Wednesday, December 31, 2008

Cherry Blossom Pudding


Ni lah n3 masakan yg pertama selepas pulang dari coti2 Terengganu... ehehe... Penat satu hal, malas pon yer... mendobi dh siap melipat lak... wawawawaawawa... paling malas nk lipat baju ar... arini leh tarik nafas sket... Segala jenis puding mmg kegemaran, arini try wat puding ni yg 2nd round... yg 1st kaler terlebih la pulakkk.. blossom nyer x berapa nk nampak... kali ni jadik. Resipi angkut dari MyR atas ehsan dari Azida atau nama lainnya kat MyR Sunkist. Thanks Azida... lain dr yg lain sedap pon sedap... cantik pon yer gak... kehkehkeh...dn resipi ni gak resipi penutup untuk n3 thn 2008. Dan di kesempatan ini... saya ingin mengucapkan "SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2009 SEMOGA APA YG DI AZAMKAN PD TAHUN LEPAS TIDAK BERKESAMPAIAN, AKAN DIPEROLEHI PD TAHUN INI... AMINNNNNN...."

Bahan2nya:-
10 gram agar2 ( strips )
10 biji buah laici ( dlm tin )
2 1/4 cawan air - saya letak 3 cawan air
1 cawan sirap buah laici - saya letak 1/2 cawan kordial laici
Gula secukupnya- saya letak 2/3 cawan
sedikit pewarna merah (optional) nk kaler lain pon bole
ceri merah - dipotong 2

Cara2nya:-
1. Rendam agar2 selama lebih kurang 1 jam.
2. Gunting buah laici sehingga menjadi bentuk bunga.

3. Cairkan agar2 dgn air dan sirap buah laici diatas api. Tambahkan gula secukupnya. Titiskan sedikit pewarna merah jika mahu.
4. Bila agar2 sudah cair, angkat dn tapiskan agar2.
5. Tuang sedikit agar2 kedlm acuan agar2. Kemudian letakkan laici yg telah digunting bentuk bunga tadi dn letakkan ceri merah ditegahnya.
Akhir sekali tuang agar2 sehingga penuh. Kemudian bolehlah disejukkan. Siap.
** Boleh dimakan begitu sahaja atau dgn sos kastard **

Monday, December 29, 2008

Cuti-Cuti Terengganu Part 2 'n' Batik Oh Batik

Ni nk kongsi jugak ler gift dr hb sempena Anniversary last week aritu... masa tarikh yg betul bila tnya mana hadiah?.. Jawapan nantiiiii... Haaaaa... pegi buang duit kat pasar payang hb tnya nk apa2 carik la... betul ni???... Iyeeee... pilih la nk yg mana... carik punya carik... semua dia x berkenan last2 yg ni dia berkenan... tu harga dia x tau lg tu... huhuhu...X kira nk jugakkkk... dh suruh pilihkan????? hehehe... akhirnya dpt... tu laaaaa... sapa suruh kita pilih... lenkali belikan jer lah apa2... hehehe. Batik Spa Q kata awek yg jual tu... ehehe... apa lg kalo dh ader kain kene carik tudung... mesti ler kene serba berdiri... hahahahaha... nasib la... 1 thn sekali.... I lap u hb...

Kita sambung lg.... ni pulak gambo ehsan dari kak nor.. masa memula sampai...

Amboi.. amboi.. amboiiiiii... seronotnyer berbual...

Apalah yg dibualkan cik-cik abg tu ekkk... tgk tu dak wahid.. kalo berbual siap ngan gaya sekali... mcm wak parno... hehehe... Dari kiri Wahid my hb, mie hb kak zie n zul hb izah.. hb kak nor x de pasal dia amik gambo...

Sesi makan jugak.. yg ni turn kak zie jer pasal dia lambat tiba... yg lain nonton jer...:-)

Cuti-Cuti Terengganu...

Alhamdulillah... akhirnya selamat pulang jugak ke rumah... sambil mendobi pakaian... apa salahnya nk ajak rakan2 cuci mata kat sini sempena perjumpaan member2 MyResipi di Terengganu... kecil2lan jer... hehehe... saja suka2 nk wat perjumpaan nih...Tq kak nor yg menjadi tunggak utama majlis ni... lain thn jumpa lagi... klako pon ader pertama kali jumpa mcm dh lama kenal jer... masa nk balik berapa kali tertangguh.. seronot punya pasal... hah apalagi layan jer la gambo ni...



sesi mkn2..



makn2 lg....
Seronoknyaaaaaaaaaaaa....


Dari kiri Izah, sayer la... dan Sunkist@Azida



Tengoklah.....menu2 yg di masak kak norr.. mmg tip top.. nasi tomato, ayam masak merah, gulai daging, acar rampai, puding tauhu, kek pisang cekelat... Azidah lah bwk puding sedap wooo... n apalagi sempena nickname dia la..oren sunkist...:D




Sesi sebelum berpisah... dari kiri kak nor, azidah@sunkist, sayer laa, izah n kak ziehelmy.
Somoga ikatan persahabatan kita kekal hingga ke akhir hayat...Aminnnnn... Ada masa n kelapangan kita jumpa lg... Pada yg kenal ngan sesapa didlm gambo ni.. jgn jelesss... ehehehe... layannnnn... tuan rumah nk start projek mendobi ngan mengemas... mungkin dpur berehat lg... hahahaha... kalo ader gambor lain2 lg ehsan camera ribu riban serba berdiri hb kaknor... saya letak eh...

Tuesday, December 23, 2008

Prunes Bun


Roti lg... ehehe... dh pandai wat la katakan. Asalnya nk wat muffin prune tp blk jer singgah kdai nk beli butter... butter ellek... jadilah roti prune. Resipi Kak Rinn lagi, base roti ni... base raisin bun... raisin x de pakai jer la prune yg dh beli tu... butter lak tukarkan ngan minyak jagung... tawakal jer lah... hasilnya... jadikkk... rasanya.... orrraaaiiiiiiittttttt... lembutttt... sedappppp... Kak Rin tq 4 the receipe...Kak Rinn Saya amik resipi sekali yer..:)

Ingredients:
350gm high protein flour
6gm dried instant yeast
1/2 teaspn salt
50gm castor sugar
1/2 egg
18ml fresh milk
200ml water
50gm raisins - 1 used 50gram prunes
15gm mixed fruits (optional)
butter 35gm - i used corn oil 35gram


Instructions:
1. Mix flour and yeast evenly. Add water little by little and mix well for 5 mins.
2. Add sugar, salt, egg, milk and butter. Knead for 10-15mins. Let it rest for 20 mins.
3. Add in raisins and mixed fruits in the dough. Let rest again for 15-20 mins.
4. Divide into 12 equal size and round them. Place on thinly floured baking tray.
5. Let it rest until double the size. Then bake in a pre-heated oven at 180 deg cel for 15 mins.
6. Gently brush with milk or butter once out of the oven.

Award n Cupcake


Yeeeyeeeyyyy... seronotnyaaaa dpt cc dari Zaliana... shukran... shukran... toce...tece... zaaa... lawanya... alahai sayang nyer nk ngap... kenyang rasa nye mengadap cc ni jer.... za... lain kali kalo open tender cc lg bgtau tawwww... ehehehe... za semoga ikatan persahabatan kita kekal hingga ke akhir hayat ye za.... kata2 ikhlas dr Puan Anawahid yg cantik rupawannn... kikiki... sayang zaaaa... MUUUAAAHHHHHH....


Haaaaa... yg ni laksss... award dari Cikgu Zana yg vouge itewwww.... yg sekarang nih gua dh sama title ngan dia " jaworld "... Dengan ucapan tulus ikhlas ... terima kasih daun keladi, kalo terlebih nk lg, jgn malu2 nk campak kat sini, org disini setia menanti.... wahai Kak Zanaku yg baik hati..... hahahaha.... kak, tq... tq....tq.... i lap u...

Monday, December 22, 2008

Choc Egg Pudding



Penyakit berjangkit puding ni dh merebak lg kat sini... Ya Rabbi... tgklah betapa hodohnya permukaan pudingku ini... pencuci mulut pas dinner... tgh ngukus lg 5 minit dh bole angkat gas laks abis... huhuhu.. ni lah hasilnya... selepas di semak oleh quality control, result ok... fuhhh.. sib baik sempat masak. Gas habis... dlm hati dh berbunga meriahnya... hehehe... x sampai 15 minit gas dah mariiiii... wawawa.... baru nk longgar2kan urat...Resipi Kak Fida MyR... yg paling rajin n fofular kat MyR skunk nih, pasal hari2 ader ye n3 dia... thanks kak Fida...

