Sunday, November 9, 2008

Kari Ikan Tenggiri

Menu ikan tenggiri kita arini yerrr… salah satu ikan kegemaran org kat umah nih. Kalo di tanya Tuan Besar nak masak apa ikan ni… cam biasa jawapan standard Tuan Besar…. GORENGGGGG PON SODAPPPPPP !!!!!!!... alahai Tuan Besar ni memang ler semua ikan kalo digoreng memang sodap… dia kalo boleh hari2 nak ikan goreng, itulah pembuka selera katanyaaa…. Tu yg malas nk tanya…. Jalan terus jer. Apalagi…jom sapederkkkk…

Bahan2nya:-
- 5 keping ikan tenggiri – dibersihkan dulu bersama asam garam
- 1 biji bawang besar*
- 4 ulas bawang putih* ( * bahan hiris )
- 1 inci halia*
- 1 sudu besar halba campur
- 1 tangkai daun kari
- 1 biji tomato – dibelah empat
- 2 - 11/2 senduk rempah kari ikan – pilihan terbaik semestinya BABAS
- 5 sudu besar jus asam jawa
- 400ml air
- 100ml santan
- garam, gula & pak aji secukup rasa
- minyak untuk menumis

Cara2nya:-
1. Panaskan minyak, tumis halba campur & daun kari, kacau sebentar dan masukkan bahan* dan tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari dan masak lg sehingga garing dan tambahkan dengan jus asam jawa.
3. Masukkan air, diikuti santan masak sehingga mendidih. Setelah mendidih masukkan ikan. Masak selama 10minit.
5. Akhir sekali masukkan bendi dan tomato. Perasakan dgn garam, gula & pak aji secukup rasa. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment