Saturday, September 5, 2009

Nasi Ayam Kepak II

Salam berhujung minggu, Alhamdulillah hari genap 15 hari berposa yer... sapa yg buang posa angkat siku!!!... heheh... oke lah yer menu utk 15 Ramadhan iaitu hari ni nasik ayam lg, tp bukan nasik ayam kepci yer, tp nasik ayam kepak!!!... senang dn sempoi jerk nk menggayakannya.... malas nk cerita bnyk mmg kenyang terlampau dibuatnya... cam biasa request my laling tuk buat nasik ayam ni... kalo weekend jer mesti masak lebih tuk mak aku n pak mertua aku... oke... resipi sempoi ni leh nonton kat sini atau haku saja suka nk letak lg... kehkehkeh!



Bahan2nya :-
- 4 pot beras - dibasuh bersih & direndam 1/2jam
- 4 pot air - guna pot yg sama
- 2 ketul kiub pati ayam MAGGI
- *4-5 biji bawang merah & putih - dihiris
- *1 inci halia - dihiris
- garam & pak aji secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
1. Tumiskan bhn2 yg bertanda * dgn sedikit minyak sehingga naik bau dan setelah itu masukkan kesemua bhn2 td dgn minyak sekali kedalam periuk berisi beras yg telah dibersihkan terlebih dahulu beserta air.
2. Masukkan kiub pati ayam Maggi, garam & pak aji secukup rasa, gaul sebati kesemua bahan dan masak seperti memasak nasi putih biasa ( guna rice cooker jer senang).

Untuk Ayam
Bhn2nya:-
- 1kg kepak ayam@ 1 ekor ayam- dibersihkan
- 3 sudu besar sos tiram*
- 3 sudu besar kicap pekat manis*
- 3-4 sudu besar madu*
- 2 sudu besar minyak bijan*
- 1 sudu besar lada hitam* - ditumbuk halus
- minyak untuk menggoreng ayam
1. Bersihkan Kepak atau ayam dan toskan sehingga kering airnya dan gaulkan kesemua bhn2 yg bertanda * keatas ayam tadi dan perap selama 1/2 jam ( lg lama perapan ayam lg bessstttt...)
2. Goreng ayam tadi seperti menggoreng ayam biasa dan pastikan api tidak terlalu besar agar ayam itu tadi masak sekata dan tidak mentah didalamnya.
Sedia untuk dihidang dan dimakan bersama sup dan sos dan yg lain.