Saturday, February 28, 2009

Best Ever Muffin

Minum petang ngan muffin jer.... semenjak dua menjak nih... alahai malasnya nk n3, masak pon ala kadar jer... Dok terpikir2 nk wat apa erk projek petang nih.... skodeng rumah kangkawan... amboiii ramai yg dh try muffin nih.... bhn2 semua ader, jln terus laaaa tp tetap tergoda yg ader kaler cekelat kat umah hana n yatt, hehehe... agak2nyer depa 2 org tuh dh terkenan warna kelin jiya kottt... muhahahaha... amponnn.... gambar lak tuh semuanyaaaaa menarik2 belakaaa... ni yg makin kuat nk cuba nihhhh... Resipi asal Diana.... cepat, mudah dn sedapppppp.... 10Q D, resipi C&P jer la yerrrr... Haaaaa... ptg2 ujan lak tuh... adoiii sedapnya mkn muffin nih ngan kopi O panassss... muhahahaha...





Bahan-bahannya (Untuk 12 biji)
2 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
¾ cawan gula
1 biji telur
1 cawan susu segar
¼ cawan minyak sayuran
3 sudu serbuk koko





Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 205’C. (D gunakan suhu 180’C)
2. Dalam mangkuk campurkan tepung gandum, baking powder, garam dan gula. Buatkan lubang ditengahnya.
3. Dalam mangkuk yang kecil pukul telur sedikit, masukkan susu dan minyak. Tuangkan kedalam mangkuk yang berisi tepung tadi. Dan gaul menggunakan garfu sehingga sebati, tapi jangan dipukul sekadar gaul dengan garfu sehingga sebati. Adunan akan nampak seperti berketul-ketul sedikit.
4. Tuangkan adunan kedalam mangkuk muffin.
5. Pelbagaikan muffin anda:- Muffin Blueberi: Campurkan 1 cawan blueberi segar. Muffin Kismis: Campurkan 1 cawan kismis yang dicincang. Muffin Kurma: Campurkan 1 cawan kurma yang dicincang. Muffin Cheese: Masukkan 1 cawan keju cheddar yang telah diparut.
6. Bakar muffin selama 25 minit atau sehingga kekuning-kuningan.

Thursday, February 26, 2009

Award Dari Doc Inahar n Doc Catlina DAN Award dari Kak Mimi n Kak Ziehelmy




Yeyeyy... award ni dpt serentak n secara kebetulan agaknya masa 2-2 orang doktor nih dh niat nak bg boleh tersaing pulak tuh... 2-2 doktor lak tuh...hehehe... yg satu Doktor Inahar Ali dok kat KL...sapa2 sakit leh la pegi jumpa dia, seriau kalo dia dtg umah takut kene injet jer... muhahaha... yg lg sorang laksss Doktor Catlina.... doktor haiwan yg ader kat Kluang... nanti sesenang mmg teringin nk jumpa dia, nk bwk kucin sekali nk tnya pasai kucin hehehe.... Thanksss yaaaaaaa to u all.... i lebiuuuuu.. muah3x






Award nih saya terima dari Kak Mimi nun di Penang n Kak Ziehelmy di Puchong... terima kasih yer kakak2 ku.... terharu nyerrr.... sayang koranggggg... kiutnyer award 2-2 nih.... semoga berkekalan perhubungan kita nih w/pon cuma di alam cyber jer.... terima kasih sekali lagiiii.....

Wednesday, February 25, 2009

Dadih Strawberi

Projek balik keje td… kalo ikutkan hati yg suka mkn dadih nih beli ajer yg ready made masukkan apa2 lg yg patut …. Siappp… Tapi, kali nih mcm nk try buat jer… bhn2 belinya dh lama… nk buat tuh ajer yg malessss…. Arini tadak keje try la buat, masa memula tuh seram gak apasal bergentel-gentel jer bahan2 nih… ntah la api terkuat agaknyer… tawakal aje lahhh… Alhamdulillah… Resipi dari CMG… sedap mat… tp terlebih air sket jer… hehehe… mekasih yoooo…



BAHAN-BAHANNY :-)
6 cawan air (1 cawan = 250 ml)
200 g gula pasir
3 g serbuk jelly
100 g susu cair
100 g coffemate
3/4 - 1 camca teh strawberry emulco



CARA MEMBUATNYA :-)
1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali strawberry emulco, ke dalam periuk, kacau dengan whisk hingga sebati. Jerang atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
2. Matikan api dan tapis bancuhan ke dalam jug air. Tambah strawberry emulco dan kacau rata. 3. Tuang dalam bekas2 kecil atau bekas yang sesuai. Biar sejuk sedikit dan simpan dalam peti ais hingga dadih membeku.
4. Boleh hidangkan dengan hirisan strawberry di atasnya. Perisa bergantung pada kehendak masing2, jika menggunakan perisa, kenalah letak sedikit pewarna makanan...Selamat mencuba...

Mee Siput

Amik ngko… mmg dh berjaman x makan mee siput nih… rasa2nyer last mkn masa sekolah menengah dulu masa classmate ada bwk sekolah jual… ehehe… mee nih x der maknanyer nak buat tawww… malassss…. Cuaca semenjak dua menjak ni kalo x ptg ujan pagi, kalo x pagi ptg…. Yg nih beli jer yerr… ader makcik dtg opis juallll… alahai… ciannya makcik nih…. Sedap wooo mee siput nih… mkn laks ngan sambal kicap tahun… pergghhhhh… terangkattt… layan ngan sambal tumis pon sodapppp… Nah jiya… amik.. amikkkk mee siput ni jerkkk mee jugak nih…. Pi main jauh2…

Monday, February 23, 2009

Kima Daging Sayuran

Kalo dh mkn roti arab mesti ader lawannya yer dakkk… haa yg nih lawan diaaaa… kima daging sayuran… resipi padang pasir jugak nih… x sangka pulak mmg kene lawannya nih… resipi dpt dr majalah Saji masa pegi rumah SIL hari Ahad aritu… perghhhh… mmg sedap laaaaa… x sia2 cuba, mmg kene lah lawan ngan roti tuh…



Bahan2nya:
200gram ayam/daging cincang
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil halba campur
200gram kentang - didadu
2 biji bawang besar - dicincang
5 ulas bawang putih – ditumbuk
200gram kubis bunga - didadu
Sayur campur secukupnya
Kacang panjang secukupnya – yg ni saya tambah sendiri
Garam n Gula secukup rasa
Air secukupnya – ini saya tambah sendiri
Minyak utk menumis

Cara2nya:-
1. Panaskan kuali, tumis halba campur bersama bwng besar dan bawang putih sehingga wangi. Kemudian Masukkan serbuk kari n serbuk cili, tumis sehingga garing.
2. Masukkan daging cincang n kentang kacau sebentar dan masukkan air sedikit demi sedikit supaya kentang mudah empuk dan tidak terlalu kering dan mudah hangus.
3. Setelah kentang n daging masak masukkan semua jenis sayuran, kacau sebentar dn biarkan beberapa minit.
4. Akhir sekali perasakan dgn garam dn gula segukup rasa. Siap.
** Kalau nk kima nih berkuah sedikit tambahkan air n biarkan berkuah n kalau nk kering masak sehingga kering, kalau yg saya buat ni… x berapa kering sedang2 elok jer ***

Roti Arab

Menu dinner mlm nih mkn roti arab lahhhh…. Weiii sedap ngko roti nih… percubaan pertama … jadikkk… masa goreng tuh mengelembung naik cantikkk jer… puh…puh… jgn lah terbobos angin nyer n kempis... seram gakkkk… tp, Alhamdulillah… trial yg pertama n yg x dijangka menjadikkk… Resipi dari Kak Fiza MyR lagi…. Kakkkk… jadikkk… 10Q very much… I lebiuuuu…Sedapppp… Nk bagi grade kat akak… mmg best, wat ½ adunan jer dpt 8 ketui ada balance lg 2 ketui… sapa nk… hehehe…. Nanti kalo saya mai Penang lg saya habaq nooo…




Bahan-bahan ( 16 biji )
BAHAN A :
1 peket (11gm) yis mauripan
1 Sb gula
1/4 cawan air
BAHAN B :
500 gm tepung gandum
1 sk garam
1 sb gula
2 sb marjerin @ mentega
200 ml susu cair
minyak utk menggoreng

