Sunday, November 14, 2010

Kuah Yong Tau Fu

Mai sambung babak citer luahan perasaan kat sini lak yer... ekekeke... Kuah Yong Tau Fu masak tuk kali ke2 setelah kuah YTF yg per1 jadik kuah YTF asam pedas perasa ikan pari… huhuhu… pedih x pedih dibuatnyer aku nih… bertambah la penat… hehehe… Resipi kuah by Minami MyResipi lg… sedap3… mmg sedap kuah ni… Thanks Minami… mintak halal resipi yerrr…



Bahan-bahannya:- ( 5-6 orang )
10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto



Cara-caranya:-
1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
3. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain


No comments: