Sunday, July 25, 2010

Kuih Lapis

Arini terajin nak melapis bagai... umah flat kalerpul... hehehe... menu tuk minom petang arini... cehhh!!!... kemain hepi aku arini berjaya melapisssss... setelah sekian lama x melapis, seram ai u tau x???.. sib baik menjadik!... Resipi dr Tulip MyResipi, thanks tulip... mmg mabeles resipi u ni... selai2 ai siat layer nya... hahaha... cam budak2 gamaknya masa makan nih... Ai mmg selalu follow resipi dia jer kalo ai nk buat kuih lapis nih... mmg best la... thanks again tulip...




Bahan2:
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
1 st garam
2 paket santan serbuk
1 st minyak masak
3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
4 cawan air


Cara-cara
1. Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul.

2. Panaskan air dalam kukusan.
3. Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
5. Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. 6. Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
7. Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit.

8. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
9. Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
10. Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
* Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak

Sotong Goreng Kunyit

Hah!... ni lak lauk aku arini, aku belasah sorang jer sotong nih, pasal dak wahid x makan sotong!!!... alahaiiiii... sedih aku tgk sotong ni.... kemain besau2 gamaknya... huhuhu... wat pe la abang beli sotong ni bang!!!... sedih ai tgk!!!... kalo camni x yah beli la bang, sian sotong2 ni, bg la di bernyawa lama sket!... heheh ( ayat aku pd laki aku tu... ). Oiii... oiiii.... cina pasar bg, abg x beli pon... ermmmmm... patot la kemain besar sotong2 nya... kalo kecit2 mesti dia x mo bg kan... kan... kan... hehehe.... jom layannnnn....

Ikan Goreng Sambal Kicap vs Sup Suhun

Ni dia menu tuk lunch arini merangkum tuk dinner arini... ini menu Abdul Wahid yg punya!!... Abdul Wahid yg punyaaaaaaa.... kakakakaka!!!.... wehhhh!!!... siyes nih... mmg Abdul Wahid @ laki aku yg punya... ishhhh.. mesti korang rasa aku zalim + kijam kan kalo tgk menu laki aku nih!!!... kalo korang semua nk tahu, inilah dia pembuka selera laki aku nih... hari2 dok pulun lauk ni pon x per... ikan goreng + sambal kicap!... kome dok tayang ayam golek ka, kamben golek ka... pastu ada ikan goreng ngn sambal kicap, mmg ikan ngn sambal kicap dia sambar... tergolek2 la si ayam ngn kamben tu... ekekekeke....

Heheh... aku kat sini dok membebel pasai nk share sambal kicap ni, nama dia sambal kicp tahun, istimewa sambal kicap tahun ni pasai tahan berbulan2 ( pasai tu la nama nya tahun... ekekeke ) tanpa masok lam esbok, x mcm sambal kicap lain, kalo x masok esbok mesti dh rosak nyer... nk tau camne leh jadik camtu pasal.... bahan2 utama digoreng dahulu... hehehe... nk resipi... jom layannnn...




Bahan-bahan ( ikut suka )
15-20 tangkai cili padi - ikut suka kepedasan
3-4 ulas bawang putih
1 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil gula merah
1 cawan kicap manis
minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara
1. goreng sebentar cili dan bwg putih sehingga meletup-letup cili.
2. selepas itu angkat dan toskan biar sehingga sejuk
3. tumbuk kesemua bhn tadi termasuk gula sehingga lumat.
3. setelah lumat keluarkan msukkan ke dlm satu bekas kedap udara dan gaulkan bersama 1 cawan kicap
4. sedia untuk dihidang untuk apa jua jenis lauk

*sambal ini thn lama klu x masuk peti sejuk kerana bhn2nya digoreng terlebih dahulu nk masuk gak pun boleh...tu le nama dia sambal tahun harap maklum.*

Dilawankan pulak ngn sup suhun nih... perghhhhh!!!... best beb!... itu wahid yg cakap.... kahkahkah!!!... aku... biasa2 jer... hehe


