Friday, January 21, 2011

Bubur Tomyam

Salam dh nak masok tenghari semua... agak2nya la kan, korang berselera x nengok menu aku tuk lunch arini... ekekeke... ni menu org x sehat ni... hadoyaiiii... yg sebenarnya, ai MC arini... mlm tadik tekak dh x berapa nk best, larut mlm dh start sema2... pagi ni dh laju je ingos!... huhu... pale???... berat, bdn dh mula dedo2... huhu... apa lg, ai MC bos.. ekeke... agak2nya, kes melantak sukun byk sangat kot?... haha... biasa la kan org x sehat, tekak nengada, terasa nk mkn yg masam2... aik!!... ehem2... x de kene mengena ye... haha... sapa nk tolong msk?... x dak sapa2, aku jugak... teringin nk mkn bubur, tp nk masam2 jugak... jadiklah bubur tomyam, campak je la apa yg ada lam esbok tu ye... jadik la bubur x berapa nk sexy ni, yg penting masam, kaw pedas!!!... heheh... bkn menu org sakit ni, menu org sehat niiii... haha... ok, dh mkn kenyang... obat dh telan, mata dh mamai, nk bobok jap barang 1/2 jam sementara tunggu incik somi balik koje... huhuhu... layannnn...



Bahan2nya:
Beras + air + sedikit garam dimasak seperti bubur biasa hingga pekat

Utk tomyam:
1 biji bwg besar- dimayang
10 tangkai cili padi- diketuk
1 btg serai- diketuk
hirisan dada ayam - ikot suka
udang ( saya masokkan apa yg ada, ikot suka bhn mentah nk masok apa ye )
2 sudu besar tomyam paste or 1 kiub tomyam maggi
1 sudu besar nampla @ sos ikan
1 biji jus limau nipis
2 cawan air
daun limau purut
daun ketumbar
garam dn gula jka perlu

Cara2nya:
1. panaskan periuk bersama air, masokkan kesemua bahan2 diatas, kecuali ayam dn udang.
2. setelah mendidih, masokkan pula, ayam dan udang, perasakan dgn garam. Kuahnya jgnlah terlalu cair ye, air hendaklah kurang, berbanding tomyam biasa. Siap

* nak masak terus dgn bubur nasik pon bole, tp saya masokkan bubur ke dlm mangkuk dan ceduk kuah tomyam kedalam mangkuk bubur dn kacau... siap dn sedap... :D *


* ada sesiapa nk rasa x???.. sila bukak mulut beso2, ai nk suapkan... haha *

Thursday, January 20, 2011

Bingka Sukun

Slamat ptg khamis pd semua pengunjung blog ni, haaa... kalo dh masok blog aku ni jan lupa bawak beg plastik ye tuk tadah muntah, mana tau nk termuntah tgk menu sukun lagi... haha... kalo yg bole tahan muntah tu sila tahan yek!... ekekeke... Sukun lg ok!... tp kali ni bingka sukun.. ngeh ngeh ngeh... Ekceli, sukun ni aku dpt 2 ari lepas, masa balik keje aku ikot incik somi gi umah tukang rumah nk bayar bil tukang, nk dijadikkan citer seblah rumah tukang ni ada pokok sukun, mak aiiii.... kemain tinggi ya robbi pokok nya, buahnya pulak... ermmmm... jan ckp la... tukang rumah tu ckp, pokok ni, tuan rumah sewa dia dh wakafkan, sapa nk buah panjat sendirik, x kan wahid nk panjat, tau2 je la badan wahid camne pd yg dh penah jumpa or tgk... kehkehkeh!... pendamkan je la nk buah sukun, pastu incik somi berbunyik, goreng pon sodap ni... apalg, aku pon menyampuk la ckp dia, wat bingka pon sedap nih, wehhh... mcm la aku penah rasa... ekekeke... so, tukang tu ckp la, nk ke???... haha... korang pikir la sendirik ye jwpan nya... haha... pastu, dia amik galah dn panjat, mak aiiii... aku yg kat bawah yg kecut perut tgk... kemain laju dia panjat dah mcm beruk mat yeh aku tgk pon ada... haha... siot jek ek aku ni, dh org amikkan. beruk mat yeh aku ckp... mcm je ok... haha... mmg masa mintak tu aku ckp nk yg sedang tuk goreng 1 n yg masak x bole goreng 1, nah!!!... ni lah hasilnya... hehe... bingka sukun tuk minom petang!... Resipi asal yg sedap ni, mmg sedap beb baru bole ckp pasal aku dh rasa, oleh Kak Am Flora... tq kak am yg rajin memasak itu.... Aku amik resipi ni kat rumah Kak Ayu S'pore, skodeng rumah dia la bru aku tau sukun leh wat bingka... kihkihkih... lg cun melecun bingka diorg banding ngn aku nyer... huhuhu... tq wat kakak2 yg baik ati ni... hehe... Pada kak ayu... bingka sukun siapppppppp!!!... layannn.. :D



