.Raja Akid terperangkap antara kasihnya terhadap Chinta dan bencinya pada wanita.
Beranikah dia menghuraikan segala rahsia yang disimpan?Dapatkah dimiliki kasih Chinta?
Sebenarnya...hanya Raja Akid sahaja yang boleh menjawabnya...


Wah...baca n3 kt atas tu mcm bagus jek kan..adakah selama beberapa hari CikMin x menghapdetkan diri ni sbb CikMin sdg berkarya??

p/s sape boleh jawab??

Haaaaaaaaaaaaaaaaa… pasal jawab soklan secara x sengaja masa jalan2 blog CikMin… eh… eh… macam penahku kenal jerk karya itewwww ( hehe… karya kat atas yg di C&P balik dr umah CikMin… halal yer CikMin)… masa tuh, baru jerk khatam baca buku citer nih tuk kali ke2, hasilnya, tu yg posto sampai dpn rumah tuh… muhahahaha… CikMin!!!!... terima kasih x terhingga CikMin… asalnya bergurau jer x sangka CikMin betul2 bg…. Huhuhu… terharu CikMin… suka sangatttt… terima kasih CikMin…Nilah hadiah dr CikMin Kain Ela Batik n Fridge Magnet Berhari Bulan.. wehhhh siap dh ngetessss lagi tarikh tuh sempena terima parcel nih 27 MARET@MAC hehehe... Cantikkkkkkk CikMin… Kain tu pon sukaaaaa… CikMin cam taw2 jer ambo minat kaler cekelat… TQ CikMin… terharu laaaa… psttttt CikMin rajin2 la lagi buat soklan ker, teka teki ker… muhahahahaha… I lebiu CikMin… muah… muah… muah…




Award lagiii..

Yeyeyyyy... dapat award lg dari Doc Catlina yg baru melahirkan bb minggu lepasss.. mekacih Cat... semoga cepat sihattttt... sori dori stoberi baru sempat amikkk... 10Q Cat, I lebiu...





Ni laks award yg dah berkurun dari Doc Inahar... tima kasih kak ina... baru sempat nk amik pasal baru kuar dari pertapaan... hehehe... 10Q yaaaaa... i lebiu....




Thursday, March 26, 2009

Lemak Udang Labu

Menu dinner… pon dah lama terhengen masak lauk nih… tp asyik KIV jer… arini dh x bole tahannn… lain org … lain versi lemak udang nih… tp versi haku nih versi malas nk masak sayur… huahuahua… campak semua sayur dlm periuk… labu semalam pon ader balance… Alhamdulillah… kenyanggggg…



Bahan2nya:-
10 ekor udang
1 biji bawang besar- dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
200gram labu – didadu
4 batang kacang panjang – dipotong 3 inci
1 helai daun kunyit – disimpul
100ml santan
200ml air
1 sudu besar ( rata ) lada hitam – ditumbuk sederhana kasar
½ sudu kecil serbuk kunyit
Garam n gula secukup rasa

Cara2nya:-
- Masukkan bawang besar, bawang putih, air masak sehingga mendidih
- Masukkan santan, lada hitam, udang, kacang panjang, labu dan daun kunyit kacau rata dan hendaklah sentiasa kacau agar tidak pecah minyak santan tu.
- Akhir sekali perasakan dgn garam n gula secukup rasa.

Sambal Sardin

Tengok la menu orang malas nih... kahkahkah... sardin!!!... wehahaha sesekali layan sardin sedap jugak erkkkkk... tgk laaaaa dah x tau nk masak apa... buntu... esbok penuh pon kalo naluri nk makan sardin kuat.... haaaaa belasah jer laaaaaaaaa... tetap jadikkkk... bertambah... heheh

Muffin Kukus Labu Kuning

Sebenarnya ni projek malam tadi... memandangkan nk n3 mlm tadi .... tenet...hampeh!!!!!... kura2 pon laju weeiiiii.... Manis... lembuttt... sedappppp.... memang belasah redah jer wat muffin kukus nih.... nak try n error berasaskan labu nih... not bad rasanya... sib baik bole terima tekak nih... huehuehue.... kalo x rezeki tong sampah.. ekekeke. Resipi amik kat majalah sedap...



Bahan2nya:-
200gram tepung gandum
100gram labu kuning - kukus n dilecek halus
125gram gula kastor
100ml santan pekat
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu teh garam
1 biji telur
1-2 titik pewarna kuning - ni saya derhaka hehe

Cara2nya:-
- Satukan tepung, gula, garam, serbuk penaik dan labu didalam bekas. Kacau rata.
- Masukkan santan dan telur, gaul rata.
- Masukkan adunan tadi didalam acuan muffin kecil ( saya guna acuan kuih lompang )
- Kukus salam 15 minit dengan menggunakan api yg besar, kukusan dipanaskan terlebih dahulu.

Gift Besday Lagiiii...

Hadiah besday lagi dari member MyResipi... tima kasih semua... weeiiiiii terharu seehhhh.... i lebiu u all.... tima kasih x terhingga. Buku Cheesecake by Alex Goh... eheheh... akaknku try n error w/pon masih badi ngan cheese lg... ekekeke... kad besday.. cantik tuhhh... terima kasih daun keladi... Pd Ayu...10Q tuk frame n FM decopage tuh... cantik weeiiii.. pas nih leh jadik tokeyyy decopage tawww... muhahaha... thanks semuaaaaaaaaa!!!.

Saturday, March 21, 2009

Ayam Pandan

Haaaa... menu sambilan jugak tuk lunch arini... ayam pandan... Waiting list yg dh berabuk, mana x nya asyik kene potong Q jerkkk... pasal memandangkan wat kuah kacang arini tu yg wat ayam ni gakkkk... tersangat la sesuainyaaa , sedapppp cam makan sate... hehehe.... resipi dr Che'Iza yg baru selamat melahirkan bb boy dia pd 19/03/2009... tahniah yer Iza.


Bahan-bahan ( 3-4 org )
1/2 ekor ayam (1kg)
* 3 biji bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit
* 1/2 inci lengkuas
* 2 batang serai
* 1 sk ketumbar
* 1 sk jintan manis
* 15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
2 sb santan pekat (optional)
1 sb madu
garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
daun pandan

Cara-cara:-
- Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
- Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
- Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
- Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
- Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
- Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana.

Kuah Kacang Ayam

Menu lunch nih request dari En Hb, sibuk dia nk makan ketupat dgn kuah kacang… wahhh sedap gak sesekali layan ketupat ngan kuah kacang nih… alahhhhh… terasa aroma kuah kacang nih masa masak cam dah dekat raya jerkkk…. ekekeke, sib baik x bukak lagu raya masa masak kuah kacang nih ngan ketupat… hehehe. Kuah kacang peberet dia nih nk kene letak isi ayam cincang, pehtu lemak2 ayam sket, kalo letak daging cincang dh selalu nawww… perghhh… lazatnyerrrrrr…. Weiii x berenti mkn nih…. Layannnn…




Bahan2nya:-
250gram kacang tanah – digoreng n dikisar halus
2 keping dada ayam dicincang halus n lemak ayam ( kuantiti ikut suka )
10 tangkai lada kering – dikisar * nk guna serbuk cili pon bole*
1 biji bawang besar - dikisar
1 inci halia – dikisar
1 inci lengkuas – dikisar
1 batang serai – dikisar dan ditapis ambil airnya
1 sudu besar ketumbar – dikisar
½ sudu besar jintan manis - dikisar
½ sudu besar jintan putih - dikisar
1 senduk gula – kurang manis jikalau x suka manis
20gram gula melaka – dicincang
½ cawan jus asam jawa – masam agak2 yer
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis





Cara2nya:-
1.Panaskan kuali, tumis bahan2 kisar kecuali kacang tanah, tumis sehingga garing dan masukkan isi dan lemak ayam tumis sebentar.
2.Masukkan air serai, kacau, biarkan sebentar n masukkan kacang tanah , gula n gula melaka kacau rata.
3.Masukkan jus asam jawa dan air secukupnya kacau sehingga sebati dan biarkan sehingga mendidih.
4.Akhir sekali perasakan dgn garam dan masak sehingga anggaran kepekatan kuah yg dikehendaki.

* Saya tambahkan serat serai yg telah dikisar td dlm 1 sudu besar x nk letak pon ok *

Friday, March 20, 2009

Fruitcake

Menu pertama setelah balik dari bertapa... hahahaha... buat mlm td... terhengen sangat nk makan kek nih... lembab weiiii sedapppp... Resipi amik kat umah Kak Joe... thanks kak joe, sedapppppp... nanti nk buat lg... Apa???... x dak... x dak... dah abis... licinnn buat jamah jiran n kengkawan opisss... huehuehue...

