Ingredients:-
3-5 biji telur
3 ulas bawang merah-dihiris
2 ulas bawang putih -dihiris
1biji lada merah dibuang bijinya dihiris- ni sendiri tambah cam kak ayu, tp dgn bijik2 nya sekali :D
1 inci halia
1 sudu besar taucu
1 sudu besar sos tiram - ni memandai tambah... hehe
sedikit asam jawa
1 sudu kecil gula
minyak untuk menumis
garam secukupnya kalau perlu- sebab taucu dah masin
Method:-
Goreng telur mata lembu/kerbau macam biasa. Gunakan minyak sedikit.Jangan sampai garing, kalau goreng separuh masak lagi sedap. Angkat telur dan letakkan dalam pinggan. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sampai naik bau. Masuukan taucu(kalau minyak sikit sangat, nanti taucu hangit jadi tambah air panas kalau nampak macam nak hangit. Masukan air asam jawa n sos tiram. Kalau nak sedap, asam direndam dengan air panas supaya pekat. Masukkan gula. masak sampai mendidih dan kuah pekat. Tuangkan kuah diatas telur.
sedikit asam jawa
1 sudu kecil gula
minyak untuk menumis
garam secukupnya kalau perlu- sebab taucu dah masin
Method:-
Goreng telur mata lembu/kerbau macam biasa. Gunakan minyak sedikit.Jangan sampai garing, kalau goreng separuh masak lagi sedap. Angkat telur dan letakkan dalam pinggan. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sampai naik bau. Masuukan taucu(kalau minyak sikit sangat, nanti taucu hangit jadi tambah air panas kalau nampak macam nak hangit. Masukan air asam jawa n sos tiram. Kalau nak sedap, asam direndam dengan air panas supaya pekat. Masukkan gula. masak sampai mendidih dan kuah pekat. Tuangkan kuah diatas telur.
Sirap Bandung Layer
Bagi air lak, aku layankan ngn sirap bandung layer... haha... yg ni mengidam ok... hehehe.... anak tekak yg mengidam... haha... nama kemain gempak sirap bandung layer, padahal sirap bandung biasa jekkkk... hahaha... sejuk2 hujan selebat2 tidak td ptg, aku bole layankan air sirap bandung ni malam2.... hahahaha.... belasah je lah labu... kikikiki... nyamannnnnn...
Nak resipi bole geladah balik resipi aku kat gobok minoman yer... hehehe... sama cam sirap bandung soda yg aku wat cuma skip jek eskim soda tu jekkkk... susu cair n gula skip gak, gantikan ngn susu pekat, buat cam susu ais cam biasa, biar manis sket, kalo dh + air batu nanti sedang elok la airnya tu... hehehe... pastu titik2kan sirap ros lam 3-4 titik... kacau arah pusingan jam perlahan2 3-4 kali jekkkk... jadik la sirap bandung layer cam aku nyer ni.... hahahaha
Nak resipi bole geladah balik resipi aku kat gobok minoman yer... hehehe... sama cam sirap bandung soda yg aku wat cuma skip jek eskim soda tu jekkkk... susu cair n gula skip gak, gantikan ngn susu pekat, buat cam susu ais cam biasa, biar manis sket, kalo dh + air batu nanti sedang elok la airnya tu... hehehe... pastu titik2kan sirap ros lam 3-4 titik... kacau arah pusingan jam perlahan2 3-4 kali jekkkk... jadik la sirap bandung layer cam aku nyer ni.... hahahaha
best ke beb telur taucu..aku baru jek reti mkn taucu, tu pun eri soh buatkan dia "sulatan sulaiman masak taucu" ekekeke ikan kerisi kat sini pgl sutan sulaiman
ReplyDeletelela-> ooooo... hehehe tokojot aku!... aku mati2 ingatkan tapak sulaiman masak taucu kalo ko x bgtau... hahaha... hadoyaiiiii!!!... best beb!... wa x tipu... ekekeke... so tukakan je la ngn sulatan leman tu... hahaha
ReplyDeletebleh try telur masak taucu neh! biasa buat ikan masak taucu jek.. tp kak.. tak bleh tahan le saya tengok bandung 3 layer tu... hadoiyai... sedapnyer!!
ReplyDeleteuhuk ohok..batuk tibi banyak abuk ha.. dah kemas rumah belum..hikhik..lamanya kak ana menghilang... nak bandung layer tu..bestnyer...warne pun sweet gitu
ReplyDeleteanaaaaa...kembali mengganas ye..akak faham ana bz hujung2 tahun tu kan..ok2 pas ni dh senang mai rumah akak, kita main mahjonggg ...kakaka
ReplyDeleteWahhhh...telur masak taucu and sirap bandung will complete my brunch!!! :D
ReplyDeletekak!! tq bg idea masak mcm ni!! skg jugak aku nk masak!!!!
ReplyDeletesalam ana,
ReplyDeletehehehe..nama aje ayu...tapi orangnya tak ayu punnnn hahaha..
kalau jumpa, mesti ana pengsan..bangun balik, lepas tu pengsan lagi..hahaha....thanks sudi cuba recipe yang tak seberapa ni ya ana...alah recipe pun bukan akak punya..wakakaka..
fuiyooooooooo canggihhhhhhh leh lapis2 merahhhhhh cayalahhhhh!! muekekekeee
ReplyDelete