Bahan-bahan:- ( 5-6 orang )
250 ml susu segar
2 sb serbuk koko
3 sb gula halus
2 biji telur
mangkuk puding yg kecil2 atau ramekin

Cara-cara:-
1. Panaskan kukusan. /bakar 180C 25 min
2. Satukan susu,koko,gula dan telur di dalam sebuah mangkuk dan dikacau hingga gula larut.
3. Tuang adunan ke dalam mangkuk puding yang kecil 3/4 penuh.
4. Tutup mangkuk berisi puding dengan aluminium foil.
5. Kukus selama 20 min atau hingga masak.
Puding siap untuk disajikan.Sedap juga dihidangkan dgn ice-cream vanilla jika suka.
***Dalam cara2 step 4,klau tk tutup dgn alum foil pun boleh jugak tapi penutup kukusan hendaklah dibalut dgn kain.Puding ini jenis yang lembut,tak sesuai dibubuh dlm bekas yg besar kerana tk boleh dipotong***

Daging Masak Lada Hitam


Nilah lauk dinner ku mlm ni... daging goreng masak lada hitam... malas nk goreng sayur terus campak jer kacang panjang tu kat dlm daging, sonang 2 in 1. Resipi lazat ni dr Zaliana, dgn ucapan kawe repair sket resipi mu pase kawe masok ikut tekak kawe yo awe weyyy... hehehe. Thanks za, kawe kopipes juge resipi mu...:D

Bahan-bahan: Untuk 3 orang
400 gram daging -potong nipis
1 sudu besar minyak bijan
1/2 sudu besar seasoning
1 sudu besar lada hitam yang dikisar halus
1 sudu besar sos tiram
Sedikit kicap manis
sedikit garam
3 ulas bawang putih-mayang
2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan air
5-6 batang kacang panjang
1 biji cili merah
sedikit minyak untuk menggoreng

Cara-cara :-
1.Didalam sebuah bekas, perapkan seketika daging dengan minyak bijan,seasoning dan lada hitam.
2.Panaskan minyak dan tumis bawang putih, tak perlu sampai garing.Masukkan daging yang diperap tadi,kecilkan api dan biarkan daging empuk.
3.Kemudian masukkan sos tiram dan kicap manis supaya kuahnya hitam sedikit.Tambahkan lagi serbuk lada hitam,juga letakkan garam mengikut citarasa masing-masing.Masukkan cili merah dan kacang panjang.
4.Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung.Lebihkan air jika mahu.Setelah kuah mendidih,bolehlah dihidangkan.

Sunday, December 21, 2008

Roti Nasi


Yeeeeehaaaaa... akhirnya gua berjaya gak wat roti sendiri... mmg x kusangka, almaklum ler owang x de BM ehehe. Lepas penat menjala lapo laksss... ahak..ahak.. pegi cari mkn umah kengkawan spt Azie, Hana, Kak Masz, Noorma dn sesapa yg x tersebut tu jgn marah ar... gua x bole tahan gua ckp lu... Dengan menggunakan kuasa badang wa uli sendiri roh ni... jadikkkkkk... muhahahahha... Resipi asal dari Onigiri dn ramai oghang2 dh try... Mebelessssss... lembutttttt..... gebussssssssss....

Bahan2nya:-
80 gram nasi putih
100 ml air
250 gram tepung roti
60 ml susu segar
4 gram dry yeast
2 sudu besar gula
20 gram butter atau marjerin
1 sudu kecil garam

Bahan2nya:-
1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
2. kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
3. masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
4. rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
5. kemudian terap doh memanjang dan lipat 3


6. letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit - eheh x der acuan sandwich main belasah susun jer..;)

7. keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner. Selamat Mencuba.

Roti Jala





Pagi ni terlebih rajin nk pegi menjala... ya ampuuuunn... huhuhu... hudohh nya jalaku ini... 1st time ni pegi menjala...selalunya beli dh siap jer. Makan ngan kari daging sihat x letak santan... mmg sihat la... betul2 mamak style. Pasal terlebih rajin... eheh... kari ni jugak lauk tuk lunch n dinner... kalo ptg2 tuan tanah ngadu lapo makan jer la hasil menjala ni. Resipi dr rumah Yatiezaini MyR... mmg tip top, nk bg grade kat Yati... Thanks Yati...

Bahan2nya:-

1kg tepung gandun
1 tin susu cair
4 biji telur
4 tin air - guna tin susu
sedikit esen vanilla, pewarna kuning dan garam
sedikit minyak masak utk melenser dan acuan roti jala




Cara2nya:-
1. Satukan bahan 1-5 dan kacau hingga tidak bergentel.
2. Masukkan adunan td kedlm blender, dn blend sebentar hingga habis semua adunan dan tapis adunan.
3. Panaskan kuali leper non stick dnd sapukan sedikit minyak masak. Masukkan adunan kedlm acuan roti jala dn jalakan diatas kuali.
4. Biarkan sekejap sehingga roti jala itu masak dn bolehlah diangkat dn dilipat mengikut citarasa memasing.

* Saya guna acuan roti jala dn nyampah kalo ader lubang yg sangkut2, saya cairkan sket adunan tepung dn hasilnya kuar laju jer x de masalah sangkut lg... kalo nk lawo cam kak LG n Azie nyer pakai jer botol mayonis... ehehe...*

Friday, December 19, 2008

Apam Mentega


Sori dori stoberi yer kengkawan... asyik jamu apam jer... saje jer, nk kasi muntah... wakakakaka... bz tahap mega, almaklum ler nk masuk akhir tahun, bz giler, kalo x angpau x besorr... heheheh... ni projek mlm tadi, apam lg, tp apam mentega lakss... muhahahaha... ok lah tu. Adusss best giler apam ni wa cakap lu, x sia2 arini wa jd bionicwomen pasal maleh nk basuh mixer punya pasal. Resipi Raja Lawak MyR, sapa lg x lain x bukan Kak Fiza ahak.. ahak.. ampon kak fiza jgn marah pasal akak lah penghibur kami, thanks Kak Fiza, dlm bz menjahit sempat tepek resipi apam yg mabeles nih, nk bg grade pd Kak Fiza... I lap u....

Bahan2nya:-
A)Bhn2 utk gula hangus
11/2 cawan gula pasir
1 cawan air
250gm mentega
B)
1 cawan gula pasir
4 biji telur
3 cawan tepung gandum diayak bersama
2 sudu teh soda bikarbonate1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanilla



Cara2nya:-
1. Cara buat gula hangus. MAsuukan gula dlm periuk, msk dgn api perlahan hingga gula menjadi larut dn perang.
2. Padam api dan masukkan air, nyalakan semula api dn kacau hingga semua larutdan masukkan mentega, kacau rata dn ketepikan.
3. Putar gula, telur dn esen vanilla hingga kembang dn masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
4. Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung, gaul semua hingga sebati.
5. Perap selama 1/2jam.
6.Panaskan pengukus dn acuan lompang, tuang adunan ke dlm acuan. Adunan ni jika dituang penuh ke dlm acuan pun x mengapa sebab semasa masak dia x akan melimpah.
7. Jika guna acuan lompang, kukus selama 15-20minit. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh kebawah.

Wednesday, December 17, 2008

Apam Gula Melaka



Arini x msk pasal BIL nk open table... hehehe dia dapat bonus. Makan pree den arini... teringin nk makan apam ni nyer pasal n utk bekpes esok, buat la, ini percubaan yg ketiga pasal percubaan pertama hampeh... adunan x naik, 1 huun pon hampehhh... agaknya yis lama x aktif kot dh mati... ghupa2 nyer aku yg x aktif... huhuhu... yg kedua terlebih air naik2 tp lembut n lembab sangattttt... tnya pd kengkawan yg pakar nape x naik, ghupa2nyer adunan x leh bercampur ngan garam, sensitip... oooo patut la... bdk baru nk belajar katakan... psl resipi ade kata sedikit garam... thnks Kak Nor Myr. Mungkin garam tu untuk buh kat kelapa agaknya...resipi Ein amik ngan resipi2 sekali... thnks Ein... muah..muah..muah... sedap dimakan ngan kelapa, tp kelapa ellekkk... dh pesan cik abe beli dia terlupa...huhuhu apa2 pon sodapppp.

