Friday, July 31, 2009

Roti Naik

Ni projek mlm td sebenarnya… dh lama x meroti arini teringin nk meroti. Sebenarnya aku mmg suka mkn roti naik nih… mmg fofular la roti naik nih kat B. Pahat … sebenarnya ada nostalgia masa wat roti nih… 1st trial wat roti nih masa bln lepas tgh hangat roti nih bila Cik Mat tayang, semua peminat roti x ketinggalan buat termasuk la aku… tp hampeh x jadik!!!... keras kematu tul!!!... pon x naik!!!.. mungkin yis rosak selang 3 hari try lg… wat lg pon hampeh gak siap merekah atas roti tuh cam muffin… wakakakkaka… apalg rezeki cik tong… mana lah silapnya kali nih… 1st time sejarah meroti x jadik 2 kali berturut2 lak tuh… masalahnya roti nih jer… pastu last week ada borak ngan tokey roti sapa lg kalo bukan Ros Tokyo… tnya la masalah nih… kalo dh pakar kan lum abis soklan dia dh tau apa masalah kita … x sangka si Ros tuh leh jadik ahli nujum… wakakakakka…. Ampon Ros!!!!... Kali nih nekad ikut nasihat Ros… aku pon apalg, balik keje jer terus aku kuarkan tenaga badang aku… bukan tenaga Abg Badang Kak Gerau oke… kihkihkihkih… Sapa lak Kak Gerau nih!!!... Kakakku yg hari2 masuk umah dia boleh terburai isi perut tergelak dibuatnya... Cik Abe dia nama Abg Badang... muhahahahha... ampon kakkkkk... Sambil nguli aku siap berbual2 ngan doh tuh … cam org belai pokok… kihkihkih… aku siap sound doh tuh kalo 3rd trial nih x menjadik gak mmg aku BAND!!!!... roti nih dlm hidup aku… wakakakaka… kalo teringin nk mkn beli jerk… Alhamdulillahhhhh… jadik!!!!... Ya Allah… sukanya aku… Tengkiu Rosssssss….!!! I lebiuuuuu…. Tengkiu Cik Mat… atas resipi roti yg sedap nih… thanks semuaaaaaa… hepi tul hakuuuu....



BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g tepung roti
100 g tepung Hong Kong (mat guna tepung gandum je)
250 ml air
50 g susu tepung
3/4 camca teh bread improver (yg ni resipi asal tak letak)
180 g gula perang (brown sugar) Mat guna 120 g gula halus
100 g mentega
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning (tak letak sebab habis stok)



CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik.
- KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan tadi ke dalam Breadmaker dan pilih setting untuk "doh". Tekan on dan tunggu hingga siap.
- Tumbuk doh untuk membuang udara, bahagikan kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.
- Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang....

Thursday, July 30, 2009

AwarD AgaiN!!...



Terima kasih!!!!... terima kasih!!!.. lihat lah donia...!!!!... kehkehkeh... cam bagus jerk aku nih... ngalahkan dpt award kat mana2 festival... heheheh... Award dr Kak Ayu Singapore... Terima Kasih Kak... ana nyanyi sket lgu kebangsaan S'pore ye... Majulah Singapura... Majulah Singapuraaaaa.... heheh itu jer yg tau... pasal suka gak tgk channel S'pore... hehhehe... Harapan ana, agar perkenalan kita berkekalan hingga selama-lamanya kak yu yerrr... Kalau turun sempadan singgah2 la rumah kita yerrrr... i lebiu kak, 10Q.... Pada semua pengunjung amik yer award nih.... x mo ada limit tuk award nih... khas tuk semuaaaaaa... i lebiuuuu!!!

Wednesday, July 29, 2009

Sotong Madu

Salah satu menu dinner mlm nih... mmg dh betul2 ketandusan idea nk masak apa, kalo ikutkan hati mmg malas nk masuk dapur arini... pasal arini mmg lepak semacam jer... panas lak tuh... huhuh... tp bila sampai aje rumah hb dh cakap lauk dia dh kuarkan n dh letak dalam sinki... hahaha... remote control dh gerak... mmg x leh nk elak laaaa... naik mandi pastu sempat skodeng dapur sapa ... haaaa... berkenan ngan resipi Kak Hazila nih... sotong madu... simple n cepat n sedap!!!.. alah... cam dh jatuh cinta ngan lauk ni laaaaa... Thanks Kak Ila, sedappppp!!!!... Amik ngan resipi sekali yer... halal eh...



Bahan bahan:-
200 gm sotong dihiris
10 biji bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
5 cm batang daun ketumbar - dikisar
10 biji cili padi - dikisar
2 biji cili merah -dikisar
3 sudu makan madu
3 sudu makan tepung jagung
Sedikit air
Minyak masak

Cara2nya:-
1. Celup sotong di dalam adunan tepung jagung yg telah dibancuh dengan air.
2. Kemudian goreng sehingga garing. Ketepikan.
3. Di dalam kuali tumis bahan bahan yg telah dikisar sehingga garing.
4. Masukkan sotong dan biarkan beberapa minit.
5. Masukkan madu dan garam secukup rasa.
6. Setelah masak tutup api. Sedia utk dinikmati.

Ayam Goreng Rempah Serai

Dinner mlm ni, hb request suh goreng ayam jer... ni compom x de lain mesti nk layan ngan sambal kicap jer tuh... kali aku saja nk goreng ayam berempah serai by Love kali nih, pasai ramai dh try... ermmmm.. sedap!!!.. tp tgk la ayam ku itewww... gelap gelita!!!... nk kata api kuat x jugak!!!... mesti silap kat rempah kari kot!!!... haaa... mula la nk tuduh rempah kari yg salah... hehehe.... x kira yg penting x mangganggu nikmat ank tekak nih dannnnnnn.... licin!!!...10Q Love... C&P ngan resipi yer...



Bahan2 yang diperlukan :-
1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong sederhana)
Bahan dikisar bersama;

6 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
2 inci halia
2 batang serai
----------------------------
3 sb cili kering kisar/ cili boh (lebih/ kurang ikut citarasa)
2 sb serbuk kari daging
1/2 sk serbuk jintan putih
1/2 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk ketumbar
1/2 sk rempah 5 spices (takde pun takpe)
garam dan aji secukupnye
3 tangkai daun kari
Minyak yang menggoreng

Cara2 memasaknye :-
1. Campurkan semua bahan di atas bersama ngan ayam kecuali daun kari dan minyak.
2. Gaul sebati dan biarkan perap selama 1 jam.
3. Panaskan minyak dlm kuali. Pastikan minyak berlebihan supaya ayam tenggelam ketika digoreng.
4. Masukkan ayam satu per satu dan goreng hingga masak. Taburkan daun kari bila dah 1/2 masak.
Dah okey, angkat dan toskan minyak berlebihan. Sedia dimakan begitu sahaja! Yummyyyyy!!!!

Tuesday, July 28, 2009

Ayam Siat

Oke ni lah gandingan bubur ayam tuh... mmg malatop tip top.... sedapppp wa cakap lu!!!... Ayam Siat!!!.. memula tuh masa tgk Kak Fida Myr show resipi kat Myr jakun sat... heheh Ayam Siat... pastu dia ada ckp mkn ngan bubur pon sodap dan lagi sedap kalo pedas2!!!... huh!!! mmg berasap ngko!!!... rupa2nya ayam tuh yg disiat2... ingat apa td... Orait gak... tp aku ada derhaka sket heheheh.... pas dh rebus ayam tuh aku goreng sat pastu baru siat... cam wat soto tuh... x der la pas rebus terus siat... kihkihkih... tp!!!... aku suka mmg sedap!!.. 10Q Kak Fida... sedap sangat... kalo x, x kan laki aku suh simpankan dia tuk mkn sok ngan bubur sekali... :D... resipi pi jengah Myr dulu la yer kalo senang pasal nk cilok ngan resipi sekali MyR x leh masuk laks... nk taip malessss... pasal perut dh kenyang... I'm soriiiii!!!!...:D

Bubur Ayam

Selamat malam semua, ni ajer menu dinner tuk mlm nih, request my laling yg x sihat.... sian dia... Yang nk msk tuk abg apa arini???... ntah la bang???... bole aku jwb gitewww... heheheh... Wat bubur yang, abg demam nih, sedap kalo dpt mkn bubur... luluh hati isteri mithali nih dgr... wakakakaka... isteri mithali oke!!!.... Bubur ayam oke x??.. x kisah belasah aje.... Ni lah menu mlm nih menu owang sakit... dh siap mkn, bole ckp aku nyer virus jangkit dia... sabo jer la!!!... x der sambal getuk x de ikan bilis semua x der... hanya bubur+telur masin+daun sup that's all... hah satu lagi ader gandingan baru yg mabeles tip top malatop!!!!... jom cek apa agaknya yer gandingan bubur kali nih...

Monday, July 27, 2009

Biskut Oat Coklat Chip

Kukis ni sebenarnya wat petang semalam... sian oat yg dlm bekas tersimpan elok jer dlm gobok x berusik... iskkkk... dh nk ji'un bln depan... so, aritu ada mkn kat umah Kak Zana, errr... sedap laksss... hehehe... Teruk tul aku nih... posa lum abis ganti, masih dlm marathon dh sibuk wat kukis... heheh... x per la ye... amik mood sket!... Resipi nih C&P dr rumah Kak Zana, dan resipi asal dr Myr oleh Mummy7857... 10Q Mummy... 10Q Kak Zana pasai bg rasa n tapau sekali... heheh... mmg sedapppp... Haaaaaa... Kak Zana n Mekyung Hana... sibuk2 dh dtg baraan nih... jamu jer la kukis tuh!!!... air bawak sendiri yer... muhahahhaha


