Ni sekut resipi mak aku, aku mmg x penah nk adjust resipi mak aku tau, bg aku resipi mak aku ni mmg dh terbaekkkk dr dapo mak aku…Cuma aku mencantikkan lg jer sekut nih… heheh… lain org lain resipinya kan… kan … kan… Haha… banyak2 sabar ye, makcik/pakcik/adik/kakak kalo nk menyamperit sekut ni, pasal bahan doh mudah keras… lain la x posa… hahaha… Oke la, layan resipi kat n step by step kat sini pon ada, kat bawah pon ada… selamat hati raya semua… hehe
250 gram butter/margerin
1 cawan gula halus/icing/kastor - nk kurangkan pon bole
1 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung ubi
2 titik pewarna kuning
1 sudu teh esen vanilla
* ekstra tepung gandum & ubi 1/2 cawan*
colour rice utk hiasan (optional)
Cara-cara
1. pukul telur dan gula halus/icing sebentar dan masukkan pula butter, esen vanilla dan pewarna kuning dan gaul kesemuanya hingga rata
2. masukkan tepung ubi dan tepung gandum dan uli sehingga menjadi doh
3. jikalau doh masih lembik tambah ekstra tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi sederhana lembik ( lembut ) agar mudah di terap
4. sebelum menerap doh tadi tutup doh dengan tuala basah.**doh mudah keras dgn sendiri kerana tepung ubi sentiasa tutup dgn tuala basah agar lembut** jgn biar doh terdedah.
5. picit/terap doh memanjang di dalam dulang pembakar setiap satu barisan potong kepada 4 bahagian
6. ulangi menerap doh sehingga selesai, kalalu nk hias dgn colour rice, tabur diatas doh yg telah diterap...
7. bakar didalam oven pada suhu 150c selama 15 minit-20 minit, bergantung pd oven masing2. Siap
Panas2 dr oven... hikhikhik!