Bahan2nya:-
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula merah-padatkan - saya pakai gula melaka
2 sb gula pasir
1 st yis segera
1 st garam
350ml air suam
* kelapa parut putih+garam-kukus sekejap *



Cara2nya:-

-satukan semua bahan kering dlm bowl yg besar.tuang air suam.kacau sampai sebati dgn whisk.pukul2 lama ckit.tutup dgn plastik.
-biar beberapa jam utk mengembang(penuh bowl pun xper)
-sapu tin dgn minyak
-kacau sikit then tuang adunan dlm tin
-rehatkan sekejap(naik ckit)
-didihkan air dlm kukusan
-kukus adunan 1/2 jam dgn api kuat
-sejukkan sebelum dipotong..
-hidangkan dgn kelapa parut yg telah dikukus.

p/s: Pada yg nak mencuba saya gunakan gula merah cap bintang(pek hijau 1 kg yg ada jual di pasaraya2 tu)gula merah ni memang bersih..so kalau gunakan gula merah biasa yg jenis timbang ke masak dulu dgn air dan tapis..dan sukat dulu ya

Tag Dari G Lagiiiii....

Nak bayar utang tag... kehkehkeh... perantin yg dh basi... muhahahahahha... 20/12/2002, ingat Anniversery Mawi World yg coming soon tuh... ingat lah anniversery sayer yer... sebnrnya tu tarikh plan nk nikah ngan Mawi dulu...wakakakaka, tp jodohku ngan En Wahid, x sangka Mawi ingat lg tarikh keramat tuh...kahkahkah... Apalah yg dpt thn ni ekkk... tunggguuuuuuuu.... kalo spesel, leh share sesama kat sini...:D
Syarat2nya:
- Pada yang telah berkahwin,anda dikehendaki postkan gambar perkahwinan anda dlm blog anda...
- Pada yang belum berkahwin,postkan gambar perkahwinan yang paling bermakna buat anda yang pernah anda hadiri.. contohnyer perkahwinan X-kekasih ,kawan baik,artis populer..tak kiralah,asalkan ianya membawa seribu erti buat anda...
Tag ni nak bagi, Kak Ina KL ( seronot baca kisah dia ), Nanee Dayat ( seronot tgk dia jln bwh pedang.. nk tgk lg..), Zaliana ( terhengen nk tgk... ), Kak Zana ( yg ni saja nk tgk ekekke...) dan sesapa yg dh terbaca n3 nih...;)

Monday, December 15, 2008

Blueberi Muffin

Jeles nyer pasal tgk Hana n Kak Zana nyer muffin, terus nk wat lg... pasal muffin semalam dh jd baja katakan. Sonang kojo den blk keje x yah masak... hb kene blk mlm... so, mlm ni den rileks. Apa nk wat memlm ni ek kunon nk wat suprise ler tuk hb kalo dia blk nanti merangkum bekpes esok ler... hehehe ni la projek nyer, resipi hasil skodeng kat umah Kak Ummi... mmg besttt wooooooo.... thanks Kak Ummi, tp percubaan pertama ni wat 1/2 adunan jer dulu, blk jer Eh Hb dia test... dia bilang sodap...ekekeke kembang den, esok nk bekal bwk g opis... kwang3x... wat malu jer. Nk bg grade la kat Kak Ummi... tq for the yummy muffin...

Bahan:-
125 gm butter
150 gm gula kastor
2 biji telor
250 gm tepung kek/tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
secubit garam
70 gm susu segar UHT
1/2 cawan inti blueberi
1 sudu teh esen vanila



Cara Membuat:-
1. Preheat oven pada suhu 180C. Pukul mentega dan gula hingga gebu dan putih.
2. Masukkan telor sebiji demi sebiji dan pukul sebati.
3. Masukkan esen vanila. Ayak tepung, serbuk penaik dan garam.
4. Masukkan ke dalam adunan mentega tadi berselang seli dengan susu sambil digaul rata.
5. Sudukan ke dalam acuan kertas separuh cawan kertas dan letak filling. Kemudian letak sedikit adunan lagi di atas cawan kertas. Bakar pada suhu 180C selam 20-25 minit.

Sunday, December 14, 2008

D'Macaroni Goreng


Lunchku hanya mkn macaroni goreng jer n nk perabiskan lg stok2 dlm esbok tu... kalo x abiskan kene la tukar esbok baru... kwang3x. Mcm la hb ku ni saudagar minyak. Mmg mls betul tgh hari ni, pale lak sakit... msk yg simple2 jer laaa. Jln2 cari mkn kat rumah Diana lg, jumpa la resipi ni, mmg lain dr yg lain tu yg try tu... lain sket ar rasanya... x cam macaroni yg biasa goreng tu... ni kira mkn mlm sekali laaa... sonang kojo... Aroma herba jintan tu kan yg buat nk ngences jer....thanks D...

Bahan-bahannya
1 paket (500 gram) macaroni
12 ekor udang, dibersihkan
150 gram daging cincang
4 biji telur, digoreng pecah-pecah
1 ikat sawi, dipotong selebar 2 inci
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tomato
¼ cawan bawang goreng
garam secukupnya
serbuk perasa, jika suka
gula secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar
15 tangkai cili kering, direndam dengan air panas
3 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 ½ sudu teh serbuk jintan halus

Cara-caranya
1. Panaskan secukup air didalam periuk dan letakkan 1 sudu besar minyak masakan. Bila air telah mendidih masukkan macaroni dan rebus sehingga ia masak. Bila telah masak angkat dan toskan. Minyak masakan digunakan supaya bila macaroni ditoskan ia tidak melekat antara satu sama lain.
2. Panaskan secukup minyak didalam kuali. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga ia naik bau. Masukkan kicap, sos tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
3. Masukkan daging cincang dan bila daging telah bertukar warna. Masukkan pula udang. Masak sehingga udang bertukar warna.
4. Masukkan sawi dan telur yang telah disediakan tadi. Gaul rata.
5. Masukkan pula macaroni yang telah direbus. Gaul sehingga rempah dan macaroni rata.
6. Taburkan bawang goreng dan gaul sehingga ia sebati. Sedia untuk dihidang.

Muffin Pandan



Bekpes pg makan muffin pandan jer... teringin nk mkn muffin... pegi ar jejalan umah Rinnchan terjumpa la muffin yg menggoda jiwa.... muffin pandan jerr... walopon pandan... bila dh bakar harumnyaaaaa bau dapurku...walaupon selama ni tgk muffin pandan yg ader x der sunnn nk mkn, tp bila umur dh masuk ala2 vetaran terhengen laksss.... muhahahaha... umur jer tawww... jiwa mudaaaa sentiasa.... Huhuhu cik abe x der kene keje... so, bini dia x der la nk bekpes giler2... tq Rinnchan, walaupun lum balas nk letak pandan brapa pokok, den belasah jer....wakakakaka...

Bahan-bahan:
200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur
1 tsp pandan essance
1 tsp pandan paste - ikut suka sendiri nk dpt kaler hijau
Bahan topping ikut suka - Almond slices, kismis, ceri etc.



Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.

Saturday, December 13, 2008

Kek Coklat Molten

Muhahahahaha... kek coklat molten, buat tuk minum petang yg dh masuk senja.... hahahaha.... akibat dari jiwa yg kacau melihat Zaliana buat dan resipi asal dari Hudahana.... x tahan... x tahan... x tahan... terus buat... za, dah buat dah....ehehe. Korang rasakan, jadi x kek ni... teka...teka??? Sebenarnya jd, tapi... huhuhu... masa nk kuarkan tu yg mencabar... mmg betul kene mkn panas2... coklat yg cair didlm tu.. peeerrrggghhhh.... penakkkk... Maap la yer tekstur kek kureng cun pasal nk kuarkan tu payah sket, nanti la nk wat lg se cun gambo tuan punya resipi punya... thanks Hudahana. Saya mkn ngan stoberi jer... pasal ader cekelat yg cairkannnn... pehtu stoberi celup la ngan cekelat tu... apalagi... sesekali nk gak jg cam Datuk K n Siti... kakakakakka... muhahahaha.

