Tuesday, September 15, 2009
Nescafe Cookies
Sekut nih resipi amik kat majalah Mingguan Wanita edisi Hari Raya... tgk cam sedap jer... terus wat... oke, bole terima tekak ni x der kukis cekelat jerk nanti... sedap sangat... mula seram gak tgk bahan tuk nescafe tuh... banyak... tp dh jadik oke... sedap... resipi nanti yerk saya letak pada sapa yg nk coba tuh... hehehe...
Biskut Sugee
Ni pon sekut peberet sekut sugee... mmg sekut wajib... x bole x wat... sekut ni gak sekut permintaan kaum kerabat haku... alahai sedap weiiiii... sekut ni mcm2 nama ada tp haku tetap panggil sekut sugee pasal mmg mak dh ajor camtu... hehehehe... oke, resipi meh tgk gobok lg satu yer, kat sini... hehehe x pon tepek gak la kat bawah... layan...
Bahan-bahan ( 110-115 biji )
454gram minyak sapi ( saya guna jenis QBB pilihan terbaik )
700 gram tepung gandum - diayak terlebih dahulu
1 biji telur
1 sudu gula halus/caster
* 1 mangkuk kecil gula halus/caster untuk hiasan dn secukupnya
Cara-cara
1.pukul telur bersama 1 sudu besar gula halus/caster sehingga sebati kesemuanya
2. masukkan minyak sapi dan gaul sehingga rata bahan tadi
masukkan tepung gamdum dan gaul sehingga menjadi doh dan sehingga boleh di bentuk. * 3. jikalau adunan masih lembik tambah tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga boleh dibentuk. Jangan terlalu keras, sendiri adjust*
bentukkan doh tadi bulat-bulat sehingga selesai
bakar pada suhu 170c selama 15-20 minit sehingga bawahnya kekuningan
setelah masak angkat dan sejukkan sebentar dan akhir sekali golekkan biskut/kuih ke dalam gula halus/caster sehingga selesai dan simpan kedalam bekas kedap udara. Siap!
Bahan-bahan ( 110-115 biji )
454gram minyak sapi ( saya guna jenis QBB pilihan terbaik )
700 gram tepung gandum - diayak terlebih dahulu
1 biji telur
1 sudu gula halus/caster
* 1 mangkuk kecil gula halus/caster untuk hiasan dn secukupnya
Cara-cara
1.pukul telur bersama 1 sudu besar gula halus/caster sehingga sebati kesemuanya
2. masukkan minyak sapi dan gaul sehingga rata bahan tadi
masukkan tepung gamdum dan gaul sehingga menjadi doh dan sehingga boleh di bentuk. * 3. jikalau adunan masih lembik tambah tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga boleh dibentuk. Jangan terlalu keras, sendiri adjust*
bentukkan doh tadi bulat-bulat sehingga selesai
bakar pada suhu 170c selama 15-20 minit sehingga bawahnya kekuningan
setelah masak angkat dan sejukkan sebentar dan akhir sekali golekkan biskut/kuih ke dalam gula halus/caster sehingga selesai dan simpan kedalam bekas kedap udara. Siap!
Biskut Mazola
Kali ni nk tunjuk sekut raya jerk... hehehe... dh last2 posa nih malas lak nk masak memasak... bantai way sekut jerk... tu lah nk update x sempat tuh... diantara sekut2 peberet jer yg ader kat umah nih, x peberet x der, thn nih kuih tunjuk x der... budjet ellek!!!... sian big bos, kalo x mmg dh kene paw dia awal2... kehkehkeh.... Oke... sekut mazola yg sentiasa menjadi pujaan hatiku... Resipi Kak Lily Myr, alah Myr x leh masuk amik kat umah yung Hana jer resipi tuh... camne nih, raya lom lg sekut nih dh tinggal sikit... hehehe... Thanks Kak Lily... njalok ngapuro... njalok resipi...
Bahan-bahan
200gm tepung gandum
200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
100 gm gula -kisar halus
1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
Kuning telur
Cara-cara
1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.*hana bakar suhu 160 selama 15-20min.
Bahan-bahan
200gm tepung gandum
200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
100 gm gula -kisar halus
1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
Kuning telur
Cara-cara
1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.*hana bakar suhu 160 selama 15-20min.
Salam Aidilfitri
Di kesempatan pada hari baik dan bulan lg mulia ini, saya selaku tuan rumah ingin menyusun sepuluh jari ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada semua pengunjung rumah maya ku ini sama ada memang nk singgah atau pon yg tersesat masuk... heheh... Jikalau ada terkasar bahasa, terjanjur kata, gurauan yg kadangkala melampaui batas, harap maafkan... segala yg baik datang dariNya dan yg buruk dr diri sendiri... Pada blogger2 yg pernah saya temui, halalkan makan dan minum disepanjang masa berjumpa... Akhirkata sudi2kanlah terima kad ucapan dr saya untuk anda yg saya kasihi dan sayangi sekelian...
Pasang pelita di rumah bonda
Rumah dihias penuh bercahaya
Tangan dihulur maaf dipinta
Dengan ucapan selamat hari raya
Kad Ucapan Aidilfitri
Salam kembali tuk semua, pertama sekali saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih buat rakan2 blogger yg sudi memberi kad ucapan tanda ingatan pd saya nih, sori la sejak 2-3 menjak ni bz sesangat.... tah la apa yg di bz kan pon x tau la... huehuehue... pi mai pi mai tang tu jugak!!!... terima kasih yg x terhingga tuk semua... alahai... bila la nk sambung tebuk dinding nih... heheh... mana2 kad yg belum diangkut tuh harap2 sempat diangkut sebelum raya nih... sayang korang semua...
Sunday, September 6, 2009
Puteri Salat @ Seri Muka
Laki aku ngemas stor, aku ngemas gobok dapur n apa yg patut... jumpa pulak beras pulut dlm tupperware masih ada sket x berusik, sebelum tamat riwayat, sempat haku mensalatkan kuih nih... hehehe... Puteri Salat atau Seri Muka... kompom bertambah jelita kalo rajin amalkan mkn kuih nih... kehkehkeh... resipi amik kat umah orang bujang sapa lg kalo bkn Mat Gebu... puas hati aku mat jadik!!!... pestime aku wat guna loyang beso... seblum ni guna acuan lompang joooo... Alhamdulillah... jadik!!!... 10Q!!!!... sedap!!!!... sempat jamahkan jiran kuih nih... Amik resipi sekali mat yooooo!!!... 10Q...
BAHAN LAPISAN BAWAH :-)
250 g beras pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
200 ml santan cair*
1/3 camca teh garam*
1/2 camca besar minyak masak*(*disatukan dan kacau rata)
1 helai daun pandan, disimpul
Beberapa titik pewarna biru (optional)
BAHAN LAPISAN ATAS :-)
60 g tepung gandum
1 1/2 camca besar tepung jagung
90 g gula pasir
2 biji telur
1/3 camca teh garam
375 ml pati santan santan*
4 helai daun pandan*(*dikisar dan tapis)
1 camca teh pandan paste
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK LAPISAN ATAS :-
1.Panaskan kukusan, tuang pulut ke dalam tin yang berukuran 8 x 8 x 3 incii, tuang bancuhan santan cair dan gaul rata, letak daun pandan atas pulut dan kukus 20 minit. 2.Bila pulut masak, keluarkan 1/3 bahagian, dan campur dengan beberapa titik pewarna biru, gaul rata.
3.Masukkan pulut bewarna ke dalam loyang berisi pulut biasa dan gaul rata. Kemudian tekan padat. Ketepikan sebentar. (kalau tak suka pulut ada warna, biarkan putih saja).
UNTUK LAPISAN ATAS :-
1.Bancuh semua bahan2 untuk lapisan atas, kacau dengan whisk hingga gula hancur dan larut. Tapis adunan dan ketepikan.
UNTUK KUIH SERI MUKA/PUTRI SALAT :- Tuang bancuhan tadi atas pulut dan sambung mengukus selama 40 minit - 1 jam. Bungkus tutup kukusan dengan kitchen towel yang bersih untuk mengelakkan wap menitik atas kuih atau tutup permukaan tin dengan aluminium foil. Gunakan api sederhana kuat semasa mengukus. Biar kuih betul2 sejuk sebelum dipotong...
BAHAN LAPISAN BAWAH :-)
250 g beras pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
200 ml santan cair*
1/3 camca teh garam*
1/2 camca besar minyak masak*(*disatukan dan kacau rata)
1 helai daun pandan, disimpul
Beberapa titik pewarna biru (optional)
BAHAN LAPISAN ATAS :-)
60 g tepung gandum
1 1/2 camca besar tepung jagung
90 g gula pasir
2 biji telur
1/3 camca teh garam
375 ml pati santan santan*
4 helai daun pandan*(*dikisar dan tapis)
1 camca teh pandan paste
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK LAPISAN ATAS :-
1.Panaskan kukusan, tuang pulut ke dalam tin yang berukuran 8 x 8 x 3 incii, tuang bancuhan santan cair dan gaul rata, letak daun pandan atas pulut dan kukus 20 minit. 2.Bila pulut masak, keluarkan 1/3 bahagian, dan campur dengan beberapa titik pewarna biru, gaul rata.