Bahan:
380g susu pekat manis*
400gm mixed fruits*
250gm butter*
1 cwn air*(250ml)
2 biji kuning telur

3 cwn tepung gandum (+-380gm)
1 sk baking soda (+-5g)
1/2 cwn orange juice - dari 2/3 biji orange

Cara:

1. masukkan bahan * dalam peiuk, masak atas api sederhana,sambil dikacau. hingga butter & susu larut. alihkan.sejuk dalam fridge 3-4jam. campurkan dengan telur kuning. kacau serata
2. ayak tepung dgn baking soda. masukkan sedikit2 dalam (1). masukkan orange juice. kacau serata mengunakan spatula.
panaskan oven 170degC. alas dan grease 8x8" pan. bakar lebih kurang 1jam . jgn overcook. nanti kering. lagi lama simpan lagi sedap
note: (kalau tak der orange, ganti dgn apa2 jus yg acidic

Thursday, March 19, 2009

Weekend Yang Bz....

Haaaaaaaaa.... sambung membebel kat sini lakssss... weekend yg bz dengan keje kawen 2-2 belah pihak belah saya n En Hb... pehtu ngan jemputan kwn2 n termasuk la kawan2 cyber.... ehehe... meh tgk bontrot ( berkat ) yg dpt masa keje kawen aritu... jeng... jeng... jeng...



Amik ngkoooo... bila dh dikumpul2 bontrot tuh... mcm kita laks yg nk buat keje kawen... yg belah atas kiri beg oren, beg ijau tuh n munger telur ijau tuh dari kak zana... mekasih kak na,... hehehe yg klakonyer abg misai kak na yg sporting tuh main cekut dr keta dia terus campak jer belakang keta Ana... amik ngko banyakkknyerrrr... yg beg kaler cekelat cair belah atas kanan tuh dari Hana....


Jeng... jeng... jeng.... uiksss... suspen jerkkkk... Ana Festa Airport... waaaaa... x sangka ader Airport nama ana kat jepun... terasa glamour kejappp... wakahkahkah... Apa kene mengena beg kertas tuh ngan diri ini.... meh siasattttt...


Uihhh... ada parcel... siap tulis Ana lagi tuh... apa ke bendanyer erkkkk????... Suspen jerkkkk... yg penting bukan belacan kelin Jiyaa... wakakakaka


Gotchaaaa...!!!!!.... hepiiii... hepi sesangat barang2 Made in Japan yg kirim kat Hana yg balik kg selamat sampai kat tangan nihh.... yeyeyeeeeeyyyyy... ni lah yg dikirim kat mek hana sebelum dia balik aritu... tima kasih hana kerana meng'offer'kan diri sudi belikan barang dari sana... Panjang umur kirim lg... ekekeke....



Haaaaaa... yg ni laksss... ole2 dr Japan yg Hana bg... weiiii x sangka leh dpt toys Cik Takoyaki tuh... cam mimpi jerkkkkk... pasni nk skodeng resipi takoyaki laks... pasal dh x bz lgggg.... Mintak sket vit R tuh pd blogger2 yg rajin tuh.... biar laju sket enjin ni pasal dh lama nawww coti2...

Tanggal 15/03/2009... tarikh bersejarah dlm hidup nih pasal x sangka dapat jumpa Hana Japan yg balik cuti kat kg n Kak Zana... hepiiiiiiii bangetttttttt... walaupon pada mulanya tersesat-sesat salah masuk rumah org yg kebetulan pon ader keje kawen gaks.... wakakakaka... klako kan kak na... kan...kan... pasal hana kata follow bunga mangga kaler pink.... wakakakakaka... berdekah-dekah dibuatnyaaaa... Walaupon masuk dlm kg hana bole dikatakan jauh, tp berbaloi... kalo dak nama jer duk batu pahat, tp x penah sampai pon kat situ... Kak Na... betul ke ana penyelamat keadaan... wakakaka... mmg cam gitu la ana kak... meriah memanjang... paham akak penat masa tuh... hehehe.

Pada Hana n family... terima kasih bebanyak diatas layanan ngko sekeluargaaa... walaupon ngko jln dengkut2 masa tu pasai ibu jari kaki ngko tersepit sofa... hehehe... bila nk jumpa lggg....???