Saturday, July 24, 2010

Rendang Kerang Warisan

Heheh... lauk utama tuk lunch arini... rendang kerang yg dh berjaman aku x buat... mana x nya, kalo beli kerang madang rebus cicah sambal kicap x pon masak sambal... lewat lunch arini pasai start masak gedebak gedebuk nk dekat kol 12 tgh hari, pastu tggu dak wahid balik dr pasar lg carik kerang... hehe... mahap yer laling pasai lunch nk dekat kol 3pm tadik... hehehe... tu laaaaa.... sapa suh tanak tolong kopek kerang... kehkehkeh!!!... kan dah lambat... hahahahaha... ada sapa2 kecur x tgk rendang kerang ni... hehehe... bast whooooo!!!... eden x tipu... resipi warisan nih!!!... ok, pada sapa2 yg berminat nk mencuba pi skodeng resipi kat rumah aku yg lg 1 ni... rumah tumpangan aku... hahaha... jemput2 yer... ;)




1-1 1/2kg kerang direbus
1 biji bwg besar
5 ulas bwg putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
1 btg serai
15-20 tangkai cili padi
* kisar bahan-bahan diatas*
1 sudu besar rempah kari
1 keping asam keping
2 sudu besar kerisik
1 sudu gula
1 1/2 cawam pati santan
garam dan bhn perasa secukup nya
daun kunyit dan daun limau purut dihiris seperti bunga rampai

Cara-cara
1. sediakan bhn untuk dikisar yg tertera diatas.
2. masukkan semua bahan2 yg dikisar tadi ke dlm kuali baserta pati santan rempah kari, daun kunyit, daun limau purut dan asam keping.
3. masak di atas api sederhana sehingga kering sedikit, masukkan kerang dan gaul sebentar.
4. tunggu sehingga garing dan masukkan pula kerisik dan gula akhir sekali masukkan pula garam dan bhn perasa secukup rasa.
kalau sesiapa yg suka kering masak sehingga kering dan pada yg suka sederhana kering pun boleh ikut selera memasing
selepas siap di masak matikan api dan siap untuk dihidangkan

Kangkong Goreng Belacan Sabah

Selamat berlintas langsung di petang yg mendung hari ini... menu tuk lunch arini, org dh sibuk tayang menu tuk minom petang aku baru terhegeh2 tayang lauk lunch... hahaha... biasa la kan, kalo subuh sambung tido, alamatnya kesiangan bangunnya... heheh... nk2 subuh ujan... hehehe... salah satu menu arini, kangkong goreng belacan sabah, pasal apa dberi nama belacan sabah, pasai belacan made in sabah bah... ye bah... x tipu bahhhh!!!... heheh... Belacan pemberian Si Pengembala Kamben, sapa lg kalo bukan dak Jiya tu... heheh... thanks jiya, pasal belacan sabah bah tu.. hehehe... sama jer ngn kangkong biasa tu, beza tang belacan jer dn tempat dikeluarkan... hikhikhik!... Pada sesiapa yg dok obersi tu, kalo susah2 nk dpt kangkong tu, mintak mahap yer kalo ternampak sayur kangkong ni... hehehhe... akhir kata, pesanan tok sepupuku yg berasal dr Parit Kangkong yg rumahnya selang 3 rumah dr rumah mak haku yg kini menetap di Qatar, jan jeles tgk kangkong ni... ekekeke... apa barang kalo org pt kangkong x dpt makan kangkong... heheh...


Monday, July 19, 2010

Bangkit!!... Bangkit!!..

Pas dah kekenyang makan tuk buka posa, mai kita cuci mulot ngn kuih bangkit nih... hohoho!!!... ahhh!!... belasah je la, kira pencuci mulot pasal ada lemak2 manis kuih ni... aku mkn kuih raya ni, pasal aku meraikan kemenangan aku berakhirnya ganti arini... kiranya hari raya bg aku la... hahahaha... sedap tol la kuih ni, masok mulot jer cairrrr!!!... nyamannnn... hahaha... sekut ni, bukan aku yg buat, org yg buat yg bagi mlm td, depa tau aku arini dh raya... jan harap aku nk wat sekut yg tol2 menguji kesabaran dan sekuat tenaga ni... hahaha... eh, x la... depa dtg jumpa laki aku, tah nyer apa projek pilih kaler cat rumah dia tu... rumah baru dia dh nk siap... thanks kak timah, mmg best kak kuih yg kak farid wat nih!!!... kalo jadik wahid cat umah akak nanti, upahnya salah satu ialah kuih ni ye tok saya raya nanti.. nk 2 telap... kehkehkeh!!!... sedappp!!!


