Bahan-bahan:-
250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
3g (3/4 sudu teh) yis kering
2g (1/2 sudu teh) baking powder
50g (4 sudu makan) gula castor
20g (1 sudu makan) lemak sayuran
2g (1 sudu teh) bread softener
1/2 cawan air suam
Cara-caranya:-
1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
4. Biarkan doh naik 2 kali ganda. Letak adunan pd suhu yg suam2..
5. Tumbuk2kan bg kuar angin. bulatkan kecik2 n masukkan inti pilihan.
6. Biarkan lagi naik pau tu barulah masukkan ke dalam kukusan. Pastikan air kukusan sudah mendidih. Alaskan tutup periuk dengan kain supaya air kukusan tidak jatuh.
7. Kukus lebih kurang 10minit.
sibb baik ingus dah benti. kalo idak.. memang kat sini gak jiya tarik ingus sepanjang² ndak.. hahahaha!
ReplyDeletejiya nk ingus ker??... akak tgh ber ingus nih..ekekeke
ReplyDelete