Pada Kak Zana... bila nk jemput Ana n Hana mai umah akak nih... kitaorng nk serbu umah akak nih... kalo akak on... sekarang jugak Ana Call Hana... wakakakaka... Kak jgn serik ngan ana kak taw??? Hana n Kak Zana... thanks very much... i lebiu... muah... muah... muah...

Pada semua yg bersemangat nk tgk gambo kitaorang... tunggu bln depan Hana dah balik Japan yer... pasaiii.... mcm Kak Zana ckp... kitaorang lenggang kangkong n sawi jer masa tuh... ehehehe... tungggguuuuu.... Sekian laporan seminggu dari Batu Pahat.. wakakakaka... layannnnn

Hepi Belated Besday to Me & My Beloved Hubby.

Assalamualaikum pd semua yg dirindui... mesti tertanya-tanya mana la dak Ana nih pegi... dah gantung kuali ke apa??... dah jadik tempat perbuangan sampah ker apa ghumah nih... bersawang pon yer gak ??merajuk ker??...x dak... x dak... kuikuikui... semua tuh x betui... gini ceritanya, lama x update blog nih memula tuh, memandangkan kesihatan x berapa mangizinkan... pehtu bila dh ok 11/3 tuh coti pasal nk celebrate my besday yg ker awal 30an.. hehe... dah tua dah... apakan daya ingat nk celebrate besday sekaliiiiii... FIL pulak admitted kat spital... celebrate kat spital ler ekeke... x pe sib baik mlm tuh dh pi mkn2 dulu... dan akhirnyaaaa..... sekarang dia dah kuar, masa dia kat spital, balik keje terus pg spital... maghrib baru sampai umah... pi mai, pi mai tang tu sampai la ni... camtu la rutin harian.... pehtu balik keje kepenatan dah terbongkang kepenatan.... sambung laks weekend ngan perantinnyaaaa.... penattttttttttt weeiiiiiiii.... ok... cukup ler membebel tuh... meh tgk apa yg ambo dpt dr cik abe w/pon 1 pon wish list kat bawah tu tadak....wuewuewue... tp thanks so much... i lebiu laling...


Errrr... suprise masa tpt kul 12.00 tgh mlm 11/3 aritu... buku bank tabung haji n bank in slip sebagai hadiah... bole terima ke nih erkkk... ni kira hadiah ker???? hahaha... apa2 pon dia tau yg bini dia dh lama x bank in duit kat tabung haji ( psstttt... pasai dia je yg tukang pegi bank in... Alhamdulillah... bole la terima... hehehe)


Haaaaa.... yang ni lak pemberianku utk En Hb terchenta tuk besday dia pd 08/03...

Sunday, March 8, 2009

Salam Maulidur Rasul


Salam Maulidur Rasul saya ingin mengucapkan kepada semua pengunjung blog yg sudi singgah kesini... Marilah kita bersama-sama berselawat dan salam keatas Nabi junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W... dan selamat bercuti...

Tag Dari Amy

Hutang tag yg bertangguh dr Amy German, harap Amy puas hati... heheh... cam berbau jer dak Amy nih besday kiter dah nak sampai 2-3 hari lg... haaaaaa ni lah jawapannya Amy oooiiii...

1)Make a list of what u want on your birthday
2)The list should be 10 numbers
3)post the image of this award to your posting
4)give it to 10 frens of yours
1. Mesti la nk mungerrr... hehehe..


2. Dinner yg romantik... waaaa.. seeyyyyy...



3.Mesti arrr nk hadiah... x kira la apa???



4. Kalo bole nk yg ni... pasai dh abissss... kikiki



5. Kalo dpt nih lg bestttt... hehehe cam En Hb tokey minyak lak erkkk...




6. Terlanjur dh amik cuti.... nk g cuti laaaa...



7. Best erkkk sesekali sesama amik coti... g jejalan




8. Kalo duit berlebihan.. dpt g sini bestttnyerrr... kira hadiah paling best laaa...



9. Kalo dh berjalan n bercoti kalo bole nk... heheh...



10. Haaaaa.... lepas semua atau salah satu dh dapat, mesti makin bertambah sihattt.. hehehe... nk yg ni la pulakkk.. mestiiii!!! x banyakk... sikit pon x perrr.. kikiki


Saturday, March 7, 2009

Soto Ayam

Soto... Soto.. Soto Ayam.... menu lunch... dh lama nk wat pasai dok terbayang Kak Zana punya soto bulan lepas meriah sakannnnn... nilah baru sempat nk buat kira menu complate jugak la nih... cuaca panas mkn soto panas, sambal kicap lebih... perrggghhhh... haaa amik ngko berpeluh-peluh dibuatnyer... dh kenyang mata laks ngantukkkk...hehehehe... jemput makan...


Gift dr Datin El

Terima kasih Datin El kerana sudi bg gift yg cantik nih... masa dtg amik nih Datin El mungkin dh x der dan tengah khusyuk dan tawadduk mengerjakan umrah.... semoga dipermudahkan semua amalan yer Datin El... Terima kasih sekali lg di atas pemberian ini...balik nanti kalo singgah melancong tuh... ole2 dari sana jgn lupa tuk saya... ngeh..ngeh...ngeh...



Cinnamon Roll

Dah lama x menguli... hehe terasa nk menguli lak roti tuk bekpes sok... dok tertanya-tanya nape la Kak Zana x jemu2 wat roti nih.... dan ramai jugak yg dh test.... ermmm patut laaaaaaaa.... sedap ghupanyaaaaa... buat dpt 12 ketul, mlm jer mkn dh 6 ketul... cukup la baki lg 6 tuk bekpes sokkkk....mmg lembut, selembut - lembutnya... kene dgn ank tekak nih... patut la Kak Zana rajin buat dan buat dan buattttt... thanks Yani... sedap bangettttt.... x letak icing pon dah sedapppppp dpt bayangkan kalo ader icingggg... arrgghhhhhhh... compom.... menjilat jari...



Bahan-bahan ( 10 biji )

= Bahan utk Roti =
300g tepung roti
50g butter
1 biji telur
50g gula halus
100ml fresh milk/air (suhu badan)
8g dry yeast
1 sudu kecil garam

= Filling =
2-3 sudu kecil cinnamon powder (ikut suka )
60g gula perang
20g butter-suhu bilik

= Icing =
50g cream cheese - suhu bilik
20g butter - suhu bilik
100g gula aising
secubit garam
beberapa titik vanila esen

Cara-cara:-
Cara buat roti:
- Gaulkan butter dengan tepung sehingga jadi macam serbuk roti
- Kemudian masukkan gula dan dry yeast. Kacau dengan sudu sehingga bergaul rata.
- Masukkan pula garam, telur dan susu. Uli sehingga tak melekat ditangan atau sehingga licin.
- Wrap dengan plastik/ kain lembab. Biarkan naik sehingga 1.5 kali ganda. Bila dah naik, buatkan bentuk bulat sekali lagi dan rehatkan selama 10 minit.
-Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambik 1 bahagian dan canaikan lebih kurang 20x25cm. Letakkan bahan-bahan filling.
- Kemudian gulung. Bahagikan pula kepada 4 bahagian kecil( lebih kurang 4 cm panjang). Ulang untuk doh yang sebahagian lagi.
- Lapikkan roti dengan muffin cup. Biar naik 1.5 kali ganda lagi. Bakar dengan suhu 180C selama 15 minit.
- Sementara itu sediakan aisingnya. Masukkan semua bahan-bahan untuk aising ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk krim.
- Bila roti dan masak( ketika masih panas), letaklah aising 1-1/2 sudu besar ke atas setiap roti. Jangan letak terlampau banyak aising. Aising yg banyak boleh menghilangkan kesedapan rasa roti.

Wednesday, March 4, 2009

Krim Karamel Kelapa

Krim Karamel sahaja sudah sememangnya sedapppp… apalagi jika ditambah dengan kelapa muda. Sungguh sayang kalau anda tidak mencubanya….. perrrgggghh…. Ayattttt… bole jadik penulis laaa… wakakakakaka…. Ni lak pencuci mulut mlm nih… mmg sedap seperti madah pujangga diatassss…. Lemakkkk… sedappppp… x tau la kalo tekak anda yg mencuba… anak tekakku ok jer… hehehe… resipi pon cilok dr majalah Sedap... memang sedappppp... sib baik karamel tuh x mcm kaler air nescafe tumpah kat atas permukaannya.... hehehe



Bahan2nya:-
100gram gula pasir
50ml air
4 biji telur
¼ sudu teh garam
400ml santan ( dari 65ml santan pekat dan 335ml air )
¼ esen pandan



Cara2nya:-
- Goreng gula pasir tanpa minyak sehingga cair dan keperangan, tuang air dan kacau sehingga gula larut dan tuangkan ke dalam mangkuk tahan panas yg telah disapu marjerin.
- Pukul ringan telur dan garam, Masukkan larutan santan sedikit demi sedikit dan esen pandan sambil kacau rata.
- Tuangkan ke atas karamel dan letakkan ke dalam loyang yg telah diisi dgn sedikit air. Bakar selama 50 minit dgn suhu 160’c. Siap

** Keluarkan krim karamel setelah disejukkan supaya tidak rosak bentuknya**

Telur Puyuh Masak Mentega

Telur puyuh masak mentega… pon menu dinner sempoi hari ni… mcm biasa, menu sempoi mmg laju nk cuba… ekekekeke… bole tahan rasanyerrrr… oraiiitttttt jugakkkk….cilok dlm majalah sedap…. Mmg sedap… x caya try ler, jimat masa… hehehe



Bahan2nya:-
20 biji telur puyuh, rebus dan digoreng
3 ulas bawang putih – cincang kasar
2 sudu makan kicap inggeris - saya gantikan dgn kicap cair
1 sudu makan kicap manis
¼ sudu teh serbuk lada sulah
3 tangkai kucai – dipotong 3cm
50gram majerin/mentega untuk menumis
Garam, gula jika perlu – saya x letak

Cara2nya:-
- Panaskan majerin/mentega, tumis bwg putih hingga terbit aroma.
- Masukkan telur puyuh dan kacau rata. Masukkan kicap inggeris, kicap manis dan serbuk lada sulah. Masak sehingga matang.
- Masukkan kucai dan gaul rata. Siap

Tuesday, March 3, 2009

Telur Bistik

Yang ni pon menu mlm nih… telur bistik, dapat resipi nih dr majalah keluarga… bila dibelek2… ishhhh… mcm sedap jerrkkkk… semua bahan2 ader… try lah…. ntah la... akhir2 nih mls nk masak yg leceh2... nk yg senang2 dan sempoi2 jer.... haaaaaa… bila dh test, memang sedap pon, x sia2 cuba… layannnn...



Bahan2nya:-
2 biji telur – digoreng dadar
50 gram isi ayam – dicincang
1 biji bawang besar – didadu
2 ulas bawang putih – di cincang
1 biji lada merah dan hijau – dihiris
2 sudu mkn sos cili
2 sudu mkn sos tomato
Sedikit tepung jagung ditambah sedikit air utk memekatkan kuah
Sayur campur
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak utk menumis

Cara2nya:-
1. Panaskan kuali, masukkan isi ayam, masak sehingga separuh masak, masukkan bwang bsr, putih, lada merah dan hijau.
2. Masukkan sos cili dan sos tomato, kacau rata dan masukkan pula sayur campur.
3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan perasakan dgn garam dan gula secukup rasa, setelah pekat kuahnya tuang bahan keatas telur yg telah siap didadar tadi. Siap untuk dihidang.

Kerutuk Daging

Menu dinner arini… kerutuk daging… resipi ni dh lama waiting list masa buat nasi hujan panas aritu, ingat nk padankan dgn daging nih, tapi apakan daya… masa berbual dgn zaliana, dia bgtau rempah kerutuk nih bole dpt kat kelantan jer… hehehe… tu yg KIV dulu tuh… 2 minggu lps adik gi klate apalg kirim la ngan dia rempah nih… errmmm ilang dah kempunan… heemmm bole tahan jugak yer resipi pantai timur nih… sedapppp… resipi Makyong dr MyR… thanks makyong… mkn dgn nasi panas pon sedapppp….



Bahan-bahan ( 5 orang )
500g daging
4 sudu besar rempah kerutuk
2 sudu cili giling
1/2 biji bawang besar
3 cawan santan pekat
2 sudu besar kicap pekat
1/2 keping gula melaka/manisan
2 sudu besar kerisik
[bahan tumis]
1/2 bawang besar
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 sudu besar minyak

Cara-cara
- Potong daging kecik-kecik. Bersih dan toskan.
- Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
- Panaskan minyak
- Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi
- Masak sehingga pecah minyak
- Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
- Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.
- Siap untuk dihidang.