Ikan Sambal Hijau

Slamat malam semua n selamat berbuka pada yg berposa arini cam aku nih... menu buka malam ni mmg sempoi gilerrr... berpencak silat bagai kat dapor nk siapkan juadah x berapa nk best nih... hahahaha... bg aku ttp da kebaboom!!!!... haha... sama gak bahan2 nya cam menu aku yg lepas Sambal Kentang Hijau cuma tukarkan pd ikan jer... sedap wehhhh!!!... x caya tanya aku... hikhikhik!... tp kali ni aku tambah lada cili lam 10 batang nk kasik kick boxer sket rasanya... mmg meletop lah senang citer... Alahai, sori la ye bang wahid, terpedas lak kali ni... hahaha... almaklum la orang posa... hahaha * aku mmg sengaja nih, pasal aku sorang yg posa*... haha... layan...


Ikan Pekasam

Salah satu menu tok buka posa gak arini, pepagi td, masa skodeng blog kengkawan, masok la blog sepupu aku yg dok qatar tu, perghhh... siap tayang ikan pekasam lak tu... cehhh... poyo jer minah tu... kehkehkeh!!!... teringat la ikan pekasam made in utara kirim ngn birasku yg mmg orang utara tu... hehehe... ada lg tergolek lam beg plastik lam 3-4 bungkus lg... Jan jeles lod!!!... kehkehkeh!!!... hilang kempunan nk mkn ikan pekasam yg mmg mabeles nih!!!.. layan ngn nasik panas... ceh... ceh... ceh... cop jempol la... selamat berbuka tuk aku, ngn selaranya aku makan... hiks!



Hah ni lak, sayornya... belasa je la labu, balance wat laksa johor semalam ada lagi lam 5-6 batang... hahaha... orait apa, aku bain bedal je apa yg ada, pastu aku klung... klang

Sunday, July 18, 2010

Laksa Johor

Selamat sore semua... hehe... dah masok minom petang baru haku baru terhegeh2 nk tayang menu lunch aku arini... Laksa Johorian... haha... Aku ni yg sebenar nya segala jenis laksa mmg aku dh band lam kamus idop aku ni, tah nyer, mmg aku x leh makan laksa, kalo makan kompom muntah... uwekkksss... uweekkkkss..mcm org alahan mengandung laks... hehe... tah la tekak aku ni, apa jenis pon aku x tau, mee laksa tu mmg aku x bole makan, aku pon x tau, heran!!!... Mak aku mmg dh paham sangat ngn pe el aku ni... tiap kali kalo dia masak laksa, mesti masak nasik tuk aku... heheh... iyer la... anak emak!... :D... Tp, yg heran, laksa johor je aku leh makan, laksa lain... hahaha... ntah la, pasal aku bole makan mungkin mee laksanya tu digantikan ngn spaggetti kot!... kehkehkeh!!!... mmg nengada tol aku ni kan... hiks!!!... dah la jom layan laksa johorian yg mabeles, pekat melekat lg rasanya ni... Resipi by Kak Am Flora yg tersangatlah rajinnya tu... hehehe... thanks kak, resipi yg mabeles nigh!!!...



Bahan2 :
1 pkt laksa/1 kotak spageti (direbus hingga lembut & titiskan sikit minyak)
1kgikan kembong/tenggiri /parang(ikan direbus kejap diambil isinya, diblender, air rebusan diambil juga)(kalau nak lagi sedap blh tambah sedikit isi udang juga direbus & diblender)
1 biji kelapa (ambil santannya)
4-5 kpg asam gelugor/asam keping
sedikit garam
minyak (utk. tumis)
3sb kerisik
2sb rempah kari ikan

Bahan Diblender(*)
10-15 tgkai lada kering
2 biji bawang besar3 ulas bawang putih
2 btg serai
1" lengkuas
1" halia
1/2" kunyit

Bahan Hiasan2 biji timun(timun dimayang halus, senang guna alat sagat)

4 tgkai daun kesum (dimayang halus)
4 tgkai daun selasih (dimayang halus)
5 biji limau kasturi (dibelah dua)
sedikit taugeh
1 biji bawang besar (dimayang halus)

Sambal Belacan5-6 biji cili merah + 3-4 biji cili padi(kalau suka pedas blh tambah)
2-3" belacan (belacan dibakar/goreng dulu dgn sedikit minyak)
*semua bahan diatas dblender/tumbuk