3.Masukkan pulut bewarna ke dalam loyang berisi pulut biasa dan gaul rata. Kemudian tekan padat. Ketepikan sebentar. (kalau tak suka pulut ada warna, biarkan putih saja).
UNTUK LAPISAN ATAS :-
1.Bancuh semua bahan2 untuk lapisan atas, kacau dengan whisk hingga gula hancur dan larut. Tapis adunan dan ketepikan.
UNTUK KUIH SERI MUKA/PUTRI SALAT :- Tuang bancuhan tadi atas pulut dan sambung mengukus selama 40 minit - 1 jam. Bungkus tutup kukusan dengan kitchen towel yang bersih untuk mengelakkan wap menitik atas kuih atau tutup permukaan tin dengan aluminium foil. Gunakan api sederhana kuat semasa mengukus. Biar kuih betul2 sejuk sebelum dipotong...
Sirap Bandung Cincau
Air nih laki aku yg buat, dia kalo teringin nk minum apa dia mmg cukup rajin buat... aku tumpang sekaki jerk!!!... iyalah org dh penat ngemas stor dr pg sampai ke petang hehehe... sedap wehhh... tergeget-geget cincau tuh... walalalalala.... sedap!!!!... sama jer buatnyer mcm sirap bandung soda cuma letak cincau cincang kasar yer jgn halus sangat... errmmm... nyamannnnn...
Ayam Masak Kicap Berempah II
Menu 16 Ramadhan, ayam masak kicap jer pasal dh buntu x tau nk masak apa???... senang jd org kalo suami x kisah berbuka mkn apa aje yg bini dia sediakan, lain cam aku mmg hari2 dia nk nasik!!!... teringin nk wat mee ker mee hoon ker yg simple2 tp dia x nk nak nasik gak!!!!... sampai haku naik buntu nk masak apa... last2 ayam kicap jer... amik ngko!!!... heheh...resipi tengok sini...
Ni lontong goreng jiran aku bagi,dia pulangkan pinggan aku bg dia kuih... sempoi n sedap tawww... aku siap sound laki aku senang jadik org kan kalo isteri masak apa makan jerrrr, x cerewet... senang keje isteri... huhh!!!.. toyeee jer muka dia... hehehe... last2 haku yg belasah lontong ni, dia... biasa la nasik!!!... mekasih ita!!!
Ni lontong goreng jiran aku bagi,dia pulangkan pinggan aku bg dia kuih... sempoi n sedap tawww... aku siap sound laki aku senang jadik org kan kalo isteri masak apa makan jerrrr, x cerewet... senang keje isteri... huhh!!!.. toyeee jer muka dia... hehehe... last2 haku yg belasah lontong ni, dia... biasa la nasik!!!... mekasih ita!!!
Saturday, September 5, 2009
Kuih Lapis Kacang Hijau
Hari ni terasa cam nk melapis jer… hehehe… kalo dh buat bkn kira mcm nak yer tp dh jadik!!.. kehkehkeh… arini aku wat kuih lapis… dh lama aku x melapis. Resipi ni aku dpt dr majalah Rasa keluaran Ogos’09… tgk bhn2 semua ader tp yg haku konpius tang tepung kacang ijau tuh ada ke sana ngan kacang ijau yg biasa guna wat kuih kole kacang n tepung gomak tuh… apa lg dlm ke ‘konfius’ an, aku main belasah jer guna kacang ijo yg wat kole kacang tuh… Ada sesiapa bole tolong huraikan masalah ni x??? sama ke x tepung kacang ijau tu ngan serbuk kacang ijau kole kacang tuh!!!... help plissss!!!... kehkehkeh…Haaaaa… sib baik kandungannya tuk gunanya x banyak!!!... apalg aku pon mulakan la xperimen kuih lapis nih, haku wat ½ adunan jerk!!!... Ni lah hasilnya… ayoyo!!!!... sib baik jadik!!!... sedap la pulak walaupon konpius bab tepung kacang ijau tuh!!!... lalu aku namakan kuih lapis nih kuih lapis kacang hijau… kehkehkeh… kalo sapa2 rasa nk try… jom cek resipi kat bawah!!... layan!!...