Bahan-bahan ( Dapat dalam 2 balang )
1 cawan butter
2 cawan tepung - tp mummy kurangkan tepung, lebihkan oat
1 sk baking soda
1 cawan gula pasir halus
1 cawan gula perang
2 1/2 cawan oat -diblender halus
12 oz coklat cip
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil baking powder
2 biji telur
9 oz cadburry bar-diparut (kalau takde, gantikan dengan coklat rice/takde pun takpe)
1 cawan badam/gajus/hazel -dibakar dulu,kemudian dicincang kasar
1 susu kecil esen vanilla

Cara-cara:-
1. Putar butter dan gula hingga kembang
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Satukan tepung, oat, garam, baking soda, baking powder. Gaul hingga sebati.
4. Masukkan ke dalam adunan butter tadi
5. Masukkan coklat cip, cadburry bar dan kacang. Gaul rata
6. Sudukan ke atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak. Bakar pada suhu 180'c selama 30 minit @ hingga masak.Selamat mencuba !

Ayam Merah Ala Thai

Alhamdulillah.... menu buka posa arini... dh la ujan perut lapo... skodeng2 umah org makin la kruk krak bunyi nyer... part masuk umah Mekyung Hana tuh... alaaaaaa... lg kurang pahla posa siap ada kuih kaswi lagik!!!... muhahahaha... x kira nk wat jugak walaupon daging ellek!!!... belasah ayam jer la potong nipis2 goreng dulu ngan kunyit... pon orait gak ilang kempunan... hehehehe... aminnnnn... semua org dok wat danging aku wat ayam... kakahkah... rasa pon sedap jugeeeee... Thanks jeezy Myr n thanks Mekyung Hana yg telah membuat ayaq liuq meleleh.... hehehe...




Bahan-bahan ( 4 orang )
1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
2 ulas bawang putih diketuk
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
Sedikit sos tiram
Sedikit sos ikan (thailand mari)
Sedikit sos tomato
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)



Cara-cara
1. Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
2. Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
3. Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan cili giling.
4. Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
5. Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
6. Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
7. Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi biar lawo sket .

Pastu layankan ngan sayur nih, aku main belasah jer pasal dh x dan... hehehe ntah la apa nama sayur nih pun lom sempat bagi nama... tetap misteri sampai sekarang... wakakakaka... yg penting bersih... Aminnnn...


Sunday, July 26, 2009

Mihoon Tomyam

Selamat tgh hari semuaaaa... eh da ptg laaaa... slmat ptg semuaaaaa... menu tuk lunch arini sempoi jer.. memula tuh awal2 pg bnyak perancangan nk merayap... nk gi sana la.. nk gi situ laaaa... last2 duk umah yer.... tu yg msk sempoi2 jer tuh... masak pon dh nk dekat kul 1pm... semuanya main campak2... main lebur2 jer... Alhamdulillah kenyang... tu la last kopek paste tomyam made in Siam mali yang ada dlm peti sejuk... yg lain bnyk lg... hehehe... layan jer la mihoon tomyan seafood ni yer...

Jagung Manis

Jagung manisssss!!!.... Jagung manisssss!!!... sori dori pepagi dh melalak jagung manis... hehehe... ni jagung cemil2an tuk ptg semlm.... bertambah ngko sampai ke mlm.... layan jagung nih jer... sampai lupa mkn nasi... sian my laling mkn x berteman... Dlm x berapa sihat ni baru la teringin nk mkn jagung manis kukus yg ada jual kat spital BP... hehehe... bnyk2 tempat ada jual kat spital gak yg nak... x kan nk g spital lak!!!... tp mmg yg kat spital sedap laaaa... Arini ada rajin sket kopek sendiri jagung nih... sian jagung ni yg dh duk lam esbok 2 minggu... sib baik kesegaran masih terserlah, sebelum kecut meh kita kembangkan dia... Sapa nk jagung kukus fresh!!!... se remekin RM 1 jer... murah tuh... kawan2 nyer pasal... muhahaha... ada lg nih tinggal kukus jer :D... Resipi amik kat Myr, resipi by Ostajah Azie... sedap azie, lemak berkrim disukai ramai... Psttt... pas ni akak jual jagung tuh x leh carik mkn lg la nmpknya... semua dh pandai wat..:D



Bahan2nya:-
500 gm jagung ( leh dpt dbhgn frozen )- saya guna jgung fresh
2 s b butter
4 s b susu pekat manis ( kemanisn ikut suka )
secubit garam



Cara-cara:-
1.Kukus jagung dlm 20 minit..lg lama lg sedap :)
2.Jagung dh masak..dlm bekas lain..masukkan jagung yg masih panas2, gaul dengan butter, susu pekat manis dan tabur secubit garam.
3.Sebatikan..dh siap....enak dimakan semasa masih panas2..

Award Dari Ayu


Terima Kasih Ayu... Award nih diterima dr Ayu MyR @ Ayu TNB... hehehe bole gitewww... Sori Ayu, akak lambat angkut pasai lori tayar tercabut... kihkihkih... sian akak sampai demam2 dibuatnya jln kaki g umah Ayu... semoga ikatan perkenalan kita walaupon di alam maya jer berkekalan hingga ke akhir hayat dn akak berharap semoga ianya akan jg kenyataan suatu hari nanti... Amin....

Syarat2 menerima award ini:

1. Pastikan jantina anda ialah perempuan
* Nape?????? x percaya ke????... nk tgk kaaaa????....:D

2. Copy badge sebagai award anda
* Dahhhhh....

3. Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan

*- senang dapat pahala dan senang masuk shurga...
*- tiap2 bulan bole dpt mc tuk rukun islam ke 2, kalo bersalin lg la pnjang mc nya ( untung kan! )
*- segala perbuatan dosa kita suami yg tanggung ( seronokkan!!!... tp x tergamak laaaaaaaa )
*- kalo dh bergelar ibu, shurga di bwh telapak kaki ibu
*- bole pakai perhiasan etc emas... hehehe
*- sama cam Ayu, bole gedik2... tp ngan laki sendirik jer oke... hehehe
*- sama gak leh pakai cantik2...

4. Pass kan award ini kepada girl-friends anda

* Rasanya semua dh dpt, nk pass tuk semua... ambil ye jgn malu2...

Saturday, July 25, 2009

Ayam Kandar

Ini lak lauk tuk hb, tergoda tgk kat umah Kak Nor, pehtu dia kata ayam pon sodap!!!... ntah la hb aku tuh, lain yg disuruh beli lain yg dia beli x per la, x dpt dging kandar ayam kandar pon jadik la… Sedap Kak Asma… mmg sedap!!!... laju jer dia makan… sekali mkn 3 ketui… muhahahaha… x per pasni nk terai daging laks, kurang sket kempunannya tuh… hehehehe… 10Q kak !!!



Bahan2nya:
1/2 kg daging (potong, rebus, simpan air rebusan) - saya guna ayam
6 ulas bwg putih/1 inci halia (blend)
2 sudu besar kicap pekat (maggi)
2 sudu besar sos tomato*
2 sudu besar sos cili*
2 paket serbuk kari daging babas (1 1/2pn boleh)*
* gaulkan bersama
1 labu bawang besar mayang,
1 ulas bawang putih mayang,
kulit kayu manis, bunga lawang
daun kari

Cara2nya:
1. tumiskan bawang besar, k.kayu manis, dan bunga lawang. daun kari
2. masukkan bwg putih dan halia..
3. masukkan campuran rempah
4. masukkan daging dan airnya.
5. masukkan garam, perasa masak hingga pekat..
sesuai makan ngan nasi atau roti

Udang Seri Pandan

Menu lunch tuk arini, menu biasa2 jer... dh x berapa nk bz demam la pulak... Dalam tekak x de rasa nih, pale lak berat gagahkan diri gak ler masak pasai pepagi hb dh g pasar beli lauk, sian dia kalo x masak lak. Layan yer la menu udang yg amik dr rumah Doc Inahar Udang Seri Pandan... lam tekak x de rasa nih, bila masak lauk tuh test rasa, sedap lakkkk!!!... tnya hb masa makan td ok x rasanya... dia kata ok!!.. sedap... Compom sedap kak ina oiiiii.... 10Q.... Ana C&P sekali kak yo... halal donia akhirat taw.... Kak den domam nih... palo sakit nih... selsema lak tuh... meh la mai umah cek kan!!!.. heheh...



Bahan2nye:
300 gm udang
1 biji bawang besar-hiris bulat
5 biji bawang merah
5 biji cili hijau
2 cm halia
2 cm kunyit
2 ulas bawang putih
2 biji tomato
1/2 caw sos cili
1/3 caw sos tomato
2 sudu besar madu
1 sudubesar sos tiram
3 sudubesar tepung jagung
1 biji telur ayam
1 biji limau nipis
1/3 caw kismis hitam(californian)
30 gm rempah campur (kulit kayu manis,b.lawang,cengkih,pelaga)
2 helai daun pandan
2 sudubesar sos ikan thailand
daunketumbar utk hiasan

cara:
1. perap udang (buang kulit) dgn sos tiram.pecahkan telur dan tabur tepung jagung dan celup udang serta goreng sebentar saja. kisar bawang merah,garlic,halia,kunyit,cili hijau dan tomato.
2. panas minyak, tumis rempah campur dan daun pandan. tuang pes kisar tadi dan goreng hinga garing. masuk sos cili,sos tomato dan madu.kemudian masukkan udang dan kacau rata. masuk sos ikan,kismis hitam,bawang besar hiris bulat dan goreng sebentar.
3. perah jus limau akhir sekali. tabur hirisan daun ketumbar sebelum dihidang!!

Wednesday, July 22, 2009

Roti Gula Mentega

Orang sibuk wat roti, aku pon sibuk jugakkk nk wat… org punya roti cantik2, gebus2… sekali akunyer… roti kering!!!!...dah la kering, kejung lak tuh x seksi langsung… wakakakaka… Ok la kan dr roti kering yg x leh mkn… ni lah roti yg terbest dr roti kering yg lelain tuh... hehehe… Ini namanya roti orang malas. Aku mmg suka mkn roti nih dari jaman bian lg… sapa suka gak ngan roti nih sila angkat kening!!!... sapa kalo angkat kening melengkung cam mata kail leh join mkn roti nih… heheheh… Dulu masa jaman muda jelita ( err.. jelita ker????... muhahaha ) mmg gila ngan roti nih, kalo kat kedai tuh org mmg dh kenal muka aku… sedap mmg sedap, itu dulu… mmg nostalgia tul roti kering nih.Skunk, jaman tua menawan ni… kalo terhengen nk mkn, kalo beli tuh … gula, butter dh makin kurang isinya… setompok2 t**k unta jer… dasar dekut tul tokey roti tuh!!!!... Itulah ubatnya kalo org malas main tunjuk jer terima jer la… La nih… tipah x kan tertipu lg… puas hati den!!! semua lebih… tip top mantopppp!!!... P/S:- Moral of the story… nak sedappp, semua nk lebih buat sendirik!!!... heheh...



Bahan2nya:-
1 buku roti – saya guna roti yg dh siap buang tepi – Roti yg dh nk xpired tuh buat la dr membazir
Butter/Margerine secukupnya
Gula Pasir - secukupnya



Cara2nya:-
1.Sapukan roti dgn butter.margerin secukupnya, setelah itu taburkan gula ikut suka manisnya. Susun didalam dulang pembakar.
2.Panaskan oven pd 180C selama 5 minit, masukkan roti kedalam oven dan kecilkan suhu pada 120C – 150C bergantung pada oven masing2.
3.Bakar selama 15 hingga 20 minit. Siap!

Kurma Telur

Menu malam nih… telur masak kurma… sesekali layan kurma telur enak thoooo!!… sian kat telur rebus yg banyak lam esbok tuh… melambak dpt masa keje kawen weekend arituh… sib baik k****t x bau telur… wakakakaka… dari busuk… so, wat lah lauk nih… Aku nih segala kari ker kurma ker mmg menu sihat walafiat jwbnyer… mmg x suka buh santan, apa kata org makin dipanaskan makin sodap!!!... heheh… melainkan kalo kari ikang… kang…. kang…. Sama gak cam resipi kat sini yg wat beza ada masukkan kiub ayam seketui… itu ajer… pehtu bhn2 lain sama aje… jom makang…

Tuesday, July 21, 2009

Macaroni Baked

Salam semua... sori pasai x munculkan diri beberapa hari pasal bz sket ngan gi Melakanya... ngan keje kawennya... ngan penatnya... semua ada la senang citer, so arini dh oke sket... layan jer la menu dinner mlm nih... yang pasti sempoi, senang dan sedap... Meh la amik sorang sepotong, jgn gaduh2... Oke... perut dh kenyang, mata dh kuyu, yg sedap sekarang nih ialahhhhhh... tido... hehehee... layan... Tuan rumah nk bobok dulu... tata.. titi.. tutu....




Bahan2nya:-
1 1/4 cawan macaroni - direbus hingga lembut dn toskan

(A)
*1 biji bawang besar
*1 biji capsicum - apa2 kaler pon oke
*1 batang lobak merah
*1 biji tomato
*1 cawan cendawan butang
-- (*) di dadu --
8-10 ekor udang - dibuang kulit
2 batang sosej - dihiris - optional
6 biji telur -dipukul sedikit
1 sudu kecil lada sulah
1 ketul kiub ayam- dihancurkan
garam secukup rasa

(B)
mozarella cheese/ceddar
cili sos
mayonis

** Olive Oil/butter/minyak utk disapu pd loyang pembakar **

Cara:-
1.Pukul telur sedikit anggar kesemua telur sebati bersama garam, kiub ayam dan lada sulah, masukkan bahan B dan gaul sebati. Selepas itu masukkan macaroni, udang dan sosej.
2. Sementara itu panaskan oven kepada 180C. Sapukan loyang @ tin pembakar dgn olive oil/butter/minyak, tuangkan kesemua bahan2 yg telah dicampurkan td kedalam loyang dan retakan kesemuanya, semasa masukkan kesemua bahan2 pastikan telur td berada bersama-sama paras permukaan paling atas macaroni, jgn telur melebihi paras macaroni.

Sebelum kebakaran pertama

3. Bakar macaroni selama 15 minit dan keluarkan.
4. Sapukan mayonis dan cili sos di atas permukaan macaroni dan taburkan cheese secukupnya.

Sebelum kebakaran kedua

5. Sambung bakar selama 15-20 minit dan sehingga masak bergantung pd oven masing2. Cucukkan garfu/lidi bersih kedalam macaroni jikalau ingin tahu sama ada macaroni itu telah masak ataupon tidak, jika masih basah sambung bakar sehingga masak. Siap!


** Pada sesiapa hantu cheese, bole buat layer dan ulang langkah 4 dan 5 sehingga siap **


Tuesday, July 14, 2009

Sotong Lada Kering

Lauk dinner tuk mlm nih, sotong masak lada kering,boleh tahan sedap mkn lauk nih, banyak diratah aje... heheh... Amik resipi kat umah Kak Ayu S'pore... suka sangat kak, sedap lak tuh masa mkn ngan nasik panas2... walau pon masa goreng lada tuh x berapa nk hitam, main belasah jer kak... kihkihkih... mekasih kak ayu... sedapppp



Ingredients:-
1kg squids cleaned, cut and drained
1 tsp turmeric powder
4 dried chili cut in halves
2 cloves garlics sliced
1 big onion sliced thickly
1-2 tbsp oyster sauceoil for fryingsalt to taste
Method:-
1. Make sure the squids has been drained well, marinate salt and turmeric powder together.
2. Heat oil in wok and fry the dried chili till brown or black. Dish out and put aside.
3. Using the same oil, fry the garlics till fragrant.
4. Add squids and fry for a while.Add in oyster sauce and a bit of water. Add in dried chili and big onions and stir till the onions are soft. Ready.

Jus Apple Kasturi Dan Asam Boi

Sebelum kita men cece lebih lanjut, mari hilangkan dahaga ngan Jus Apple Kasturi Asam Boi nih... orang lain sibuk wat air, wat jus, aku pon nk wat gak sambil hilangkan dahaga dan menyelimkan badan... wakakaka... Terbayang-bayang masa minum jus cenggini kat Secret Receipe cam sayang jer nk abiskan pasai mahal banget!!!!... hampeh!!!... sib baik org berlanja kalo ikutkan hati, x sampai hati nk oder air masa tuh rasa nk oder jer air minarel, tp kwn x bg oder air minaral suh oder jer apa air yg ada kat situ, aku pon oder la air nih... mmg tul2 potong kapla kat situ... huhuhu... La nih dh bole bikin sendiri, 10Q Dagang, mmg sodap betul air nih... mmg segalanya sesuai kalo minum air nih... 10Q again...



Bahan-bahan ( 3 orang )
5 biji apple hijau
9 biji asam boy
Gula
Ais batu
Air masak
6 biji limau kasturi

Cara-cara
1. Potong apple hijau dan buang bijinya.
2. Blend bersama air dan gula
3. Kemudian masukkan kedalam jug.
4. Tuang jus tadi kedalam gelas perahkan limau kasturi 2 biji dan masukkan 3 biji asam boy dan ais.
5. Anda boleh tambah gula ikut rasa selera anda.

Cantiknya Bunga

Cantik x kengkawannnn!!!!... cantikkan... kan... kan... Bunga yg cantik menawan ni datangnya dari tuan empunya gambo yg cantik rupawan ini secantik namanya, x lain x bukan ROS... Terima kasih rossss.... akak suka giler ngan semua bunga2 nih xpecially yg kaler biru2 purple, bunga apa tuh ros... hehehe... Ros, ngko tgk la... akak ngko yg tamak haloba nih, kemain banyak dia angkut... wakakaka... sib baik dia x jatuh longkang... i lebiu ros.. muah3x... cayang ros. Ros, kalo ada yg cantik2 lg bg la yer... heheh... jgn lupa akak oke, ingat ros, tangan yg memberi lebih baik dari yg menerima... hehehe... i lebiu cayanggg...




Monday, July 13, 2009

Jelly Koktail

Selamat malam semua, kali nih mari kita sejukkan anak tekak dgn Jelly Koktail pulak yer... nyaman dan segar rasanya disaat-saat cuaca yg panas2 nih... errrmmmmmm... Oke masak2 x de yer arini pasal hb kene OT mlm nih, so x payah msk katanyaaa... hehehe dia tau bini dia nih penat... muhahaha... Resipi Jelly Koktail nih dpt dari birasku yg dok Melaka tuh mekasih yo nisak mmg sedap banget semangkuk sekali hadap mmg x cukup.... kene 2 mangkuk... pehtu membobok wakakakaka.... Ok, jemput mkn yer semua kalo nk amik jer la... dpt bnyak sekali buat... ada lg tuh... amik... amik...

Bahan2nya:
(A)
Segenggam besar daun cincau (kering)
700ml air
(B)
3 liter air
350gram gula pasir - saya guna 300gram ( manis sendiri adjust )
1 paket 10gram jelly powder
1 helai daun pandan
1 tin fruits koktail

Cara2nya:
1. Rebus bahan A sehingga mendidih dan sehingga bertukar warna kpd hitam, dan sejukkan.
2. Didalam periuk lain masak kesemua bahan B sehingga mendidih kecuali jelly powder.
3. Setelah mendidih, masukkan serbuk jelly dan kacau sehingga serbuk jelly itu tadi hancur dan jernih.
4. Selepas itu masukkan bahan A kedalam B dan sejukkan. Setelah sejuk simpan kedalam peti ais agar jelly itu beku sekurang2nya 3 -4 jam.
5. Cara hidangan, setelah jelly sejuk dan beku, kelar2 jelly menggunakan pisau, ingat jgn terlalu hancur dan terlalu berketul2... agak2 sendiri ok. Setelah itu masukkan 1 tin fruits koktail bersama syrupnya sekali kacau rata dan siap dimakan.

** Jikalau koktail x de pon bole menggunakan laici dan longan didalam tin dan syrup pula hanya gunakan syrup laici sahaja... pon sedap juga... bergantung pd selera masing2 **



** Yg kat bawah ni rupa daun cincau pada yg x tahu, bole didapati di kedai singse@ubat cina **


Award Lagi Dari Dayang Jack

Award ini datangnya dr Kak Dayang Jack yg punya resipi yg best2 tuh... 10Q Kak Dayang, suka sangat ngan award nih... lenkali masak best2 lg yer bole try lagik. Terima kasih daun keladi lg sekali yer Kak Dayang... haaaa... pada kengkawan yg dh try resipi HP Kak Dayang tuh, jgn lupa angkut award tuh... hehehe... 10Q kak!!!.. suka.... suka...




Sunday, July 12, 2009

Singgang Serani Kerisi

Ni lauk request hb pasal dia paling suka lauk singgang nih… tp aku x suka!!!... ntah la nape aku jaki sangat ngan lauk nih… sebab dia dah suka, aku kene suka2kan diri jugak tuk masak lauk nih… hehehe… sesekali2… jarang2… kadang2… oke la leh layan itupon kalo tekak teringin nk mkn lauk nih… huhuhu… Ingat la masa anak dara lam bln posa call mak dr tmpt keje tnya buka nanti dia nk masak apa, dia jawab nk msk sotong… abis tuh suka la apalg. Balik keje x jenguk dpur n masa nk buka tolong wat air pastu bila buka posa jer tgk lauk nih terus nangisssss… huwaaaaa… kihkihkih… lawakkan???...Ntah la nape aku cenggitu… bukan x bole mkn terus oke, cuma x berapa suka jer… teringat masa msk lauk nih rasanya cam dh dkt setahun x masak menu nih… muhahaha… dh lama x mkn, bila mkn laju jerrrr.. hehehe

Asam Rebus Bendi

Salam hujung minggu pd semua, n3 tuk arini lauk biasa2 ajer… korang suka x mkn asam rebus!!!... x kira la asam rebus ikan ker, sayur ker… belasah jer… aku sebenarnya lauk yg rebus2 nih, masak2 bening nih, aku mmg kurenggg… TAPI!!!!... kalo asam rebus kacang bendi nih aku mmg hantu… laju jer aku belasah… kalo dh mkn siap bole ratah lagi tuh… hehehehe… pelikkan ank tekak aku nih. So, kira sayur nih aku masak tuk aku jer yg lebih melantak… kihkihkih...


Friday, July 10, 2009

Honey Prawns

Honey Prawns pembuka menu dinner tuk malam nih… teruja tgk Kak Nor Ganu wat kemain panjang sedaaaaaaaaapppppppppppp dia… iskkkk… pehtu ngan gambo yg menawan… huhuhu… terliur dibuatnya…. Pehtu ditambah laks ngan Mekyung Ina dh buat lg la nampak dan terbelolok bijik mata hitam dibuatnya jadilah double sedaaaaaaaaaappppppppnyaaaaa… ehehehe… Pehtu, aku laks yg buat, terus triple la seddaaaaaaaaaaaaaaappppppppppppp!!!... wa cakap lu!!!!... wakakaka betul weyyy x tipu, tgk!!... tgk!!!.. nampak sedapkan??? Hikhikhik… x caya try buat! Terima kasih Kak Dayang Jack kerana sudi kongsi resipi yg tip top sedapnya nih!!!... dan dgn lajunya C&P resipi pasal dh bagi izin kan…kan… heheh… ** pstttt… kak dayang, dh try wat nih hadiah misteri ada can dpt x???... muhahahahaha…**… layannnnn…


Bahan-bahan :
• 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
•1 labu bawang besar*
•1 biji cili merah*
•3 ulas bawang putih*
•3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
•2-3 biji cili api (diketuk)
•1 sudu makan sos cili
•1 sudu makan jus lemon
•sedikit daun ketumbar (dihiris)
•1/2 sudu besar kicap pekat

Cara-cara :
1. Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
3. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
3. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.