BAHAN
450-500g sukon (dikupas kulitnya & diblender dgn sedikit air)
(Buah sukon yg sudah lembik & tak boleh digoreng)
4-5 biji telor- (saya gunakan 4 bijik)
200g tepung gandum
180g gula
300ml santan - (guna santan kotak M&S 250ml)
150ml air - (saya guna 200ml air)
1sk esen vanila
1sk garam
sedikit pewarna kuning ( saya x bubuh, ori kaler )
sedikit bijan (jika suka)



CARANYA
Satukan semua bahan di atas dikacau rata sehingga gula larut & tepung tidak bergentil.
Lenserkan loyang/acuan dengan butter/minyak masak
Tuangkan adunan tadi dan taburkan sedikit bijan (jika suka)
Bakar dalam oven suhu 180-200°c selama 40-45minit
*Biarkan betul2 sejuk barulah dipotong.

Sukun Goreng Kunyit

Salam pagi khamis bg semua... pd yg menyambut thaipusam selamat menyambut... rugilah mlm td x ronda bandar, kalo x mmg tiap2 thn mlm thaipusam mesti ronda bandar tgk org yg menyambutnya berarak... mmg happening beb... saja suka2 tgk!... apa leh wat, incik somi x sehat... huhuu... dh la ye, layan je la sukun goreng kunyit bekpes aku pg ni, utk yg x koje arini cam aku pasal hari ini kita public holiday... haha... resipi mudah, sukun+kunyit+garam = sempoi dan terbaekkkkkk!!!! layan ngn sambal kicap tahun yg x sempat aku snap pic, so layan resipi sambal kicap tahun nang kene yo @ kat sini yo... hehe... layannnn... pastu ngam2 siap nk melantak dpn tibi channel main lak citer cinta si sukun.... wakakakaka... hah!... dh kene la tu... ketawa seb baik x tercekik incik sukun neh!... hahaha... dah la, layan jek la menu x seberapa ni.... wa cauuuuuuuuu!...

Sunday, January 16, 2011

Apam Beras

Salam hujung minggu semua... dh malam baru nk menonjolkan diri laks... hehe... arini, ni ajelah yg selamat ditonjolkan untuk tatapan semua... apam beras or apam salju, yg lain2 menu lunch x sempat nk perposing bagai, pasal dh lapar sangat hahaha... so, ni je lah yg sempat diberi untuk santapan mata korang n perutku tuk minom petang td... haha... Apam yg fofular lg glamer cik apam beras or salju... org lain dh lama ngetes dn dh lama jadik baja, haku baru nk terhegeh2 buat apam yg best ni... haha... maklum lah, aku kan selalu ketinggalan jekkk... hehehe...Akceli, apam ni aku dh penah buat 2 kali termasok kali ni, cuma kali ni jek aku sempat snap pic... ok lah layan je lah resipi apam dr Cha MyResipi nih, tq cha... 2 thumbs,mmg best n sedap apam ni, diam x diam nk dekat 10 bijik aku bedal...walaupon x ckup sifat (x de kelapa) haha... kus semangattttt!!!... ekekekkeke... ok, so layan je la yer... ;)



Bahan-bahan ( 5 org )
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula
2 1/2 cwn air
1 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam



Cara-cara
1. blend nasi dan air sehingga hancur.
2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. perap selama 3 jam.
6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!



Wednesday, January 12, 2011

Telur Masak Taucu n Sirap Bandung Layer

Assalam pada rakan2 blog yg sebulan lebih aku tinggalkan... ecececece... rasanya masih sempat lg aku nk ucapkan selamat thn baru kat korang semua... ada sesiapa yg rindu ngn aku x???... hahahaha... soklan poyo dr aku ni... hehe... almaklum la, aku ni kejap timbul, jap tenggelam tunggu karam jek blom lg.... haha... akhir taon 2010 aku mmg bz manjang ng koje biasa la kan, kalo keje mkn gaji ni... rasa nk berenti tu mmg ada aje kalo tiba akhir taon... huhuhu... arini aku mcm dh senang sket nk bergambar bagai menu aku ni, arini jek ehhh.... hahaha... sok lusa x tau lg, Kita mulakan sesi bukak kitab taon baru bg rumah aku ni ngn menu2 simple dlu je la... hahaha... adoi la... mcm la bagos n meletop n kasik gegar jek menu aku tiap hari kan3... hahaha... ok2... ni kira menu panaskan rumah jek dlu... hehehe... telo masak taucu by Kak Ayu S'pore yg comel lg ayu gitu... hehe... eh, mcm aku tau2 jek kak ayu ni ayu, bkn penah jumpa pon... hehehe... tp kalo tgk ank2 dia.... rasa2 mmg ayuuuuuuu pon kak ayu ni.... hehehe Simple n sedap resipi ni... aku suka, laki aku pon suka... haha... so, layan je la resipi ni tuk hari ni, pd kak ayu, thanks ye kak resipinya, ana amik dr almari lauk akak.... pstttttt... bila nak datinggg!!... hahaha... layannn...



Ingredients:-

3-5 biji telur
3 ulas bawang merah-dihiris
2 ulas bawang putih -dihiris
1biji lada merah dibuang bijinya dihiris- ni sendiri tambah cam kak ayu, tp dgn bijik2 nya sekali :D
1 inci halia
1 sudu besar taucu
1 sudu besar sos tiram - ni memandai tambah... hehe
sedikit asam jawa
1 sudu kecil gula
minyak untuk menumis
garam secukupnya kalau perlu- sebab taucu dah masin



Method:-
Goreng telur mata lembu/kerbau macam biasa. Gunakan minyak sedikit.Jangan sampai garing, kalau goreng separuh masak lagi sedap. Angkat telur dan letakkan dalam pinggan. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sampai naik bau. Masuukan taucu(kalau minyak sikit sangat, nanti taucu hangit jadi tambah air panas kalau nampak macam nak hangit. Masukan air asam jawa n sos tiram. Kalau nak sedap, asam direndam dengan air panas supaya pekat. Masukkan gula. masak sampai mendidih dan kuah pekat. Tuangkan kuah diatas telur.




Sirap Bandung Layer

Bagi air lak, aku layankan ngn sirap bandung layer... haha... yg ni mengidam ok... hehehe.... anak tekak yg mengidam... haha... nama kemain gempak sirap bandung layer, padahal sirap bandung biasa jekkkk... hahaha... sejuk2 hujan selebat2 tidak td ptg, aku bole layankan air sirap bandung ni malam2.... hahahaha.... belasah je lah labu... kikikiki... nyamannnnnn...

Nak resipi bole geladah balik resipi aku kat gobok minoman yer... hehehe... sama cam sirap bandung soda yg aku wat cuma skip jek eskim soda tu jekkkk... susu cair n gula skip gak, gantikan ngn susu pekat, buat cam susu ais cam biasa, biar manis sket, kalo dh + air batu nanti sedang elok la airnya tu... hehehe... pastu titik2kan sirap ros lam 3-4 titik... kacau arah pusingan jam perlahan2 3-4 kali jekkkk... jadik la sirap bandung layer cam aku nyer ni.... hahahaha