Cara-cara:-
1.Penyediaan yis (bahan A):masukkan yis dlm mangkuk + gula + air dan kacau. tutup dan biarkan sebentar.yis yg elok ia akan berbuih.
2. Tepung gandum + gula + garam + marjerin ,gaul sebentar dan masukkan bancuhan yis tadi.
3. Kemudian masukkan susu.sambil tu tambah air sedikit2.uli hingga jadi doh.
4. Doh harus lah lembut dari doh roti canai.tak perlu uli hingga licin spt buat roti2lain.tak mengapa jika adunan melekat ditangan,jgn tambah tepung.
5. Tutup dengan kain lembab dan perap selama 1 jam.
selesai perap,tumbuk2 kan doh utk mengeluarkan angin dan bahagikan kepada 16 ketul.buat bulat2.
6. Ambil sebiji dan canai.jgn terlalu nipis.agak2 sndir lah ye..!kemudian letak di dlm dulang yg telah ditabur sedikit tepung.canai hingga habis.
7. Bila selesai semuanya boleh digoreng.semasa menggoreng simbah2 kan minyak ke atas roti dan ia akan mengelembung.api jgn terlalu kuat sbb jika minyak terlalu panas roti x sempat kembung.
8. Alih2 kan roti dan masak hinga kekuningan.angkat dan toskan.siap utk dihidang.
Enak dicicah dgn sambal sardin,ikan bilis,kari ayam & daging.SELAMAT MENCUBA..!

Sunday, February 22, 2009

Kurma Daging

Menu lunch arini ader balance daging semalam masak nih jer la... penat weyyy hari2 pikir nk masak apa... haaa masak nih jer la layan ngan keropok papadam... sedapppp... lama dh x pekena kurma nih... bertambah-tambah makan... yg nih masak kurma sihat yer x buh santan... hehehe...


Bahan2nya:
1 kg daging- dipotong kecil dan dibersihkan
rempah tumis ( kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga )
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
' * ' bahan yg di kisar
* 1 biji bawang besar
* 5 ulas bawang putih
* 2 inci halia
5 sudu besar rempah kurma
2 biji kentang di belah 2-4
air secukupnya
minyak sapi/minyak masak
garam
gula

Cara-cara
1. panaskan minyak sapi/minyak masak dan tumis rempah tumis, jintan manis dan jintan putih dahulu dan masukkan pula bahan yg telah dikisar tadi sehingga naik bau dan garing
2. selepas 5-8 minit masukkan rempah kurma dan tumis sehingga kering dan masukkan air sedikit demi sedikit
3. masukkan dading dan ubi kentang kacau sebentar selama 5 minit
4. tambah air ikut kesukaan dan masak sehingga daging dan ubi kentang hingga empuk
5. masukkan gula dan garam ikut suka rasanya.
6. tunggu sehingga kesemuanya siap dimasak dan bolehlah dihidangkan

Ole2 Puncak Jakarta dari Cikmin

Ole2 dari Jakarta.. Cikmin yg bagi .. tima kasih Cikmin... I lebiu.... Alhamdullilah... jadik ugak Cikmin pegi Jakarta yer dlm sedih2 x jadik aritu... nah akhirnyaaaa..... berjaya jugak jejakkan kali kat sana... best la cikmin erkkkk... cantik permandangan kat sana yer cikmin .. kita yg tgk pon rasa x nak balik... hehehe... Anyway 10Q very much cikmin... kalo g jejln lg jgn lupa sayer tawwww.... hehehe

Saturday, February 21, 2009

Wantan Mee

Haaaaa nilah menu lunch arini .. awal lak mknnyer arini... hehehe.. senang n sempoi jer... muhahaha... bnyak keje arini mendobi, mengemas arrgghhhh... semua la senang citer... ni ajer la yg sempat dibuat tuk lunch... tergoda Kak Hazila nyer wantan mee terus teringat lama dh x mkn wantan mee, nk pi Tapah cam kak ila citer ntah la tau ke x kedainyer tuh ehehe... buat jer la senang pon senang... saya suka yg versi kering n lembab2 camni... versi berkuah ok jugak... hehehe. Biasa buat yang ayam tp ayam tinggal 2 ketui jer wat dging jer laaa.... Alhamdulillah.... siap goreng dagingnyer jer gas pon habisssss... yahooooo...



Bahan2nya:-
2 sanggul wantan mee - dicelur dgn air panas jgn terlalu lama

Bhn Lauk:
Ayam digoreng n disiat halus
Daging dihiris nipis dibersihkan n diperap dgn sos tiram, serbuk lada hitam, minyak bijan kicap dan digoreng sebentar dgn minyak yg panas, jgn terlalu lama nanti daging keras, angkat n toskan.
** Daging nih saya masa nk mkn baru goreng x mau goreng semua pasal nanti bila dh sejuk takut liat**
Fish Cake gemuk - dicelur, hehehe saya panggil fish cake nih fish cake gemuk...