Bahan-bahan:- ( 6 biji (bekas bulat berdiameter 3") )

* 400g coklat masakan

* 10 sudu makan butter* 1 cawan gula icing

* 3 biji telur (whole eggs)* 3 biji telur kuning

* 1/2 cawan tepung gandum

Cara-cara:-

1. cairkan butter dan coklat, kacau rata

2. masukkan gula tepung, kacau rata

3. masukkan kesemua telur, kacau rata hingga bancuhan menjadi likat & licin

4. tuang bancuhan ke dalam acuan yang telah di sapu butter hingga memenuhi +/- 80% bekas

5. bakar pada suhu 170celcius selama 10 minit

6. kek sepatutnya menjadi keras di bahagian tepi/luar tetapi cair di dalam

7. selepas dikeluarkan dari oven, berhati2 terbalikkan kek ke dalam piring layan dan hiaskan mengikut citarasa atau cedok sesenduk aiskrim vanilla ke atas kek

8. * hidangkan semasa ia masih panas

9. nota : bancuhan boleh disediakan lebih awal dan disimpan di dalam peti sejuk, supaya boleh dibakar just in time utk dihidangkan panas2 ;-)

Daging Masak Mamak

Kes nk perabiskan stok daging korban agar x jadi air batu kat dalam esbok la ni... bak kata maklang daging masak mamak tawwww..... bukan daging mamak wat masak mamak. Cuma kat sini isteri tuan tanah ni jer anak mamak... aku ler tuuuu.... wakakakaka.... resipi Penang mari... oghang2 Penang betul ker ader resipi nih... bbbeeeeesssstttt giler resipi ni.... sib baik x giler.... nk bg 5 bintang gak la.... tq very much maklang.... hah layannnnn...

Bahan :-

1kg daging lembu (direbus sampai lembut)

2sbm serbuk cili kering (cap babas/allagapas)

1sk serbuk jintan putih

1sk serbuk sajira (btk spt jintan)

Bhn kisar:-

Halia

10 ulas bwg putih

10 ulas bwg merah

5-10 labu bwg besar

2 btg serai - titik

Daun kari

Daun pandan (simpulkan)

Daun pudina (optional)

3/4 cwn kicap manis

1/4 cwn tomato puri - saya letak 1biji tomato didadu dan sedikit sos tomato

1sb minyak sapi (optional)

1cwn bwg goreng (tumbuk halus)

sedikit air asam jawa

4 sekawan (bunga lawang/kulit kayu manis/buah pelaga/cengkih)

Cara2nya:-

1. Cara Panaskan minyak + minyak sapi.

2. Masukkan bhn kisar, 4 sekawan, daun pandan, serai, serbuk cili, jintan putih dan sajira...kacau dan biar hingga naik aromanya.

3. Masukkan daging dan airnya sekali. Bila daging dah lembut dan rempah dah naik minyak, tambahkan bwg besar hiris, kicap, daun kari dan biarkan daging itu empuk sekejap.

4. Masukkan tomato puri, daun pudina dan air asam jawa. Tambahkan garam secukup rasa.

5. Agak2 kuah dah naik kering, masukkan bawang goreng yg ditumbuk tadi utk pekatkan kuah.


Musim Orkid Berbunga

Musim orkid berbunga tgh melanda kat umah ni... mana x nya bunga2 tengah meletup2 kuar... ini pon dh lama x berbunga... ingatkan raya aritu bole la nk pose orkid dlm umah kalo berbunga... ghupa2nyaaaaaa.... dia merajukkkkkk x mo berbungaaaa.... ni pon masih ader lg yg nk kuar tp x tau species aper.... heheh mcm pakar orkid laksss cam tau species apa, padahal yg show ni pon x tau apa namanya...... muhahahaha..... dalam lebih kurang nk dekat 20 pokok orkid yg ader kat umah ni, nmpk nya ni yg dh berbunga dulu...eheheh.... ader sesapa yg nk tukar anak orkid ngan sayer x????...wakakakaka.... la ni, orkid dah ader umah sendiri pasal kalo letak dlm umah susah nk kuar bunga ghupanyaaa.... matahari sipi2 dia x mo kuar..... nk supu2..... heheh... bahasa apa yg aku guna nih... Orkid ni gak utk tatapan semua blogger yg dtg singgah kat sini xpecially kak ina kl dgn ucapan, bila nk datang tukar bunga orkid..... muhahahahha....























