Dah beberapa hari x n3 pasal pergi berfoya-foya nun kat melaka umah BIL n My Sister.. balik jer dh kepenatan.. sampai jer terus membuta, pehtu mendobi... dinner x mkn pasal dh kenyang lunch td kat kadai kari kepala ikan... so, ada lak kirim akak candawan tiram nih... apalg goreng jer la... kalo ikut akakku yg ajar nk goreng.. sangat sempoi & sedap gaul tepung ready made kentucky or adabi yg x dibancuh dgn air then cendawan yg dibersihkan n dilap ngan towel terus golek2kan cendawan n digoreng... aritu jengah umah fida dia ader wat aritu.. alahai terbayang-bayang dia punya cendawan pasal lama x mkn… apalg ikut la style dia nyer goreng…ekekeke… rangup… sedapppp n ader ditokok tambah sket resipinyer… ampoonnn fida…kekeke hasil double triple sodappppp… bersih sekali hadap dpn tv sambil layan citer cino.. hehehe.. kong she nee.. kong she neee.. hah layannn…
Bahan2nya:-
200gram candawan tiram – dibersihkan, dilap dgn towel n disiat sederhana kecil ( optional ) x nk pon bole tp saya siat.
3 sudu besar tepung gandum
1 ½ sudu besar tepung beras dan tepung jagung
2 sudu besar tepung Kentucky - ready made ( optional )
180ml air
Sedikit air kapur
Sedikit garam
200gram candawan tiram – dibersihkan, dilap dgn towel n disiat sederhana kecil ( optional ) x nk pon bole tp saya siat.
3 sudu besar tepung gandum
1 ½ sudu besar tepung beras dan tepung jagung
2 sudu besar tepung Kentucky - ready made ( optional )
180ml air
Sedikit air kapur
Sedikit garam
Minyak secukupnya utk menggoreng
Cara2nya:-
1. Basuh dan bersihkan cendawan dan lap menggunakan towel bersih, satukan kesemua tepung diatas bersama garam dan air kapur. Sementara itu panaskan minyak didalam kuali.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehinggan bancuhan sebati.
3. Setelah itu celupkan cendawan didalam tepung ( jgn direndam cendawan didalam tepung ) dan masukkan kedalam minyak panas.
4. Goreng sehingga keemasan dan kekuningan… ulang 3 sehingga habis. Siap
1. Basuh dan bersihkan cendawan dan lap menggunakan towel bersih, satukan kesemua tepung diatas bersama garam dan air kapur. Sementara itu panaskan minyak didalam kuali.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehinggan bancuhan sebati.
3. Setelah itu celupkan cendawan didalam tepung ( jgn direndam cendawan didalam tepung ) dan masukkan kedalam minyak panas.
4. Goreng sehingga keemasan dan kekuningan… ulang 3 sehingga habis. Siap
5 comments:
Cendawan ni memang favourite ku!!
hati yat byk suka oooo tgk cendawan tiram tu kat cni tak nampk cendawan tiram...
cendawan goreng mmg sodapppppppppp!! cicah ngan sambal kicap fuiyooooooo! mmg leh terangkat sampai ke planet plutoooo! ekekekekeeee....
air liur ku dah meleleh ni... akekeke...! nak gak la cendawan goreng tepung ni! nak nak nak!! kak anaa.. masakan tuk jiyaaa (sambil goyang kaki atas meja makan kak ana) akekekeke
anatahir -> favourite mu favourite ku jua.. hehehe
princessharyati -> tu la yarr.. mmg x kelihatan cam mushroom.. laju jer mkn..
hana -> mmg sodap kan hana kan...kan...
jiya -> bole..bole.. blahh... hahahahha
Post a Comment