Ikan Bakar Portugis

Ikan bakar!!!... Ikan bakar!!!... lelong2… menu ikan bakar lg la kite yeeee… sebenornya masa wat ikan ikan bakor air asam aritu, ikan bakor yg nih pon waiting list gak… nak yg ni ker yg ni… nk yg ni ker yg tu… huehuehue… 2-2 pon nak so, mana yg perlu didulukan, jalan terus… ni semua Kak Zana nyer pasallll!!!... meleleh air liur tgk ikan bakor dia tuh, tp x ikut resipi dia, amik resipi kat umah Nur, guna ikan tuke@pari... Fuhhhh!!!!... sodap… terangkatttt!!!... tulang pon licin oke... hehehe mekasih yer Nur, kerana kongsi resipi Chef Wan yg mabeles nih… best seeehhhhh…


Bahan-Bahan
1/4 cawan minyak masak
air perahan daripada 1/2 biji limau nipis
1/2 sudu kicap pekat
garam dan gula
1 ekor (600 gm) ikan bawal, dibersihkan
daun pisang

Dikisar Halus
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah, dikupas
1 batang serai, dihiris halus-halus
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar cili serbuk
2 helai daun limau purut


Sebelum rumah terbakar panggil bomba


Cara-Cara
1.Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar di atas api kecil sehingga wangi. Tambah air limau nipis, kicap, garam dan gula.
2.Lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak dan bungkus ikan dengan sekeping daun pisang .
3.Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada 180c/350F selama 20 minit atau panggang di atas bara api yang marak.

Demam Award n Card lg...

Pertama kali nk ucapkan ribuan terima kasih untuk Doktor Inahar Ali yg x jemu2 dn tersangat la pemurahnya bg award kat kita nih.... huhuhu... terharu dibuatnyaaaa... terima kasih yer kak... cuma 1 jer yg kita x malu nk minta ngan akak.... nak bitamin rajin jer!!!... nk cucuk pon x per... muhahahaha... gurau yer kak!!!... jgn marah haaaaa... Kak, moga ikatan perkenalan kita di alam maya nih berkekalan hingga ker akhir hayat dan harapan moga2 menjadi nyata... aminnnn













Yg ke2 pulak nk ucapkan terima kasih sesangat kpd Kak Intan tokey Vantage kita nih... mekasih kak intan... set vantage yg comei2 x der ke??? hehehehe... jgn marah yerrr... wakakakaka gurau jerkkk... kalo ada bg la lagi yerkkk.... gembira x terkata rasanya kak oiiii.... TQ!.. TQ



Dan kad yg terakhir dtgnya dari Mekyung Cikmin... i lebiu Cikmin!!!... muah3x... toce... tece.... aduyaiii... teringin nk jumpa Cikmin.... nk pekene yong tau fu Cikmin.... bole x????? Cikmin, terima kasih bebanyak yer... Syarat2 kad nih kene panjang2kan... dan sebagai tanda persahabatan nk panjangkan kad nih pada:-
1. Kak Mas73
2. Ros Tokyo
3. Kak Zana
4. Kak Nor
5. Kak Asma
6. Kak Inahar Ali
7. Azida @ Sunkist
9. Ika
10. Untuk semuaaaaaa pengunjung blog... x kira nk bg jugakkkk pd semuaaaaa.... sudi2kan..

Monday, July 6, 2009

Ikan Bakar Wif Air Asam Istimewa

Salam semua di petang yg mendung kelabu... lama x berlintas langsung pasal bz jejalan rumah BIL kat melaka, so arini coti2 lg... aduyaiiiii... lama naw gantung piuk belanga, kuali sudip terus blur x tau nk masak apa... so arini tuk sesi memanaskan dapur kita wat ikan bako jer la yer tp kali nih cuba laks Air Asam Istimewa dr Kak Bee Myr lakssss... lain dr yg lain pasai tu namanya Air Asam Istimewa... mmg lain dr yg lain, bawang resipi ajo suh hiris kita tumbuk wakakaka... alahaiiiii... mata... mata... mmg dh bertambah kero nampaknya.... So layan jer la ikan ngan air asam nih... 10Q Kak Bee... diatas resipi yg bole tahan sedappppp ni!!!... Copy resipi gak yer...



Bahan-bahan ( untuk se isi keluarga )
10 bji cili api
3 biji cili merah
1/2 labu bawang besar
1 biji tomato
2 sb kerisek
1/2 cawan air asam jawa
garam (secukup rasa)
Belacan (sebesar ibu jari) - bakar dulu.
Cara-cara Tumbuk cili api, cili merah dan belacan hingga hancur.
Bawang besar & tomato - potong dadu.
Masukkan bahan tumbuk dan no (2) dalam satu mangkuk. Masukkan air asam jawa dan kerisek.
Gaul rata dan masukkan garam secukup rasa. Dah boleh makan..