Monday, November 2, 2009
Tauhu Goreng Singapore II
Selamat mlm semuaaaa.... arini menu our dinner mmg cukup simple Tauhu Singapore jerk!... arini mmg ari menyenangkan pasai cik abe cuma nk mkn maggi mee jer, uihhh... ambo mmg x gemar makan maggi mee nih... tuk bini dia mkn tauhu singapore nih jer, dia pong tumpang sekaki gak... ada sapa2 nk tumpang 2 kali!!!.. hehehe... tgk la berlondang kuah kacang kicap tuh... errr... kuah tauhu tu... sama la erk... heheh... lum kira kuar api dr mulut lg... hehehe resipi asal Mr Ah Mat Gebu, suka sangat Mat ngan tauhu nih... sapa2 lalu mmg x ingat dh... Thanks Mat!.. Oke, pada sesapa nk resipi, sila rujuk sini ye...
Sunday, November 1, 2009
Puding Roti Marble
Pencuci mulut arini.... dh lama simpan resipi ni buatnyer x jugak... arini dgn semangat waja merajinkan diri buat... mana leh tahan... dh berminggu2 duk terbayang jer... kalo berchenta dh kira angau dah... Puding cedap ni dah habis yerr... jgn mintak2... sori banget!... rezeki akak ngan kwn dia ptg tadi masa amik anak kucen pastu pas maghrib adik laks sampai... pinish dah... sampai laki aku siap tanya, bila masa ngko wat ni yang!... eh.. eh.. ptg td lerrrr... abis tu abg sibuk mesin rumput mana perasan, ni lah projek roti yg ayang suh beli pg td... oooo... ingat roti tu nk mkn tuk bekpes sok!... huehuehue... Sedap sangat ina oiiiii... lemak manis, semua sedang2 ajerrrr... tu yg suka tuh!... mmg kene wat lg neh... sedap banget... Kak Nor!... ahkak rasa puding yg kat sini jer la yg kat umah nih dh abis.... cukup x 3 potong tu... muhahahaha... betul kak! kita masak nih... kat FB pon kita masak gak!... kehkehkeh... Resipi Hana Jepon yg semakin cun pas bersalin neh... hehehehe... Hanaaaaaaaaa.... tengkiu..... i lebiu.... jempol nduk.... nduk....
Bahan2nya:-
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8gram serbuk agar2
1/2 cawan gula - bleh kurangkn
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara :-
1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8gram serbuk agar2
1/2 cawan gula - bleh kurangkn
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
Daging Pedas Berempah
Salam bersiaran setelah 1 minggu x bersiaran, cuti masak lagi sebenarnya... terus terang ckp balik keje, mkn malam mmg dh x yah masak la, senang citer balik tu mmg masing2 dh kenyangkan diri masing2... cuma weekend jer dapur berasap yer, sampai bila x tau lg... heheh... saki baki Vit M mmg ada lg lam badan nih lum kuar abis!!!.. hehe... Ni menu semlm yer... perhatian!.. menu semalam... hehhee... tenet cam ciput jln tu yg bole pose arini... Balance daging last week ader lg, so pikir punya pikir nk wat apa ngan daging nih resipi nih yg berkenan... semua bahan2 mmg ader. Resipi by Che'Iza yg sekarang ni tersangat la bz nyer... hehe. Thanks Iza, sedap!!!... x tau nk ckp camner rasanya, tp mmg lain dr yg lain, nk tau rasa kene try, compom x nyesal!!!... thanks again Iza... amik resipi tuk rujukan akan dtg...
Bahan - Bahan
Bahan A
1/2 kg daging
1 inci lengkuas diketuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1/2 inci halia ditumbuk
Bahan B
*3 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1/2 inci kunyit
*2 sb campuran ketumbar, jintan putih dan manis
*1 batang serai
*5 batang lada merah (lada hidup)
2 sb cili boh
2 sb sos tomato/cili
sedikit garam n gula
perasa kalau suka.
Cara-cara
1. Rebus daging dgn semua bahan A hingga daging empuk. Ketepikan daging dan biarkan sejuk sebelum dihiris
2. Kisar semua bahan bertanda * pada bahan2 B
3. Tumis cili boh hingga garing. masukkan bahan yg sudah dikisar, tumis hingga garing dan terbit minyak.
4. Sementara menunggu rempah yg ditumis garing... hiris daging, nipis-nipis... Simpan air rebusan daging.
5. Bila bahan ditumis sudah terbit minyak masukkan air rebusan daging, biarkan kuah mendidih. Masukkan daging.
6. Masukkan sos cili, garam, gula n perasa kalau suka... Tumis hingga kuah agak pekat n kering.......
Bahan - Bahan
Bahan A
1/2 kg daging
1 inci lengkuas diketuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1/2 inci halia ditumbuk
Bahan B
*3 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1/2 inci kunyit
*2 sb campuran ketumbar, jintan putih dan manis
*1 batang serai
*5 batang lada merah (lada hidup)
2 sb cili boh
2 sb sos tomato/cili
sedikit garam n gula
perasa kalau suka.
Cara-cara
1. Rebus daging dgn semua bahan A hingga daging empuk. Ketepikan daging dan biarkan sejuk sebelum dihiris
2. Kisar semua bahan bertanda * pada bahan2 B
3. Tumis cili boh hingga garing. masukkan bahan yg sudah dikisar, tumis hingga garing dan terbit minyak.
4. Sementara menunggu rempah yg ditumis garing... hiris daging, nipis-nipis... Simpan air rebusan daging.
5. Bila bahan ditumis sudah terbit minyak masukkan air rebusan daging, biarkan kuah mendidih. Masukkan daging.
6. Masukkan sos cili, garam, gula n perasa kalau suka... Tumis hingga kuah agak pekat n kering.......
Nasi Goreng Kampung
Nasik goreng kampung 1!... kangkong lebeyyyy!!!... siappppp!!!... senang kejekan kalo hari2 laki aku nk mkn cenggini... x kira ar nasik goreng apa pon... hehehe... Yang!.. wat nasik goreng kg yang!... bule... buleee... gi kedai beli ikan bilis n kangkong... laju jer dia gi, itu pasai mmg dia nk mkn... heheheh... kalo x???.. lambat cam ciput!. Inilah menu lunch tuk arini oke... sedap woooo... berapi !!!... harap bersabar yer bang kalo terpedas!... muhahahaha... kompom basah pale cam baru pas mandi... ayang rasa oke jer... muhahaha ( pssttttt... itu ikut tekak haku kehkehkeh! )... sesekali mkn nasik goreng kg oke jugak kan... kan... kan...
Sunday, October 25, 2009
Daging Black Papper
Dh start masak2 oke!!... ni kes pasal mimpi dapor terbakar la nih... wakakakaka... x der laaaa... hehehe... ngidam mkn daging ni dh lama da, weekend suh hb g pasar beli daging batang pinang mmg teringin nk mkn daging Black Papper by Kak nor ni, terlanjur adik ipat dtg masak lebih laaaa... best siot daging nih, ilang terus kempunanku ini... tp lada benggala x der, guna lada biasa jer pehtu masukkan sekali saleri... sedap !!!... ok, x mo ckp banyak...cuma nk ucap terima kasih pd tuan nyer resipi Kak Nor ku cayang!!!... amik resipi sekali kak.... layan..
Daging Black Pepper
Bahan2nya:-
500gm daging batang pinang
1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus dan 1/2 sb gula
minyak utk menggoreng
Cara2nya:-
1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram
5. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.
## Kalau nak guna daging biasa pun boleh, hiris nipis2 dan rebus dgn sedikit air sehingga daging tu empuk. Pastu skip aje la step no 3.
Daging Black Pepper
Bahan2nya:-
500gm daging batang pinang
1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus dan 1/2 sb gula
minyak utk menggoreng
Cara2nya:-
1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram
5. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.
## Kalau nak guna daging biasa pun boleh, hiris nipis2 dan rebus dgn sedikit air sehingga daging tu empuk. Pastu skip aje la step no 3.
Apam Gula Melaka III
Kuih apam ni kukus petang semalam tuk minum petang, aku mmg suka kuih apam ni, mmg x jemu2 aku wat, badan pon dah macam apam gak!!!.. wakakakakka... mmg wat lebih tuk bekpes pagi tadi sekali... Resipi Che'Iza... mmg aku guna resipi ni jer x resipi sesapa lg pasal resipi ni aku suka sebab manisnya yg sedang2 sajaaa... yg sedang2 sajaaaaaaaaa... kalo x bole pilih nk potong kaki paras mana yer... kehkehkeh... thank iza... sedap, lembut, gebu... aduyaiiiiii....
Bahan2nya
* 1 cwn air
* 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus
* sehelai daun pandan
2 cwn tepung
1 sk dry yeast
3/4 cwn air
3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
secubit garam
Cara-cara
1. Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
2. Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
3. Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
5. Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
6. Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
7. Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.
Bahan2nya
* 1 cwn air
* 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus
* sehelai daun pandan
2 cwn tepung
1 sk dry yeast
3/4 cwn air
3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
secubit garam
Cara-cara
1. Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
2. Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
3. Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
5. Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
6. Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
7. Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.
Mini Garden II
Pg td lam sesi nk memanaskan badam gi la bersihkan mini garden yg sekangkang kere jer kat belakang rumah setelah hampir 4 bulan dipindahkan di belakang umah pasai depan umah tu dh rata nk naik perumahan x lama lg, sebelum kene sondol, hb dah alihkan dulu apa2 yg patut pasal lama2 kene alih gak, ni antara tanaman yg ditanam kat belakang umah, teresnya kepung pakai batu bata jer, almaklum la umah perumahan, lorong belakang bukan bole wat rete sendirik!!... heheh... jom tgk apa yg ada kat situ...
Yehaaaaa... bendi dh menampakkan hasil
Cili padi
Lada ijau
Cili Padi yg dh merah, tinggal petik jer nih, ada sapa2 nk!!!.. mana tau nk melada molot org ker???... muhahahha... gurau oke!
Daun Pandan... ingatkan arwah daun pandan ni... Alhamdullah
Daun Selasih ku sayang.. hehe
Limau purut! selalu amik daun jer dh mula menonjang jer pokok nih, dh berbuah, kalo sapa2 nk buat berubat nk guna limau purut, amik la aku bg pree jer... heheh
Lain yg ditanam lain yg tumbuh... laki haku nih labu pon ada!!!... sampai umah sapa agaknya ia menjalar erk!!!
Bunga labu!.. betul x panggil bunga neh... pstttt.... lumut pon tanam oke!!!.. muhahahahaha
Pokok Kari pon dah menonjang gak....
Limau Kasturi, haaaa... yg nih mmg wakafkan jer kat depan umah tuh... sapa2 nk amik, amik laaa... apada haku nih, masa buat tgh lebat x mo amik gambo... heheh
Rosalle ni mmg x yah nk ckp la mmg memanjang berbuah jer... sedappp
Ni ajer yg haku sempat snap, ada lg tu serai, lengkuas, halia daun sup dan daun kunyit... hari dh mula panas, panas wehhhhh.... kehkehkeh
Salam Bersiaran... heheh...
Assalamualaikum semuaaaaaa... rindu x ngan saya nih... hehehe... kalo rindu meh la kita peluk cium... heheh... sori banyak2 diatas lama x bersiaran langsung pas2 raya nih... bukan merajuk bukan dh buhsan ngan blog nih tp kemalasan melanda Ya Allah, kemain hebat sekali... x la nape la aku jadik camnih.... huhuhu... makin menimbun lemak kalo dikumpul, bkn x masak... masakkkkkk... betul tp masak air jer... x tipu... huhuhu.... tah la malas bebenor pas2 raya nih... tgk dapor tuh Ya Rabbi, apa kalo org ngandung tuh nyampah, sama la kita yg x apa2 nih... hehehe... sekali nyampah terus rasa cam kene sumpah ngan dapor tuh... huhuhu...
Oke la x yah membebel panjang kita mula ngan gambor menu 14 Syawal oke!!!... perhatian 14 Syawal, setelah selamat menunaikan puasa 6... huehuehue... baru nk letak deh!!!... tgk la kemalasan yg berlemak2 sampai nk n3 pon malas sehhhh!!!... oke layanzzzzz...
Oke la x yah membebel panjang kita mula ngan gambor menu 14 Syawal oke!!!... perhatian 14 Syawal, setelah selamat menunaikan puasa 6... huehuehue... baru nk letak deh!!!... tgk la kemalasan yg berlemak2 sampai nk n3 pon malas sehhhh!!!... oke layanzzzzz...
Guna pes Nam Prik Pow @ Pes Cili Sangai ready made , made in Thailand... thanks Ika!!!... dh berkurun baru nk merasmikan... memeang sedap skip jer gula kalo pakai pes ni.
Siew Pak Choi with Oyster Sauce resipi asal Kailan Sos Tiram dr Hana Jepon.
Wednesday, October 7, 2009
Yeyeyyyy Hari Raya Part II
Oke semuaaaa... kesinambungan raya part II, selepas dok posing bergambor adik beradik, kami pon pecut naik ke Selangor ziarah ghumah makcik n sepupu sepapat, pehtu kami berpecah wat haluan masing2... haaaaaa... haku laks ikut laki aku g umah member dia kat Ampang satu taman ngan Kak Ton yg cun neh... Kak Ton mmg tau haku nk dtg, tp dia duk tunggu2 mana la haku x muncul2 lg dn dia ingatkan haku x jadik!!!.. Jadik... mana leh x jadik!!!... yg wat lambat pasal jalan jammed masa nuju ke rumah kak Ton n umah kawan Wahid lerr!!... pastu tuh diikuti ngan org jauh dari Kajang yg join g umah Kak Ton sekali... haku yg jauh pong dh sampai tp lepak umah kwn Wahid dulu pehtu Mek Kajang tetamu terhormat yg umah MIL nyer kemain jauh ngalahkan umah haku yg kat B Pahat sampai baru kami konvoi umah Kak Ton... heheh!!!... Sampai lebih kurang kul 9.30 mlm cam tuh... alahai sian Kak Ton dh nk tido masa tuh... lawa suar pokerdot Kak Ton tuh (... ampon kak ton...)... mana x nyer... letih berkemas n rushing gi umah baru. Laaaaa... ingatkan x datang... senyap jerkkkkk!!!... Kak Ton sikit lg dh nk masuk tido.. hehehe... tu la kurang lebih ayat Kak Ton... x per kak, kita ni mmg sebarang main terjah jerkkk!!!... hehehe... Apa2 hal mekasih Kak Ton sudi bukak pintu walaupon kat dpn umah lama gak kami tunggu ( mana x lama, cal Kak Ton x dpt pehtu loceng x idup lak cam loceng umah Kak Masz, yg dak wahid yoyo ooooo jerk tolak pintu pagar ingat nk masuk bg salam tp pintu x leh bukak.. lorrr... pintu karen ghupernyer... kahkahkah!!!... patut la.. pastu bagi salam sib baik anak dara Kak Ton kuar... )... Oke... oke dah la tu, layan gambor laks...
Kak Ton ngan anak daranya yg mmg boleh diharap sungguh merangkum Kak Ton nyer perunding kecantikan... hehehe ( biarla rahsia )... ada sapa2 nk booking wat menantu... heheh
Tetamu terhormat Mek Masz Kajang ngan dak Ika yg comei yg telah membocor berat badan ibu dia tuh... kehkehkeh!!
Orang2 pompuan berbual2 kat dapur jerk... senang citer dn banyak yg nk diceritakan... heheh
Sapa yg x bole berenti berbual sebenarnyer nih... jam dah nunjuk kul 11.30pm, kalo org pompuan x mulakan dolu, tah sampai kul berapa gamaknyer... dah2 la weiii...
