Ni lah n3 masakan yg pertama selepas pulang dari coti2 Terengganu... ehehe... Penat satu hal, malas pon yer... mendobi dh siap melipat lak... wawawawaawawa... paling malas nk lipat baju ar... arini leh tarik nafas sket... Segala jenis puding mmg kegemaran, arini try wat puding ni yg 2nd round... yg 1st kaler terlebih la pulakkk.. blossom nyer x berapa nk nampak... kali ni jadik. Resipi angkut dari MyR atas ehsan dari Azida atau nama lainnya kat MyR Sunkist. Thanks Azida... lain dr yg lain sedap pon sedap... cantik pon yer gak... kehkehkeh...dn resipi ni gak resipi penutup untuk n3 thn 2008. Dan di kesempatan ini... saya ingin mengucapkan "SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2009 SEMOGA APA YG DI AZAMKAN PD TAHUN LEPAS TIDAK BERKESAMPAIAN, AKAN DIPEROLEHI PD TAHUN INI... AMINNNNNN...."
Bahan2nya:-
10 gram agar2 ( strips )
10 biji buah laici ( dlm tin )
2 1/4 cawan air - saya letak 3 cawan air
1 cawan sirap buah laici - saya letak 1/2 cawan kordial laici
Gula secukupnya- saya letak 2/3 cawan
sedikit pewarna merah (optional) nk kaler lain pon bole
ceri merah - dipotong 2
Cara2nya:-
1. Rendam agar2 selama lebih kurang 1 jam.
2. Gunting buah laici sehingga menjadi bentuk bunga.
3. Cairkan agar2 dgn air dan sirap buah laici diatas api. Tambahkan gula secukupnya. Titiskan sedikit pewarna merah jika mahu.
4. Bila agar2 sudah cair, angkat dn tapiskan agar2.
5. Tuang sedikit agar2 kedlm acuan agar2. Kemudian letakkan laici yg telah digunting bentuk bunga tadi dn letakkan ceri merah ditegahnya.
Akhir sekali tuang agar2 sehingga penuh. Kemudian bolehlah disejukkan. Siap.
** Boleh dimakan begitu sahaja atau dgn sos kastard **