Tuesday, January 27, 2009

Vietnamese Spicy Lemongrass Chicken

Lauk lunch arini senang dan simple… Memang x buang masa lah… sonang koje pasal bnyak kain yg menggunung dah memanggil n menunggu nk dilipat… kalo hb ngan wak parno blk dri kebun, x yah la kelang kabut nk masak… senang dah siap… mana bole tahan tgk umah hana n kak jun buat… meleleh air liur… ikut hana n kak jun goreng dulu ayamnya… mmg mabelesss… tp buat x ler kering sangat ada kuah sket kalo x tercekik lak nk mkn… thanks Tulip… resipi ceduk bulat kat Myr… 5 bintang weeiiii… lazatttt…. Hana aku dh beli ayam.. amik ngko sampai 3 ekor sekali beli murah punya pasal masa nk Chinese new year aritu se kg RM 2.88… pasni bantai lauk ayam jer la…. wakakaka



Bahan2nya:-
• 3 keping isi ayam, potong saiz kecil2- saya goreng dulu ngan garam n kunyit.
• 3sb gula
• 2sb minyak masak
• 3sb sos ikan
• 3btg serai - ketuk
• 1sb cuka
• 1sb sos tiram
• 1bj bawang besar - potong dadu
• lada merah & lada hijau - potong menyerong


Cara-cara nya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
2. Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain & gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
3. Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.

3 comments:

hana said...

wallaaa wallaaaa.....dh mcm ayam msk kicap plak! tapi mmg sodap kan kan kan! makan ayam banyak2 tkpe asal jgn b***k ayam! kakakakakaaaa......

Jiya said...

alaaa... akak memang kalo makan asik tercekik ajekkk!! len kaligantung botol air kat leher tuu hahhh!! akekeke..

anawahid said...

hana -> sedapppp... hahahaha.. kalo b***k ayam tuh sumbat kat mulut dak jiya jerr... huahuahua

jiya -> weeiiii.. jiya ngko mmg nk kene sumbat b***k ayam lerrr... kahkahkah