Tgk la tuh... eh.. eh.. kalo Abg Din dh sambung berasap kat luar sambil leh landing baik kat kerusi luar tuh.... korang ingat agak2nyer kul berapa kitaorg bergerak pulang... wakakaka
Akhir sekali terima kasih wat Kak Ton sekeluarga kerana sudi menerima kami beraya umah akak, terima kasih daun keladi... Wat Kak Masz yg memang janji nk amik barang ngan dia... terima kasih barang foc tuh kak, hanya Allah sahaja yg dpt membalas jasa baik akak tuh.... Sekian...
Tuesday, October 6, 2009
Yeyeyyyy... Hari Raya....
Ek'eleeee... poyo jerk aku nih yer... dh 1/2 bulan hari raya baru nk meriah2 hari raya... hehehe... x per la kan, kan haku dh kata haku nih raya sebulan... minggu dpn sabtu pon haku raya lagik!!!... ( Deeparaya... ekekeke )… Haku nih adik beradik madang x penah dpt bergambo raya dlm pose yg penuh sekorga… hampeh!!!... 4 org balik umah mak… 3 idak…dan seterusnya mmg x dpt yg penuh, tah camne 14 hari raya dapat la kumpul gambor 4 beradik perempuan dalam family dr 6 perempuan semuanyaa… oke la kan dr x der langsung gambor raya… kalo x, x raya nama nyeh… Ni bergambor masa kami adik beradik konvoi umah akak haku yg no 3 kat Tampin sabtu lepas ( akak aku x de lam gambo pasal cun sangat pakai kain batik ngan t shirt jer… so dia bg laluan pd adik2 dia yg x cung nih bergambor… kehkehkeh! )
Adik aku yg keje kepci... ada sapa2 kenal, nk mkn pree pi la jumpa dia... heheheh
Haku ler sapa lagi... kehkehkeh!
Adik bongsu aku ngn korga dia
Sebahagian anak2 sedara aku... uihhh.. nk ikutkan nk dekat 2 team bola sepak.. hehehe
Anak sapa la neh.. anak sedara aku yg paling kecit la anak sapa lagi... hehehe... Mohd Adrian Aqeel... - - - - - - - - - - - - - - - BERSAMBUNG..... HAKU NK G RAYA JAP.... heheh....
Menjelang Hari Raya
Ni menu menjelang hari raya bersamaan 29 Syawal @ Sabtu, mmg dh x pikir apa lg dh nih masa aritu dgn umah dh mcm kapal karam x berkemas lg (mlm raya baru berkemas jejak kul 12 tgh malam )... tu lah nk rasa sangat wat ketupat thn ni tu yg ngunjung lewat sebab nk merasa ngunjung esok nk raya nyer pasal la nih... huhuhu ( selalu wat ngunjung 1 minggu sebelum raya... dn selalu nasi impit jerk!...pastu leh relax2, leh soping moping... heheh )... amik ko, nk pengsan, nk terbongkang semua rasa ada... pada muka haku!... sib baik mempunyai suami yg ringan tulang bab potong memotong, siang menyiang nih...Alhamdulillah.... lebiu laling.... Korang rasa tiap2 thn haku kalo wat ngunjung berapa rumah haku antor ????... teka2??... thn nih jer sket 18 rumah... selalu lam 22-25 rumah haku ngantor... mau x terbongkang dibuatnyer!... tukang siang menyiang oke lg, tp yg ngadap api nih... huhuhu... sian haku!... So, layan ajer la gambo menjelang raya nih!... Pada Kak Zana, sori yer pasal x sempat merasa ngunjungan nih, tu la sapa suh balik kg awal sangat tunggu sekejap kan bole!.. heheh... Oke layannnn layan gambo ngan juadah yg di pose siap ngan piuk belanga kuali besin semua ader... kehkehkeh...
Kuah Kacang
Ketupat 100 bijik
Kuah Lodeh
Rendang Ayam
Sambal Goreng ( sedap!!!... nmpk simple tp nk watnyer... huhuhu... aduyaiii!!! )
Honey Cornflakes
Salam Hari Raya semuaaaaaaaaaa.... mintak ampon mintak maaf pada semua pengunjung setia yg dh berbakul2 mkn cookies basi tuh wakakakaka.... dan jugak kerana dh lama x berlintas langsung kat umah nih pasal tuan rumah sibuk beraya sakan, posa penuh ( penuh ka??? )... jadik raya kene penuh!!!!.... dan jugak kerana x jemu jamu apa yg ada yer sepanjang peninggalan haku!!!... Ada sapa2 nk bg haku duit raya x??... nak duit rayaaaaa....!!!... ekeke... nk kata balik kampung, kampung sekangkang kere jer, jln kaki pon sampai heheh.... alahai bukan apa mmg x dan nk pose n3 sebenarnya.... wokeh selepas di bersihkan sawang, mop lantai... kita mulakan cerita pertama ngan Honey Cornflakes ni yer... menu yg dh basi jer pas nih.... Ni wat lg 2-3 ari nk raya dan begitu laris di pasaran raya ke 3 jer dh licinnnn!!!!... Resipi dr Kak Ayu Singapore.... 10Q kak ayu... sedapppppp!!!.... Amik resipi sekali kak wat rujukan nxt time!!!... 10Q!
Ingredients:- (A)
100g cornflakes
100g crispy bubble rice(optional)
100g chopped almond/nuts (roasted)
(B)
110g butter
90g fine sugar
5-6 tbsp honey
Method:-
Mix all ingredients B and put to a slow heat for a few minutes. Stir well. When all the ingredients has dissolved, add in A and stir till Incorporated. Lay small paper cups in a small muffin tray and scoop 1 tsp of mixture. Pre heat oven and bake at 175C for 7 minutes. Let it cool on wire rack the store them in an airtight container.
*You can add your preference for the decorations. As for me I used chocolate rice.
Ingredients:- (A)
100g cornflakes
100g crispy bubble rice(optional)
100g chopped almond/nuts (roasted)
(B)
110g butter
90g fine sugar
5-6 tbsp honey
Method:-
Mix all ingredients B and put to a slow heat for a few minutes. Stir well. When all the ingredients has dissolved, add in A and stir till Incorporated. Lay small paper cups in a small muffin tray and scoop 1 tsp of mixture. Pre heat oven and bake at 175C for 7 minutes. Let it cool on wire rack the store them in an airtight container.
*You can add your preference for the decorations. As for me I used chocolate rice.
Tuesday, September 15, 2009
Nescafe Cookies
Sekut nih resipi amik kat majalah Mingguan Wanita edisi Hari Raya... tgk cam sedap jer... terus wat... oke, bole terima tekak ni x der kukis cekelat jerk nanti... sedap sangat... mula seram gak tgk bahan tuk nescafe tuh... banyak... tp dh jadik oke... sedap... resipi nanti yerk saya letak pada sapa yg nk coba tuh... hehehe...
Biskut Sugee
Ni pon sekut peberet sekut sugee... mmg sekut wajib... x bole x wat... sekut ni gak sekut permintaan kaum kerabat haku... alahai sedap weiiiii... sekut ni mcm2 nama ada tp haku tetap panggil sekut sugee pasal mmg mak dh ajor camtu... hehehehe... oke, resipi meh tgk gobok lg satu yer, kat sini... hehehe x pon tepek gak la kat bawah... layan...
Bahan-bahan ( 110-115 biji )
454gram minyak sapi ( saya guna jenis QBB pilihan terbaik )
700 gram tepung gandum - diayak terlebih dahulu
1 biji telur
1 sudu gula halus/caster
* 1 mangkuk kecil gula halus/caster untuk hiasan dn secukupnya
Cara-cara
1.pukul telur bersama 1 sudu besar gula halus/caster sehingga sebati kesemuanya
2. masukkan minyak sapi dan gaul sehingga rata bahan tadi
masukkan tepung gamdum dan gaul sehingga menjadi doh dan sehingga boleh di bentuk. * 3. jikalau adunan masih lembik tambah tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga boleh dibentuk. Jangan terlalu keras, sendiri adjust*
bentukkan doh tadi bulat-bulat sehingga selesai
bakar pada suhu 170c selama 15-20 minit sehingga bawahnya kekuningan
setelah masak angkat dan sejukkan sebentar dan akhir sekali golekkan biskut/kuih ke dalam gula halus/caster sehingga selesai dan simpan kedalam bekas kedap udara. Siap!
