Saturday, February 27, 2010

Iced Blended White Coffee

Adoyaiiiiiii... panas terik kat luar tu... jom minom es blended nih... hehehehe... aritu aku merayap sampai jepon umah Hana, terus nampak air es ni.... adoyaiiii.. tgh panas2 ni minom.... perghhhhhhh....!!!!... brrrrrrrrrrrr!!!!!!... kakakkakakakakakaka... Resipi oleh FarihaFaizal, dr MyResipi... sedap weiiii... x caya, tnya aku lg sekali... hehehe... Thanks Farihaaaaa.... Jom Minom!...



Bahan-bahan ( 2 orang minum )
1 paket 3in1 oldtown white cofee/jenama lain
12 ketul ais
1 sudu/b susu cair
Air secukupnya
Whipped cream&coklat rice

Cara-cara
1. Bancuh coffee 3in1 dgn sedikit air,masukkan juga susu cair.Kacau sebati.
2. Masukkan kesemua ais kedalam blender..tuang kan bancuhan coffea tadi.Blend sehingga hancur.
3. Bolehlah di tuang didalam gelas dan hiaskan dgn whipped cream & coklat rice kalau suka.
4. Sedia utk dinikmati.

Speghatti Carbonara With Beef

Salam petang sabtu yg panas terik ni... jamu lah yer menu arini... menu x seberapa nk best, tp bila masok perotttt!!!... sedap gak aku masak... heheh... alah, suma pandaikan... cuma malas ngan rajen jer cam aku ni... sekejap timbul n sekejap tenggelam.... sedap waeiiii... walaupon main campak jer... cuma aku rajin sket boh daging bakar jerrr... perghhhh... sodap... x caya tanya saya... hehehe...



Bahan:-
1/2 paket speghatti- direbus bersama minyak
1 tin mushroom carbonara soup
1/2 tin air
1/2 cawan susu segar
sedikit lada sulah
1 biji bawang besar- didadu
2 ulas bawang putih- dicincang
capsicum merah n kuning - didadu
5 biji cendawan butang - dihiris
8-10 ekor udang dibuang kulit
olive oil untuk menumis
daun pasley kering - sebagai hiasan

untuk daging:-
100-150gran daging batang pinang di potong nipis
1 sudu kecil laha hitam
1 sudu besar sos tiram
sedikit olive oil
* perap kesemua bhn selama 1/2 jam dan di bakar di atas non stick pan *



Cara:-
1. Rebus speghatti didalam periuk bersama sedikit minyak hingga lembut, sementara itu panaskan periuk, tumis bwg besar, putih sehingga naik bau dan masukkan mushroom carbonara dan kacau.
2. Masukkan air, susu segar, lada sulah, cendawan butang kacau sehingga mendidih.
3. Setelah mendidih dn agak pekat kuahnya, masukkan udang dn capsicum.
4. Masukkam speghatti kedalam satu bekas, tuangkan sos yg telah dimasak gaul rata kesemuanya.Bolehlah dihidangkan bersama daging taburkan daun pasley. Siap.

Monday, February 22, 2010

Pizza Gebu II

Heheh... ini permulaan untuk meroti yer puan2, adik2, kakak2 semua... Ya Allah, lenguh tangan dibuatnya pasal dah berbulan x menguli, muscle pon dah kecut... kehkehkeh... ini request my hb gak, huh!... anak jawa tekak omputih... sanggup dia pi beli bahan2 yg x mencukupi semata-mata nk suh bini dia nguli, dalam pewut yg x berapa nk sehat, ku layankan juga kerana sayang nyer pasal!... hahahahaha... Sanggup dia suh wat frozen gak biar dia senang nk bekal gi keje sok... Abis sebijik pizza ni dia belasah sorang... kehkehkeh... aku pizza2 ni mmg kurang, wat bole la... hehe.... Penah wat sebelum ni, tgk sini yer... Resipi cam biasa resipi tuan gebu... hehe TQ Mat Gebu... sodapppppp!



BAHAN DOH :-)
500 g tepung roti
250 ml air suam
10 g yis segera
1 camca besar gula halus
1 camca teh garam halus
4 camca besar mentega
1 camca teh bread softerner
1 camca teh bread improver

BAHAN ISIAN :-)
1 1/2 cawan sos tomato
6 batang sosej ayamas, hiris bulat
10 kuntum cendawan butang, dihiris
1/2 biji red capsicum
1/2 biji yellow capsicum
1/2 biji green capsicum
10 biji buah zaitun, belah 2 setiap biji
Keju Mozarella secukupnya
1 camca teh lada hitam yang baru dikisar

CARA MEMBUATNYA :-)
1. UNTUK DOH :- Bancuh yis dengan gula dan 1/2 bahagian air suam, kacau rata dan tunggu berbuih. Sementara itu, gaul garam, bread improver/softerner dengan tepung hingga rata, lambakkan atas meja bersih dan buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan baki air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan kenyal (kena uli lama sikit). Bulat2kan doh dan alih ke dalam bekas, tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan on, tunggu hingga siap.
2. UNTUK PIZZA :- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser dulang pizza dengan sedikit mentega, bagi 2 doh, ambil satu bahagian, bulat2kan dan canai, alih doh ke dalam dulang tadi dan tekan supaya rata dan bulat. Masukkan ke dalam oven dan bakar kosong selama 5 minit. Keluarkan dan sapu dengan sos tomato dan tabur bahan2 inti ikut suka dan akhir sekali tabur parutan keju mozarella dan lada hitam. Bakar kembali selama 20 - 25 minit hingga keju cair dan roti pizza kelihatan kekuningan. Boleh dihidangkan.....



Ayam Bakar Black Papper Bermayonis

Salam pagi isnin semuaaaaa... hehe.. apa la nk jdik ngan aku ni yer, tenggelam timbul... tenggelam timbul... sian umah aku ni... bole jadi rumah hantu lama2 nih... hehehehe... kepada teman2 yg x jemu2 sudi singgah, dn pada yg baru2 cuba nk singgah. jan la jemu2 skodeng apa yg ada ye kat umah ni...hehe... Oke, ni menu weekend aritu, jan mintak, nk rasa2 semua dh abis!... kalo teringin pi wat sana... mmg best resipi ayam dari Cik Ros Rupawan nih... sodap ros, akak x tipu doooo... habis abg mkn ros, sebelah ayam tu dia belasah sorang yo, ahkak mkn kopak yo rossss.. sian akak!... hehehe... mmg masuk list lg resipi ni... thanks ros, jg kesihatan baik2 tau... akak cilok resipi sekali tuk rujukan... hehehe... layann...



Bahan-bahannye
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
1 sudu kecil blackpaper
2 cm halia ( agak-agak je)
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
sedikit lada sulah

Caranya
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.

2. masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)


Ni akunyer... sian aku mkn kepak jer... heheh