Sunday, January 18, 2009

Masak Lemak Siput Sedut

Nyott.. nyott.. nyoottt… sedapnyer menyedut siput sedut nih… eerrrr… jemput makan yer semua… sempoi ajer menu lunch arini… masa zaman2 muda belia… rasa siput sedut nih cam x der rege jerrr… 1 bungkus 50sen – 80sen jer…kenyang 1 korga…la nih bila nk mkn… makk aaiii.. 1 bungkus kecik x sampai 1kg dah 3 henggit… 1 bungkus tuh 1 org jer leh sekali hadap… dah la nk sambung sedut nih… meh lah join… nyottt.. nyott… nyoottttt…


Bhn2nya:-
2kg siput sedut – dibersihkan n dibuang sedikit hujung ekornya
15-18 tangkai cili api – kisar
1 biji bwg besar – kisar
3 ulas bwg putih – kisar
1 inci halia n kunyit hidup
1 btg serai – diketuk
1 keping asam keping
1 cawan air
2 cawan santan
Garam n gula secukup rasa.

Cara2nya:-
1. Kisarkan semua bhn2 kisar dan masukkan kedlm periuk bersama dgn siput, air, asam keping dan serai, masak sehingga sedikit kering.
2. Masukkan santan, masak lg sehingga mendidih dgn menggunakan api yg sederhana.
3. Akhir sekali perasakan dgn garam dan gula secukup rasa. Lg pekat lg sedappppp... Siap

6 comments:

princessharyati said...

hari ini tambah2 sedih lg sebab tgk siput sedut mmg kegemaran no 1 yatt hee.. geram2 sni takdak siput tu ana.

hana said...

aku dulu pestaim masak siput ni kan, aku tak ketuk pon ujung siput tuh! LOL btul la masa tuh! pahtuh dh siap masak excited la nk mkn...aku jerk yg mkn,hb tk suko! sedut punyer sedut apesal la semua isi siput tuh tak nak kuar! last2 aku ckp kat hb...siput nih tk elok kot bang! last2 buang! hahahahahaaaaaa..... aku cter la kat mak aku, mak aku gelak terbahak2 cam nk tertonggeng! mak aku cakap 'pengor!!' wakakakaaaaaaa.. tk psl2 aku kene! kui! :D

Jiya said...

eeeeeeeeeee siput seduttt!! eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!! akekekeke... wek wek wek (jahat ni)

apa rasa siput sedut ni kak?? lemak2 bacin ker?? hehehehe... siput sedut ni slalu duk bawah tiang umah nenek. Tiang sebelah jamban.. hahahaha! Larikkkkkkkkkkkk!!

anawahid said...

princessharyati -> eehhh.. jgn sedey2...nanti ana hantar dlm mimpi yerrr... ekekeke

hana -> wakahkahkahakh.... ngko nih wat aku terbahak-bahak sampai nangis tawwww... kalo pkai gigi pelesu ngko sedup cam mana pon x kluar isi nyerrr... mau yg tertelan tuh gigi pelessu... lawak.. lawakkk. kan dh kene pengor ngan mak hang... mau tertonggeng aku gelak dibuatnyerrr.

jiya -> yg duk bwh tiang jamban tuh siput b**i wakakakaka... nenek ngko bele ker... heheh..ngko jeles ckp jeles jiyaa ooii... ngko kalo mkn siput nih mesti ngko paling xpert pasal ngko kan drakula... mmg kaki seduttt... kahkahkah ( sampai guling2 nih... tgk jiya dh melalakk cam bdk kecik mintak susu..)

mohd hakim abdul said...

ermm hri ini aku msk respi siput sdup mmg best gilerrrrrrrrr arrr hehhe rugi klu tk cube ....

chaichia said...

wHooa..
ney mst nak cuba ney..
kat kg puY la byk jual siput sedut ney.. huhu.. tak sabar nak blk kg nak test resipi baru..
mwuah.. sedaaap wey....(^,^)