Thursday, December 11, 2008

Kung Pao Chicken

Sebut betul yeee.. kung pao chicken tawww... bukan "kung taw" ahakkksssss.... sapa agaknya eekkk yg nk makan penendang kung taw, mau duduk dkt wad kalo mkn kung taw... hahaha. Dok terpikir-pikir nk msk apa blk keje ni, stok ayam ader teringat ler resipi Diana yg dh peram lama dlm tempayan.. hehehe apalagi try jer la... not bad, bole bg 5 bintang gak.... tp ader gak bhn2 yg ditambah-tambah... lg lah bertambah sedap, En Hb siap kata hebat bini aku arini... heheh kembang jap... apa yg hebatnyer, itulah yg paling pantas nk disediakan. Lepas solat maghrib turun jer bwh, nk prepare dinner lauk dh tinggal 1/2.... dia dh ratah dulu... bertuah punya suami... Thanks Diana ...mmg best... rugi sape x try....

Bahan2nya:-

Bahan A

600 gm isi ayam - potong dadu

tepung jagung

garam

Isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.

Bahan B

100gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak

30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang

2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2

4 ulas bawang putih - ditumbuk halus

2 inci halia - ditumbuk halus

1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit

3 sdm sos tiram

2 sdm cili sos

1/4 cwn airminyak untuk menumis

garam - kalau perlu

sedikit minyak bijan dan seasoning Maggi - ni tambah sendiri

Cara-caranya

1. Panaskan sedikit minyak dlm kuali. Goreng lada kering hingga garing dan ketepikan.

2. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.

3. Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air dan perasakan dgn sedikit minyak bijan dan seasoning. Garam jika rasa perlu.

4. Biarkan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api. Sedia untuk dihidang. Enakkkkkkkk...

Award dari Fida @ s_shamen


Award ni dapat dari Fida yg jauh nun di Ostralia... x sangka laks leh dpt award nih... besar makna tu... Otak kreatif!!.. kreatif ker saya ni...kwang... kwang...kwang...macam x caya jer, hanya dia sahaja yg bole jawab pasal dia yg beri award ni... sama ader kreatif ker x saya nih... apa2 pon fida toce... toce... bebanyak... akan ku gantung award ni kat umah. Fida ko punya pasal aku akan tingkatkan lg otak ni agar jadi double kreatif kakakaka.... terima kasih daun keladi, kalo ader bg lah lagi :D, tp nk volcano muffin lakssss...

Wednesday, December 10, 2008

Kuih Tiram



Teringat zaman kecik2 dulu... rajin tgk kakak2ku membuat kuih ni... tapi kami adik beradik panggil kuih ni lidah buaya... pegi jalan2 umah fida jumpa la resipi ni... tu yg flash back balik citer zaman kanak2 dulu. Tapi yg kelakawww nya, bdk2 la katakan... ader ker masa letak smooth paste ni kitaorang ingatkan letak kanji pasal teringat masa kecik2 mak buat gam guna tepung ubi a.k.a kanji... hahahaha... Memula tu bila tgk cara buat nampak mcm rumit n rewel, tp bila terkenang-kenangkan zaman kanak2 dan masih ingat lg step2 nya... jadilah mudah. Buat malam... takut gak x terbuat nanti tu yg wat 1/2 adunan jer.... itu pon bnyk kalo wat kecik2... apa2 pon mmg mencabar masa buat kuih ni lg2 part menggulung, nk tau camne kene try. Resipi ni mmg bole bg 5 bintang la pasal rangup... lembut... dan enak dimakan. Tak macam yg jual kat kedai tu keras nk mampussssss... dh namanya made in kedai, bayangkan la kalo org tua yg mkn cam mak saya tu... huhuhu mau tanggal gigi pelesu dia..... hahhaha...

Bahan2nya:-
500gm tepung
1 biji telur
2 sudu margerin - saya guna butter
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung**
**6 sudu minyak** - saya guna minyak jagung

Cara2nya:-
1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air) - saya tutup doh dgn tuala basah dan rehatkan lebih kurang dlm 15 minit.
3. Uli doh supaya jadi nipis dan akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai.
4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.


5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.



6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara. Siap n Sedappppppp......