Caranya
- Tumis bahan2 yg diblender(*) dgn sedikit minyak, masukkan rempah kari (dibancuh dgn sedikit air dulu) dan biar garing. masukan kerisik, isi ikan bersama airnya dan juga santan. masukan pula asam gelugor & garam.
- Biar hingga mendidih dan sambil dikacau. Bila dah rasa garamnya tutup api dan siap.
- Hidangan Laksa dihidang dgn hirisan timun, sedikit hirisan daun kesum & daun selasih, taugeh, & hirisan bawang.
- Masukkan kuah laksa dan diperah limau kasturi dan digaul rata dgn sedikit sambal belacan.
- Siap boleh makan..!(ada juga yg suka letak lobak asin yg hancur)

Sunday, July 4, 2010

Teh Tarik

Sambil makan kuih kaswi ptg2 ni, kta layan lak ngn teh tarikkkkkk terbaekkkkkk!!!... ekekeke... apsal dia terbaek!... pasal kurang manis, sedap dan segar dari ladang... hohoho!!!!... cantik pon cantik... teruja nk minom, sayang pon yer gak... hikhikhik... adoi laaaaa... sib baik jadik lapisan teh nih... pasal tu la sebut terbaekkkk!!!... Resipi dr Mariam Myresipi... adoi la, nk bg link pon x bole pasal My resipi dah takdak lg... huwaaaaaaaaa... bila la tuan tanah nk adakan semulaaa... bnyak resipi yg belom di try disana, sib baik resipi teh ni ada simpan lg... huhuhu... apa2 pon MyResipi terbaekkkkkkkk!!!.... jom minom!...bismillahirrohmanirohhim... ;)


BAHAN2NYA:-

2 UNCANG TEH
3 SB SUSU PEKAT
2 SB SUSU CAIR (option)

CARA2NYA:-

-REBUS TEH TU DENGAN SETENGAH CAWAN AIR...PASTIKAN TEH TU PEKAT.. (PASTIKAN TEH TU JADI PEKAT, BIASANYA SAYA REBUS SETENGAH CAWAN AIR DAN BILA PEKAT AIR AKAN TINGGAL 1/3 CAWAN JE...)
-1 CAWAN AIR PANAS,CAMPUR SUSU PEKAT DENGAN SUSU CAIR LEPAS TU TARIK SAMPAI BERBUIH
-LEPAS TU MASUKAN SUSU KE DALAM GELAS SEKALI DENGAN BUIH-BIUH TU..
-AKHIR SEKALI BARU MASUKAN TEH YG PEKAT TADI KE DALAM SUSU.. MASUKKAN TEH TU SLOW2...

Kuih Kaswi II

Jom makan kuih kaswi jom3... aku panggil kuih kent*t... prooootttt.. ekekeke... hahaha... pasal ghau2 baunya... sedap weh kuih nih!!!... petang2 yg syahdu ditemani cuaca yg dr semalan baikkkk punyaaaaaaa... best tu... Da lama gile x pekena kuih kaswi ni... teringin nya dah berbulan2... baru ni berkesempatan buat... resipi cam biasa resipi Cik Mat Gebu dimana Cik Mat amik Kat umah Bro Rozzan... hehe... dan aku amik dia rumah Mat... tp aku ada adjust, aku buh kicap manis!!!... percaya tau jgn x percaya... lg best n lemak2 manis gitu... tujuannya nya dapatkan kaler gelap gitewwww... hiks... don wori bebeh... x kan apa2 pon kalo buh sket kicap tu, lg sedap ada la... x caya tanya saya.. ekekeke... dan kalo x percaya lg try buat... jom makan jom3... ;)



Bahan-bahan ( Loyang bulat 30cm )
BAHAN A :-)
350 g gula melaka (mat guna 300 g)
240 g gula pasir
450 ml air
2 helai daun pandan, disiat dan simpul
BAHAN B :-)
190 g tepung gandum*
120 g tepung ubi*
60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
900 ml air
2 camca besar air abu (alkaline water)
3/4 camca besar air kapur
1 camca besar pewarna coklat
BAHAN C :-)
1 cawan kelapa parut putih
Secubit garam



Cara-cara
Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.
1. Satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.
2. Satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
3. Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. 4. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.
KATA2 DARI MAT GEBU:- Jika buat separuh dari resipi diatas, boleh guna loyang/tin kek berukuran (8 x 8 x 3) inci dan jika suka boleh juga dikukus dalam acuan apam yg comel2 tu, dan jangka masa mengukus 10 - 12 minit utk bekas2 comel. Harap maklum..

** Pewarna coklat tu saya tukar ngan kicap pekat.. makcik bgtau.... lg lemak rasanya **

Saturday, July 3, 2010

Sup Tulang Merah

Kehadapan suamiku terchenta yg sedang diulit lena kekenyangan makan sup tulang merah tuk lunch arini... ekekeke... Maaafkan adinda ye kekanda terpaksa menunggu lama tu lunch arini, dekat kol 2pm baru boleh lunch akibat merebus tulang nih... hehehe... almaklumlah... kanda jugak yg salah x nk belikan adinda pressure cooker... kehkehkeh!!... jadiknya sabar menunggu lah yer dgn hati yg sabar nk makan sup tulang merah by Kak As NZ ni... hehehe... Kanda, dia sekapal ngn kanda taw!!... wong jowo!!!... hehehe..Adinda juga nk mintak maap dr ujung rambut hingga ujung kaki pasal terpaksa biarkan tulang tu lam esbok hampir 2 bulan.... hahahahaha. Almaklum lah, adinda ni kan rajin sesangat ke dapor... Kalau adinda tahu la betapa enak dan lazat nya sup tulang ni, x de lah tulang tu dok lama lam esbok... hehe... sori ye kanda... Sekian terima kasih!... kehkehkeh!!!... Kak As!!!... mekasih yo kak, resipinya ni... jempol nduk...!.. sedap hingga menjilat tulang... hehe... ana derhaka sket kak kat resipi tu sketttttttt... jerrrrr... tang telo tu je, ana goreng dadar dlu, baru masukkan lam sup tu, lg sedap... ala2 kuah mee racun Bt. Pahat gitu... hehe




::Bahan2 nye::
1kg tulang kambing @ tulang lembu
1 senduk cili kering/ cili boh
*5 Biji Bawang besar
*4 ulas bawang putih
*1 inci halia1/2 tin tomato pure (440gm)
1/2 botol sos tomato (435gm)
2 Biji telur- di kocok guna garfu pun ok
2 sdb tepung gandum2
sup bunjut tulang Adabi
Garam secukup rasa
3 sudu gula (kemanisan ikut suka)
Sedikit minyak untuk menumis
::Bahan2 utk hiasan::
- Hirisan kobis, carrot, lada hijau & bawang goreng

Cara2nye lak...
- Tulang dicuci bersih dan direbus bersama 2 sup bunjut hingga empuk dan ketepikan
- Tumiskan bahan2 yang dikisar,cili kering,setelah naik minyak masukkan tomato pure garam dan gula
- Masukkan tulang yang telah direbus dan air rebusan tadi, biarkan mendidih
- Masukkan bancuhan tepung gandum anggaran 1/2 cawan, kacau rata..
- Masukkan sos tomato dan akhir sekali masukkan telur yang telah dikocok tadi..
- Ketika menghidang bolehlah taburkan hirisan cili hijau, kobis, carrot dan bawang goreng

Homemade Bawang Goreng II

Glamernya bawang goreng aku ni di petang2 yg mendung ni... hehehe.... bawan goreng pon interprame gak sekali sekala... hohoho!!!... ok la kan... kan... kann... Bawang ni hanya ditujukan pada sesiapa yg rajin nak wat bawang goreng sendiri k, hehehe... yg malas kalo dtg angin rajin try la... cam aku ni... hikhikhik... yg penting sedap, rangup.... ermmmmm.... adoi laaa... x berenti nk meratah je bawan ggoreng yg sedap ni... hehehe... ok la... sapa2 nk try cara aku ni, try la... selamat mencuba... :)




Bahan2nya:-
1/2kg bawang kecil- dibersihkan dan dihiris nipis memanjang
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil kapur makan minyak untuk menggoreng
Cara2nya:-
1. Hiris bawang nipis2 n kalo bole biar sama besar, setelah siap rendah hirisan bawang ke dlm air bersama garam n kapur selama 5 minit dan toskan ( jgn bilas dgn air bersih )
2. Sementara itu panaskan minyak didalam kuali dgn menggunakan api yg sederhana besar ( pastikan minyak betul2 panas ) dan masukkan bawang.
3. Hendaklah sentiasa kacau dan jaga agar bawang x mudah hangus.
4. Akhir sekali, apabila bawang kekuningan angkat dn lerai2kan diatas pinggan yg dialas kitchen tissue. Setelah sejuk, masukkan didlm bekas kedap udara. Siap.