Bahan2nya:-
200g tepung roti
2 sudu besar gula halus
2/3 sudu kecil garam
2/3 sudu kecil dry yeast
120ml air suam
Cara-caranya:-
1. Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk. Garam biar jauh sikit dr yis. Masukkan air. Uli sehingga doh lembut. Anggaran masa- 2 minit(doh keras), 5 minit- doh akan jadi licin, 5 minit lagi- doh jd lembut.
2. Bahagikan doh kpd 4 bahagian. Lepas tu, tutup dengan kain lembab dan rehatkan selama 5 minit.
3. Ambik sebiji dn canaikan.
5. Kemudian gulung memanjang
6. Pastu getel biar jadi panjang lebih kurang 24-25cm.
7. Tekan pada satu bahagian hujung. Biar jadi leper.
8. Ketemukan dua hujungnya.
9. Rapatkan kedua-dua hujung. Biarkan bercantum
10.Tutup dengan kain lembab. Biarkan naik 2 kali ganda- Lebih kurang 40-45 minit.
11.Panaskan oven sehingga 210 degree. Dalam fry pan, panaskan air sehingga mendidih. 12.Perlahankan api. Masukkan 1 sudu besar madu. Masukkan pula bagel tadi. Biarkan bagel terendam air selama 30 saat utk setiap permukaan.
Bakar bagel selama 13 minit.
2 comments:
eeeeeee buruknya bangel.. akekekeke <-- x puas ati x dpt makan.
hahahaha... jeless!....jeles!.. apalg pg la uli...kahkahkah...
Post a Comment