Bahan2nya:-
150gram Tepung Beras
100gram Tepung Ubi
50gram Tepung Kacang Hijau – saya guna kacang hijau ( serbuk )
1 liter santan pekat
150gram Gula
50ml Air
Secubit garam
1 helai daun Pandan
5 pewarna yg berlainan
Cara2nya:-
1.Masukkan gula kedalam periuk bersama air dan daun pandan, masak sehingga gula hancur dan sejukkan.
2.Sementara itu, panaskan pengukus dan acuan/loyang. Satukan semua tepung dan ayak tepung td kedalam sebuah bekas.
3.Masukkan air gula, secubit garam dan santan kedalam tepung td dan kacau sebati dan tapis.
4.Bahagikan adunan td kpd 5 bahagian dan setiap 1 diwarnakan dgn warna yg berlainan.
5.Kukus setiap lapisan diantara 2-3 minit, dan ulang kesemuanya sehingga habis.
6.Lapisan terakhir kukus selama 10 hingga 15 minit. Sejukkan dan barulah bole dipotong atau dikeluarkan dr acuan.Siap!
* Kalau gunakan acuan comel2… kurangkan waktu kukusan *
150gram Tepung Beras
100gram Tepung Ubi
50gram Tepung Kacang Hijau – saya guna kacang hijau ( serbuk )
1 liter santan pekat
150gram Gula
50ml Air
Secubit garam
1 helai daun Pandan
5 pewarna yg berlainan
Cara2nya:-
1.Masukkan gula kedalam periuk bersama air dan daun pandan, masak sehingga gula hancur dan sejukkan.
2.Sementara itu, panaskan pengukus dan acuan/loyang. Satukan semua tepung dan ayak tepung td kedalam sebuah bekas.
3.Masukkan air gula, secubit garam dan santan kedalam tepung td dan kacau sebati dan tapis.
4.Bahagikan adunan td kpd 5 bahagian dan setiap 1 diwarnakan dgn warna yg berlainan.
5.Kukus setiap lapisan diantara 2-3 minit, dan ulang kesemuanya sehingga habis.
6.Lapisan terakhir kukus selama 10 hingga 15 minit. Sejukkan dan barulah bole dipotong atau dikeluarkan dr acuan.Siap!
* Kalau gunakan acuan comel2… kurangkan waktu kukusan *
Nasi Ayam Kepak II
Salam berhujung minggu, Alhamdulillah hari genap 15 hari berposa yer... sapa yg buang posa angkat siku!!!... heheh... oke lah yer menu utk 15 Ramadhan iaitu hari ni nasik ayam lg, tp bukan nasik ayam kepci yer, tp nasik ayam kepak!!!... senang dn sempoi jerk nk menggayakannya.... malas nk cerita bnyk mmg kenyang terlampau dibuatnya... cam biasa request my laling tuk buat nasik ayam ni... kalo weekend jer mesti masak lebih tuk mak aku n pak mertua aku... oke... resipi sempoi ni leh nonton kat sini atau haku saja suka nk letak lg... kehkehkeh!
Bahan2nya :-
- 4 pot beras - dibasuh bersih & direndam 1/2jam
- 4 pot air - guna pot yg sama
- 2 ketul kiub pati ayam MAGGI
- *4-5 biji bawang merah & putih - dihiris
- *1 inci halia - dihiris
- garam & pak aji secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
1. Tumiskan bhn2 yg bertanda * dgn sedikit minyak sehingga naik bau dan setelah itu masukkan kesemua bhn2 td dgn minyak sekali kedalam periuk berisi beras yg telah dibersihkan terlebih dahulu beserta air.
2. Masukkan kiub pati ayam Maggi, garam & pak aji secukup rasa, gaul sebati kesemua bahan dan masak seperti memasak nasi putih biasa ( guna rice cooker jer senang).
Untuk Ayam
Bhn2nya:-
- 1kg kepak ayam@ 1 ekor ayam- dibersihkan
- 3 sudu besar sos tiram*
- 3 sudu besar kicap pekat manis*
- 3-4 sudu besar madu*
- 2 sudu besar minyak bijan*
- 1 sudu besar lada hitam* - ditumbuk halus
- minyak untuk menggoreng ayam
1. Bersihkan Kepak atau ayam dan toskan sehingga kering airnya dan gaulkan kesemua bhn2 yg bertanda * keatas ayam tadi dan perap selama 1/2 jam ( lg lama perapan ayam lg bessstttt...)
2. Goreng ayam tadi seperti menggoreng ayam biasa dan pastikan api tidak terlalu besar agar ayam itu tadi masak sekata dan tidak mentah didalamnya.
