Friday, January 30, 2009

Mee Kuah Lada Hitam

Menu Dinner arini yg kene masak secepat mungkin…pasal En Hb nk kuar pi memancing ngan sepupu dia… nyammmpaaaaahhhhhhh… dah siap kuarkan lauk masa balik td, ingat nk siang sayur ler… kuarkan sayur dari gulungan sok kabar… sambil tuh bacalah apa yg ader tulis kat dalam tu… terjumpalah resipi nih… orait gak bhn2 pon mudah dn mmg ader, try lerrr.. not bad, sedapppp… dn ader gak la yg ditokok tambah untuk menyedapkan lg resipi yg sedia sedap nih…





Bahan2nya:-
400gram mee kuning
1 biji bawang besar- ditumbuk kasar
3 ulas bawang outih – ditumbuk kasar
4 tangkai cili padi – ditumbuk kasar
15 ekor udang/sotong
Fish ball/Fish cake ( optional ) – saya letak
1 sudu besar lada hitam – ditumbuk kasar
2 sudu besar sos tiram
80ml-100ml kicap pekat manis
½ sudu besar tepung jagung – saya letak
400ml-500ml air
Sayur2an
Bahan perasa n garam jika perlu – saya x letak

Cara2nya:-
1. Panaskan minyak dan tumis sebentar bhn2 yg ditumbuk kasar tadi dan masukkan udang/sotong n fish ball/cake.
2. Masukkan sos tiram n kicap, kacau sebentar dan masukkan air biarkan sehingga mendidih
3. Masukkan tepung jagung, mee n sayur2an. Kacau lg sehingga kuah sedikit pekat dan sehingga masak. Siap.

4 comments:

Jiya said...

wakakakakakaka!! adehhhhhhhhhh!! nampak jek kaler mee tu tergelak jiya! kak oiiiiiiiiiiii!! akak pon sama la terkenan kelinggg!! hahahahaha! ni kelin ori dari india mari kan kak.. kan kan.. kihkihkih!

anawahid said...

kahkahkah... ngko nih jiyaaaa...salah org laaa... akak nih keling ala2 putih giteewww... ngko tu yg kenan keling ala2 rentung cam arangg... keling kat tamil nadu sana... wakakaka

lemongrass said...

wallah Ana,
memang bojo mithali, sambil baca surat khabar sambil cari resipi, hahahaha. Tak sia2 lah dpt suratkhabar tu masa beli sayur kan :P

zaliana said...

mek ana..esok kalu en hubby dapat ikan yg besor jangan lupa tayang tau..sekali ngan ikan yg lepas dimasak..pehtu antor kat sepang barang setalam dua ...............:D