Bahan-bahan ( 110-115 biji )
454gram minyak sapi ( saya guna jenis QBB pilihan terbaik )
700 gram tepung gandum - diayak terlebih dahulu
1 biji telur
1 sudu gula halus/caster
* 1 mangkuk kecil gula halus/caster untuk hiasan dn secukupnya
Cara-cara
1.pukul telur bersama 1 sudu besar gula halus/caster sehingga sebati kesemuanya
2. masukkan minyak sapi dan gaul sehingga rata bahan tadi
masukkan tepung gamdum dan gaul sehingga menjadi doh dan sehingga boleh di bentuk. * 3. jikalau adunan masih lembik tambah tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga boleh dibentuk. Jangan terlalu keras, sendiri adjust*
bentukkan doh tadi bulat-bulat sehingga selesai
bakar pada suhu 170c selama 15-20 minit sehingga bawahnya kekuningan
setelah masak angkat dan sejukkan sebentar dan akhir sekali golekkan biskut/kuih ke dalam gula halus/caster sehingga selesai dan simpan kedalam bekas kedap udara. Siap!
Biskut Mazola
Kali ni nk tunjuk sekut raya jerk... hehehe... dh last2 posa nih malas lak nk masak memasak... bantai way sekut jerk... tu lah nk update x sempat tuh... diantara sekut2 peberet jer yg ader kat umah nih, x peberet x der, thn nih kuih tunjuk x der... budjet ellek!!!... sian big bos, kalo x mmg dh kene paw dia awal2... kehkehkeh.... Oke... sekut mazola yg sentiasa menjadi pujaan hatiku... Resipi Kak Lily Myr, alah Myr x leh masuk amik kat umah yung Hana jer resipi tuh... camne nih, raya lom lg sekut nih dh tinggal sikit... hehehe... Thanks Kak Lily... njalok ngapuro... njalok resipi...
Bahan-bahan
200gm tepung gandum
200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
100 gm gula -kisar halus
1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
Kuning telur
Cara-cara
1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.*hana bakar suhu 160 selama 15-20min.
Bahan-bahan
200gm tepung gandum
200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
100 gm gula -kisar halus
1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
Kuning telur
Cara-cara
1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.*hana bakar suhu 160 selama 15-20min.
Salam Aidilfitri
Di kesempatan pada hari baik dan bulan lg mulia ini, saya selaku tuan rumah ingin menyusun sepuluh jari ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada semua pengunjung rumah maya ku ini sama ada memang nk singgah atau pon yg tersesat masuk... heheh... Jikalau ada terkasar bahasa, terjanjur kata, gurauan yg kadangkala melampaui batas, harap maafkan... segala yg baik datang dariNya dan yg buruk dr diri sendiri... Pada blogger2 yg pernah saya temui, halalkan makan dan minum disepanjang masa berjumpa... Akhirkata sudi2kanlah terima kad ucapan dr saya untuk anda yg saya kasihi dan sayangi sekelian...
Pasang pelita di rumah bonda
Rumah dihias penuh bercahaya
Tangan dihulur maaf dipinta
Dengan ucapan selamat hari raya
Kad Ucapan Aidilfitri
Salam kembali tuk semua, pertama sekali saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih buat rakan2 blogger yg sudi memberi kad ucapan tanda ingatan pd saya nih, sori la sejak 2-3 menjak ni bz sesangat.... tah la apa yg di bz kan pon x tau la... huehuehue... pi mai pi mai tang tu jugak!!!... terima kasih yg x terhingga tuk semua... alahai... bila la nk sambung tebuk dinding nih... heheh... mana2 kad yg belum diangkut tuh harap2 sempat diangkut sebelum raya nih... sayang korang semua...
Subscribe to:
Posts (Atom)