Sedia untuk dihidang dan dimakan bersama sup dan sos dan yg lain.
Bahan2nya :-
- 4 pot beras - dibasuh bersih & direndam 1/2jam
- 4 pot air - guna pot yg sama
- 2 ketul kiub pati ayam MAGGI
- *4-5 biji bawang merah & putih - dihiris
- *1 inci halia - dihiris
- garam & pak aji secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
1. Tumiskan bhn2 yg bertanda * dgn sedikit minyak sehingga naik bau dan setelah itu masukkan kesemua bhn2 td dgn minyak sekali kedalam periuk berisi beras yg telah dibersihkan terlebih dahulu beserta air.
2. Masukkan kiub pati ayam Maggi, garam & pak aji secukup rasa, gaul sebati kesemua bahan dan masak seperti memasak nasi putih biasa ( guna rice cooker jer senang).
Untuk Ayam
Bhn2nya:-
- 1kg kepak ayam@ 1 ekor ayam- dibersihkan
- 3 sudu besar sos tiram*
- 3 sudu besar kicap pekat manis*
- 3-4 sudu besar madu*
- 2 sudu besar minyak bijan*
- 1 sudu besar lada hitam* - ditumbuk halus
- minyak untuk menggoreng ayam
1. Bersihkan Kepak atau ayam dan toskan sehingga kering airnya dan gaulkan kesemua bhn2 yg bertanda * keatas ayam tadi dan perap selama 1/2 jam ( lg lama perapan ayam lg bessstttt...)
2. Goreng ayam tadi seperti menggoreng ayam biasa dan pastikan api tidak terlalu besar agar ayam itu tadi masak sekata dan tidak mentah didalamnya.
Sedia untuk dihidang dan dimakan bersama sup dan sos dan yg lain.
Friday, September 4, 2009
Nasi Ayam Kepci n Murtabak Pak Omar
Menu berbuka semalam yer tuk 13 Ramadham...kehkehkeh!!!... orang tayang nasik ayam segala jenis ada nasik ayam penyet la, ipoh la, balck papper la geram taw!!!... haaa... haku lak tanak ketinggalan tayang nasik ayam kepci nih... kehkehkeh... jgn marah haaaaaa.... mmg tadak masak2 semalam semua main tunjuk jer...eh tunjuk ke????.. x??..x??.. ni adik yg belanja... adik haku yg keje kat kepci Bukit Pasir yg belanja... heheh.... sedap jugak yer sesekali makan pree nih!!!... kalo selalu lg sedap dn terus jadik kesedapan... kehkehkeh... Alhamdulillah kenyang!
Pastu yg ni lak hb beli tuk juadah sampingan Murtabak Pak Omar, lokasi Taman Penggaram, batu Pahat Johor... yg ni mmg haku berani rekmen mmg sedap gilos dn terbaik kat BP nih!!!... ini bukan murtabak indah kabar dr rupa yer yg cam Kak Zana kene tuh yer... Kak Na!!!... kalo nk gi beli yg sedap gi kat situ taw!!!... Ada cerita pasal murtabak Pak Omar nih, kalo bln posa dia bukak kul 4 ptg camtu... kalo org lain pas zohor dh start... pastu kalo nk beli mmg kene call dulu ... oder... kalo pegi walk in jgn harap leh dpt mkn silap org dh berbuka kita nyer x siap lagi!!!... kehkehkeh... ngan Pak Omar ni mmg kene sabor sikit kalo nk beli pasal org nya mmg pembersih, sikit2 lap meja tebar roti.. sikit2 lap meja tebar roti... itu lah kekdg wat lambat tuh!!!...kawasan dlm n kuar kedai mmg cukup bersih... mmg kene banyak2 bersabar memanti kalo nk mkn murtabak dia nih!!!... haku laki bini mmg dh paham sangat perangai org tua nih, pasal tu xdak hal nyer, kalo org yg x paham mmg bole gaduh dibuatnya ngan org tua nih!!!... kekadang tgk kerenah dia ngan org yg x paham kerenah dia ni leh pecah perut dibuatnya... heheh... tp walau mcm mana pon org tetap dtg lg walaupon dh gaduh ker naik angin ker ngan pak omar nih pasal mmg sedap murtabak dia!!!... Kalo hari biasa warung dia ni bukak kul 10am... menu sarapan pg roti, murtabak n nasik lemak tu jer, tp kekdg tuh kul 9am org dh nunggu dpn warung!!!... penah sekali masa mkn kat situ ada org tnya dia, pak omar ni sebenarnya kul berapa bukak kedai kita lalu bnyak kali x bukak lg, nk tau apa di jwp???... waktu meniaga aku bukak cam shopping compleks bukak... so, pepaham sendirik jer la dia bukak kul berapa.... kehkehkeh... kene sabor yer kalo nk mkn murtabak yg sedap nih...
