Monday, January 12, 2009

Ayam Ungkep

Menu dinner malam ni , ini aje la... ayam... ayammm.. ayammm.. x jemu agaknya... heheh mmg x jemu lg2 masak ungkep niii.. wallalalalala... sedapnyeeeeeeeee..... memula tuh masa anak dara bila lunch jer kalo ader lauk ni mmg terus sambar, x kira la kalo hari2 mkn lauk ni... tp tau mkn jer... namanya, masak apa haram x tau.. Bila dh dpt hb jaworld baru lah tau masak apa n tau namanya... huhuhu... kesian kan. Dapat lak kalo ketumbar n jintan putih lebih... terangkattt... caya x? kalo x caya betapa sedapnya ayam ungkep nih.. tnya la rakan blogger yg jawa... ehehehe... Resipi hasil skodeng kat umah Hana n resipi asal dari Fidadaud... errrr.. memandangkan resipinyer sama ngan yg SIL aku ajar... kopipes jer la yooo... cuma ada tambah kentang daun kunyit utk lg peerrgghhhh... x guna citer lu pikir la sendiri..huahuahua...

1 ekor ayam (Dipotong 8,10 atau 12)- saya guna 7 keping ayam
30-40 gm ketumbar - dikisar halus
1 sudu besar jintan putih - dikisar halus
6 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
Kunyit - sebesar saiz ibu jari
1 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit disimpul ( optional ) - yg ni tambah sendiri
2-3 biji kentang ( optional) - di hiris 4 n digoreng dahulu - ni pon tmbh sendiri... lg sedap
3 sudu makan gula- saya guna 1 1/2 sudu
Garam - secukup rasa
2 cawan air
Minyak untuk menumis

Cara-caranya:-
1.Panaskan minyak. Tumbuk bawang kecil, bawang putih dan kunyit.
2.Tumis bahan-bahan yang ditumbuk. Masukkan bersama ketumbar, jintan putih serai dan daun kunyit.
3.Apabila tumisan telah betul-betul kering/garing, masukkan garam dan gula. Gaul sebati.
4.Masukkan ayam. Gaul sebati sehingga ayam agak mengecut.
5.Masukkan air. Gaul lagi.
6.Tutup kuali dan masak sehingga ayam benar-benar empuk dan kuahnya sedikit pekat.
7. AKhir sekali masukkan kentang yg telah siap digoreng. Siap

3 comments:

adad said...

nak ayammmmm!! hehehe..

Anawahid said...

jiya.... dh selamat berlepas ke indah water. sanaaaaaaa... huahuahua.....

adad said...

kejammm!! Hehehe!