Apa daaaa... aku nih bawang goreng pon nk n3 gak ker.... muhahahhha... x kira nk letak gakss... meh kita sama2 wat bawang goreng kat rumah.... sapa yg rasa2 x gemar ngan bawang goreng ni... angkat kaki yer... ni utk org yg gemar jerrr... ni ar projek blk keje... pasal arini masak ala kadar jer... x de apa nk kongsi ni la yg bole dikongsi...utk dptkan petua agar bawang goreng sentiasa garing, rangup n tahan lama kalo simpan dan sentiasa rangup... dpt pon dr makcik hb aku yg ader bukak kilang bawang goreng kat Pt Besar, Bagan, Bt Pahat.... dn ni jugakkkk... benda yg tiap kali habis kene buat, x bole putus... kalo BIL aku nampak nih... Boleh abis dlm masa 5 minit dia ratah...hahahaha...
Bahan2nya:-
1/2kg bawang kecil- dibersihkan dan dihiris nipis memanjang
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil kapur makan
minyak untuk menggoreng
Cara2nya:-
1. Hiris bawang nipis2 n kalo bole biar sama besar, setelah siap rendah hirisan bawang ke dlm air bersama garam n kapur selama 5 minit dan toskan ( jgn bilas dgn air bersih )
2. Sementara itu panaskan minyak didalam kuali dgn menggunakan api yg sederhana besar ( pastikan minyak betul2 panas ) dan masukkan bawang.
3. Hendaklah sentiasa kacau dan jaga agar bawang x mudah hangus.
4. Akhir sekali, apabila bawang kekuningan angkat dn lerai2kan diatas pinggan yg dialas kitchen tissue. Setelah sejuk, masukkan didlm bekas kedap udara. Siap.
No comments:
Post a Comment