Tapi rasa ke 2-2 menu berbuka aku ni mmg sedap, nasik ayam kepci ngan murtabak pak omar. Aku mmg redha ngan kesedapan ke 2-2 menu nih... hehehe...
Pastu yg ni lak hb beli tuk juadah sampingan Murtabak Pak Omar, lokasi Taman Penggaram, batu Pahat Johor... yg ni mmg haku berani rekmen mmg sedap gilos dn terbaik kat BP nih!!!... ini bukan murtabak indah kabar dr rupa yer yg cam Kak Zana kene tuh yer... Kak Na!!!... kalo nk gi beli yg sedap gi kat situ taw!!!... Ada cerita pasal murtabak Pak Omar nih, kalo bln posa dia bukak kul 4 ptg camtu... kalo org lain pas zohor dh start... pastu kalo nk beli mmg kene call dulu ... oder... kalo pegi walk in jgn harap leh dpt mkn silap org dh berbuka kita nyer x siap lagi!!!... kehkehkeh... ngan Pak Omar ni mmg kene sabor sikit kalo nk beli pasal org nya mmg pembersih, sikit2 lap meja tebar roti.. sikit2 lap meja tebar roti... itu lah kekdg wat lambat tuh!!!...kawasan dlm n kuar kedai mmg cukup bersih... mmg kene banyak2 bersabar memanti kalo nk mkn murtabak dia nih!!!... haku laki bini mmg dh paham sangat perangai org tua nih, pasal tu xdak hal nyer, kalo org yg x paham mmg bole gaduh dibuatnya ngan org tua nih!!!... kekadang tgk kerenah dia ngan org yg x paham kerenah dia ni leh pecah perut dibuatnya... heheh... tp walau mcm mana pon org tetap dtg lg walaupon dh gaduh ker naik angin ker ngan pak omar nih pasal mmg sedap murtabak dia!!!... Kalo hari biasa warung dia ni bukak kul 10am... menu sarapan pg roti, murtabak n nasik lemak tu jer, tp kekdg tuh kul 9am org dh nunggu dpn warung!!!... penah sekali masa mkn kat situ ada org tnya dia, pak omar ni sebenarnya kul berapa bukak kedai kita lalu bnyak kali x bukak lg, nk tau apa di jwp???... waktu meniaga aku bukak cam shopping compleks bukak... so, pepaham sendirik jer la dia bukak kul berapa.... kehkehkeh... kene sabor yer kalo nk mkn murtabak yg sedap nih...
Wednesday, September 2, 2009
Sambal Udang Malbari
Salam Ramadhan hari yg ke-12 semuaaaa... haaa.. ni menu tuk malam ni yer... udang masak malbari dan dimasak oleh anak malbari n menantu wong jowo... ehehe... geram tgk semua dok tayang udang kita pon nk tayang gak!!!... memang mabeles udang ni!!!...Resipi amik kat rumah Kak Ummi Kuantan yg rajin memasak tuh!!!.. sedap banget i tell u... wa cakap lu!!!... 10Q x terhingga pada Kak Ummi n empunya asal resipi yg mabeles nih, kali ni baru berkesempatan nk buat walaupon waiting list dh berkurun!!!... tuan tanah yg kacau2 rasa tu pon kata sedap!!!... ada ke patut dia suh buat ayam lak masak nih... kehkehkeh... nanti la nk torai sodap ke x?... Kak Ummi thanks yaaa... amik resipi sekali tuk hari tua... heheh...
Bahan:-
1 kg udang - dibuang kulit dan dibelah belakang dan bersihkan - saya x buang pon
3 sudu teh rempah kari ikan
2 sudu teh biji sawi
2 biji bawang besar - dadu
2 senduk besar cili giling
1 sudu makan tomato puree - saya letak sos tomato
2 biji tomato - belah 4
daun kari
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
Cara Memasak:-
1. Gaul udang dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. Goreng udang sekejap dan angkat. Ketepikan.
2. Panaskan minyak lain, tumis bawang besar bersama serbuk kari, biji sawi dan daun kari.
3. Masukkan cili giling dan tumis hingga garing. Masukkan tomato puree, garam dan gula.
4. Masak hingga naik minyak dan masukkan udang tadi. Gaul rata dan biarkan pekat sikit.
5. Akhir sekali masukkan tomato, tutup api.
Bahan:-
1 kg udang - dibuang kulit dan dibelah belakang dan bersihkan - saya x buang pon
3 sudu teh rempah kari ikan
2 sudu teh biji sawi
2 biji bawang besar - dadu
2 senduk besar cili giling
1 sudu makan tomato puree - saya letak sos tomato
2 biji tomato - belah 4
daun kari
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
Cara Memasak:-
1. Gaul udang dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. Goreng udang sekejap dan angkat. Ketepikan.
2. Panaskan minyak lain, tumis bawang besar bersama serbuk kari, biji sawi dan daun kari.
3. Masukkan cili giling dan tumis hingga garing. Masukkan tomato puree, garam dan gula.
4. Masak hingga naik minyak dan masukkan udang tadi. Gaul rata dan biarkan pekat sikit.
5. Akhir sekali masukkan tomato, tutup api.
Ayam Goreng Kunyit
Menu ke-2 tuk 12 Ramadhan... ayam goreng kunyit tuk selera org yg nk mkn ayam jer masa bln posa ni sapa lg kalo bkn laling haku... kalo ayam yg dh tinggal bahagian dada jer kalo wat lauk berkuah mmg x jalan... so, kalo wat cenggini mmg bersih dan terbukti licin cam kepala Tuan Sadeq Sigaraga... kehkehkeh... x sempat nk tunggu sampai ke sahur... heheh... Oke takat arini jer... sambung lg esok kalo mood rajin masak nih tgh ada... kalo x!!!... pe skodeng umah org lain pulak... resipi x payah yer semua tau bikin!!!... wa cauuuu!!!
Hati Masak Kicap Lada Hitam
Ni menu 11 Ramadhan yer Puan2 n Saudari2 sekelian!!!... x sempat nk menepek siang hari sampai la dibawa ke malam hari... Hati Masak Kicap Lada Hitam, ni menu haku jer sowang, wat 4 ketui jer hati tuh!!!... resipi asal tuk hati daging, tp bo liao hati moooo tu, tu yg tuko hati ayam jerk!!!... ni wat pasal dh gian lama x mkn kicap... kehkehkeh... Resipi yang sedap ini adalah kepunyaan Kak Ita a.k.a Rossitamz den cilok kat Myr... Sedap Kak Ita, Berpoloh2 den mkn penangan lada ireng tuh!!!.. 10Q very much!!!... lazatttt!!!...
Bahan:-
500gm hati lembu - dihiris nipis (*)- saya guna hati ayam
1 sudu besar lada hitam - disangai dan ditumbuk halus (*)
8 sudu besar kicap (*)
2 ulas bawang merah - dihiris ***
1 ulas bawang putih - dihiris ***
1 kuntum bunga lawang ***
5 kuntum bunga cengkih ***
1 batang kulit kayu manis ***
2 biji lada merah - dibelah 2
Sebiji bawang besar - dipotong bulat
Gram dan perasa secukupnya
Cara-cara:-
1.Perap bahan bertanda (*) selama lebih kurang 15-20 minit.
2.Panaskan minyak untuk menumis. Tumiskan bahan bertanda *** hingga kekuning-kuningan.
3.Masukkan hati yang telah diperap tadi dan kacau hingga sebati. Tutup sebentar hingga mendidih.
4.Tambahkan air jika perlu dan biarkan mendidih lagi.
5.Masukkan garam dan perasa. Kacau hingga sebati.
6.Akhir sekali masukkan cili merah yang telah dibelah dan juga bawang besar. Masak hingga bawang layu.
7.Siap untuk dihidangkan. Jika suka boleh tabur daun bawang/sup semasa menghidang.
Bahan:-
500gm hati lembu - dihiris nipis (*)- saya guna hati ayam
1 sudu besar lada hitam - disangai dan ditumbuk halus (*)
8 sudu besar kicap (*)
2 ulas bawang merah - dihiris ***
1 ulas bawang putih - dihiris ***
1 kuntum bunga lawang ***
5 kuntum bunga cengkih ***
1 batang kulit kayu manis ***
2 biji lada merah - dibelah 2
Sebiji bawang besar - dipotong bulat
Gram dan perasa secukupnya
Cara-cara:-
1.Perap bahan bertanda (*) selama lebih kurang 15-20 minit.
2.Panaskan minyak untuk menumis. Tumiskan bahan bertanda *** hingga kekuning-kuningan.
3.Masukkan hati yang telah diperap tadi dan kacau hingga sebati. Tutup sebentar hingga mendidih.
4.Tambahkan air jika perlu dan biarkan mendidih lagi.
5.Masukkan garam dan perasa. Kacau hingga sebati.
6.Akhir sekali masukkan cili merah yang telah dibelah dan juga bawang besar. Masak hingga bawang layu.
7.Siap untuk dihidangkan. Jika suka boleh tabur daun bawang/sup semasa menghidang.
Tuesday, September 1, 2009
Donut III
Donut gedebus nih pulak wat tuk balas pinggan jiran sebelah rumah n balas tupperware mak aku yg antor laksa johor masa dh nk dekat maghrib tuh... kali nih wat 2 versi, versi asal (gula) n cekelat, yg cekelat kasik jiran pasal ada bdk2 mesti dia suka... masa antor pon anak dia yg nyambut dh teriak Cik Ana!!.. donut!!!.. eeee... sedapnya!!!... kehkehkeh... baru tau ke???... mmg sedap woiii!!!... masa malam pulak anak sedara aku call, Uminana!!!.. donut ada lg x???... nk dtg makan...abis... abis!!!... kakaka... padahal ada tp tinggal ball lubang dunut lam 12-14 bijik jer tuk aku laki bini... heheh... x per la makan ball donut pon x per janji sedap!!!... nanti nk wat lagi la siaran ulangan donut yg x jemu2 malkan nih!!!... Resipi Mek Sue... Thanks Sue... akak wat lg ni!!!... Nak resipi tgk sini...
Kari Ayam Kerisik
Menu berbuka 10 Ramadhan oke!!.. 10 Ramadhan!!!... jgn salah sangka kuarkan menu pg2 nih!!!... mlm td x sempat pasal projek melipat n menggosok... turun masak kul 4.30pm mmg kalo bole nk wat sesimple jer... x mo penat2... kalo penat nanti masa buka x de selera nk mkn... hehehe... kalo selera mkn x de nanti kurus... kalo kurus nanti org kata laki x bg makan ker???... kehkehkeh... Orang wat kari nih sebenarnya guna daging, tp aku wat ayam... ah lantak lah janji resipi nih mmg sedap!!!... 10Q Cik Mat sedap!!!, terpaksa tukar ayam pasal daging x de...heheh... Resipi asal sini yer... Mat amik resipi sekali yer...
BAHAN-BAHANNYA :-)
600 g daging batang pinang, dipotong kiub
3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam
2 biji tomato, belah 3 setiap biji
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
250 ml pati santan
1/2 camca besar gula melaka
3 camca besar rempah kari
1 1/2 camca besar kerisek
Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangaki daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji cili merah (nak pedas boleh tambah lagi)
1/2 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Rempah kari dibancuh bersama2 bahan kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus + rempah kari tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
2. Masukkan daging dan gaul rata, biar daging kecut sedikit dan masukkan kentang, gaul rata. Tuang santan cair, kacau dan besarkan api hingga mendidih, perlahankan dan biar hingga kentang empuk.
3. Masukkan asam gelugor, kerisik, gula melaka, garam secukup rasa dan kacau perlahan. Tuang pati santan, kacau lagi dan biar mendidih dengan api sederhana. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api..Hidangkan..
Sayur lak, penah wat sebelum nih tp kali ni wat lg sayur nih pasal tuan tanah suh, dia sukaaaa... kita pon suka senang kojo.... nk resipi tgk sini...
BAHAN-BAHANNYA :-)
600 g daging batang pinang, dipotong kiub
3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam
2 biji tomato, belah 3 setiap biji
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
250 ml pati santan
1/2 camca besar gula melaka
3 camca besar rempah kari
1 1/2 camca besar kerisek
Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangaki daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji cili merah (nak pedas boleh tambah lagi)
1/2 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Rempah kari dibancuh bersama2 bahan kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus + rempah kari tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
2. Masukkan daging dan gaul rata, biar daging kecut sedikit dan masukkan kentang, gaul rata. Tuang santan cair, kacau dan besarkan api hingga mendidih, perlahankan dan biar hingga kentang empuk.
3. Masukkan asam gelugor, kerisik, gula melaka, garam secukup rasa dan kacau perlahan. Tuang pati santan, kacau lagi dan biar mendidih dengan api sederhana. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api..Hidangkan..
Sayur lak, penah wat sebelum nih tp kali ni wat lg sayur nih pasal tuan tanah suh, dia sukaaaa... kita pon suka senang kojo.... nk resipi tgk sini...
Subscribe to:
Posts (Atom)