Bahan2nya :-
- 4 pot beras - dibasuh bersih & direndam 1/2jam
- 4 pot air - guna pot yg sama
- 2 ketul kiub pati ayam MAGGI
- *4-5 biji bawang merah & putih - dihiris
- *1 inci halia - dihiris
- garam & pak aji secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
1. Tumiskan bhn2 yg bertanda * dgn sedikit minyak sehingga naik bau dan setelah itu masukkan kesemua bhn2 td dgn minyak sekali kedalam periuk berisi beras yg telah dibersihkan terlebih dahulu beserta air.
2. Masukkan kiub pati ayam Maggi, garam & pak aji secukup rasa, gaul sebati kesemua bahan dan masak seperti memasak nasi putih biasa ( guna rice cooker jer senang).
Untuk Ayam
Bhn2nya:-
- 1kg kepak ayam@ 1 ekor ayam- dibersihkan
- 3 sudu besar sos tiram*
- 3 sudu besar kicap pekat manis*
- 3-4 sudu besar madu*
- 2 sudu besar minyak bijan*
- 1 sudu besar lada hitam* - ditumbuk halus
- minyak untuk menggoreng ayam
1. Bersihkan Kepak atau ayam dan toskan sehingga kering airnya dan gaulkan kesemua bhn2 yg bertanda * keatas ayam tadi dan perap selama 1/2 jam ( lg lama perapan ayam lg bessstttt...)
2. Goreng ayam tadi seperti menggoreng ayam biasa dan pastikan api tidak terlalu besar agar ayam itu tadi masak sekata dan tidak mentah didalamnya.
Sedia untuk dihidang dan dimakan bersama sup dan sos dan yg lain.
2 comments:
kepakkkkkkkkk??! i likeeeeeeeeee!! ooowhhhhh makan sorang2 tak ajak aku!! huh!!
alah yung, kepak x bnyak laaaa... ada la lam 6 ketui, haku jer 2, laki aku 2... lg 2 tu tuh tuk sahur... hehehe
Post a Comment