Saturday, January 17, 2009

Mee Rebus

Mari makan mee rebus tgh hari nih… mee rebus bini dak wahid buat, bukan mee rebus hj wahid yg glamer kat johor tu taw… hahaha… kebetulan nama lakss sama ngan my hb… tunggu punya tunggu… dak Hana hantar depan pintu x sampai2… doraemon dia sesat agaknya… last2… sesudah subuh pi skodeng umah dia cilok resipi nih… teruk tul perangai skodeng umah org pepagi buta… nk wat Za punya mee rebus… eheheh… hb blk keje pon x siap2 lg pasal meriah sakan bhn2nya… hanya Puspawangi ( bini musang berjanggut ) jer leh buatttt.. wakakakaka… last2 resipi yg amik kat umah dak Hana yg menjadik pilihan hati… thanks Hana mmg best giler, bila dh mkn mee nih rasa mee rebus yg kat luar dh x besttttt… tengkiu… cayang… halal yer nk kopipes resipi...

Bahan-bahan :-
mee kuning - celur n toskan.
1/2 biji bawang besar (kat sini susah nk dpt bwg merah)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 batang cili kering - nk pedas leh tmbh lagik
segenggam udang geragau- blend (hana tmbh udg kering skit)
300g daging - direbus then potong nipis.air rebusan ketepikan
5+ ekor udang segar - direbus separuh msk n air udang ketepikan
2 sudu sos tomato - leh ganti ngan air asam jawa.
2 biji keledek sederhana - rebus then blend
garam
gula

Cara-cara:-
> bwg besar n bwg putih, lada kering potong2 then goreng sekejap.
> blend bwg n lada kering td masukkan juga halia.
> panaskan minyak. tumis bhn blend hingga pecah minyak. masukkan sos tomato n udang geragau.
> masukkan air rebusan daging,rebusan udang, daging n keledek.perasakan ngan garam n gula. then didihkan.kuah mestilah pekat baru kaww! last sekali baru masukkan udang. tutup api.
> dah siap! hidangkan mee ngan telur rebus, tauhu goreng, taugeh (tk ltk pon coz hb tk suka), limau kasturi/nipis, daun bwg, bwg goreng, jeruk chili. pergh! nyum nyumm... ehehehe

7 comments:

Jiya said...

nak skodeng mee tu jap.. kut2 ada bulu idong jatuh.. kakakakka! larikkkkkkkk!!

(pos tupperware kat kak ana suh tapau mee rebus)

IdzaRis said...

auww..tak tahan...
sedap2 semuanya!!!

hana said...

alamak ana! aku lupa nk C&P resepi nih dari myr sbb kat sana aku dh edit lg detail. sori bangett yo! tapi sbb dh masak, tahniah jerk la! hihihihiii....

zaliana said...

kah kah kah!!! gelak besar dibuatnya..kalau pakai gg pelesu cam minarwan dah sah kena beli pelekat gusi jugak...puspawangi tu bini musang berjanngut yek???tp mi rebus versi lama tu pelik sikit rasa dia, lebih mcm rasa mee kari..better buat versi moden yg tak renyah dan byk songeh!!!

anawahid said...

jiya -> meh sini dekat jiya ooiii.. nk cabut bulu idung mu selai2.. hehehe.. pos ler tupperware gift tuh.. ader yg x smpai blk kat tuan nyeh..

idzaRis -> tq sudi singgah, menu biasa2 jer idza, apa yg terhengen nk ngap buat lerr..

hana -> hahahaha.. yer ke?? best jerrrrr, betul x tipu... aku main lebur jer semua bhn.. mls nk ikut step... wakakaka... sedapp oiii inaaa...

zaliana -> kahkahkah... za, a'ah puspawangi bini musang berjanggut tuh.. memula nk try hang punyaaa... kalo ank raja dtg suh buat mee resipi hang tuh... ambo reject awal2...tolak tuah - tolak tuah la... hang lah calon yg sesuai utk ank raja tuh.. wakakakaka..

fadillah said...

Ya Allah....sedapnya mee tu...hehehe

anawahid said...

fadilah... jemput tgk yer.. jgn memalu...