Bahan Sup:
2 inci halia- diketuk
2 ulas bwg putih diketuk
1 ketul kiub ayam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
800 ml air
garam n pak aji secukup rasa
*tumis halia n bawang masukkan air dn yg lain2 reneh seperti biasa n sehingga masak*

Aksesori:
Daun Sup
Daun Bawang
Bawang Goreng- minyak goreng bawang disimpan sedikit utk digaul bersama mee
Sos Cili n Kicap Manis



Cara menghidang:-

1. Masukkan mee yg telah dicelurkan n ditoskan ke dlm pinggan, ambil 1-2 sudu minyak bekas goreng bawang td dan gaulkan bersama wantan mee td sehingga rata.
2. Hidangkan bersama segala lauk n aksosari td gaul n makan seperti biasa dn sesekali hirup sup n nk mkn sekali ngan sup pon ok. Siap

Friday, February 20, 2009

Tag Dari Kak Inahar n Fieza

Tag ni Kak Inahar n Fieza yg dengki.... kalo sesapa yg ader bg saya kerja umah nih tp namanyer lupa nk letak nama kira halal la yerrrr... kira dh buat gak la yer.... ni gambo kucin yg duk folder yg dikehendaki... sib baik x terkene gambo kandid yg ntah apa ntah hahaha... yg kiri tuh namanya Acang n yg kanan tuh nama Jojo... tp jojo dh ilang kere rembat ngan org masa kami tiada di ghumah ... kerja masa tuh, panjat umah jiran sebelah, kucin lain x ilang si Jojo jer ilang... huhuhu... x per la moga2 si Jojo nih sihat disamping tuan baru dia tuh.... kalo x??? jwp nanti kat sana.... Ni gambo masa dua beradik nih hilangkan penat pas bergurau...
The rules:
Go to your photo folder in your computer.
Go to the 6th folder of photos.
go to the 6th picture in that folder.Put the picture on your blog & description of it.
Invite 6 friends to join the challenge.
Link them in your blog and let them know they been challenge.



Dah la tu x nak tag sesapa rasa2 semua dh kene.... layannnn

Hadiah Gunung Fuji Dari Ros@Onigiri n Award Dari Ika Mek Siam, Kak Ina KL n Farah

Rossssss.... tima kasih banyak2.... alahaiiii sukanyer dapat ole2 nihhhh.... tunggu doraemon Ros pikul x sampai2 lg hehehe.. jd akak pikul sendirikk pakai silap mata jer... besttnyer kalo dpt berangan makn cekodok sambil menikmati gunung tuh... nk sampai sana x tau bilaaa.. dpt tgk gambar jadik laaaaa..... arigato ne Rosss.... muah3x.... semoga berkekalan yer pekenalan kita walaupon di alam cyber nih...




Haaaaaaa yg ni laksss dari Ika mek siam... somo wong jowo nih... IKA!!!!!... i lebiu... bila nk balik Kota, kalo balik raya bole jumpa.... akak kat umah tok janggut jer... ehehe. Tima kasih yer ika ninjaaaaa.... muhahahaha.... muah3x... Dan Pada Kak Ina KL... mekasih sis i lebiu... kalo balik Segamat mai2 la BP jgn lupa tau sis.... 10Q again... Pada Farahhh tima kasihhhhhhhhh bnyakkkkk2.. x terucap weeiiiii... sayang diaa.... muah3x... nk panjangkan pd sapa erkkk... haaaaa jom lihat :-

1. Ela Qatar, 2. Diana, 3. Hana, 4. Jiya n 5. Ros @ Onigiri

terima ehhh... jgn malu2....

Thursday, February 19, 2009

Udang Goreng Kunyit

Haaaaa ni lg satu menu mlm nih... mmg simple n sempoiii semua main campak2 jer... tgklah kemain rajinnyer diriku ini sayur2an pon main campak gak pasal rajin sangat nk goreng sayur... hehehe... jemput makan yerrr....



Sambal Kicap Tahun

Dah ader ikan kene ader lawan tuk mkn ikan, nilah lauk kegemaran n pembuka selera En Hb, sambal kicap n ikan goreng... hari2 lauk nih pon x per, sambal kicap nih mmg x pernah putus kat umah nih... kenapa namanya sambal kicap tahun pasal sambal kicap nih kalo dibuat berbulan duk kat luar pon tahan lama x mcm sesetengah sambal kicap tuh yg kene simpan dlm esbok... hehe... kluar masuk, kluar masuk esbok jer...hehe... kenapa tahan lama??? pasal kesemua bahan digoreng dahulu kecuali kicap, x caya try buat n sangatlah sedapppppp... lg lama lg sedap... resipi tgk kat umah lg satu kat sini yer.. hehehe. 10Q yer En Hb pasal sudi kongsi resipi turun menurun family... i lebiu...


Ikan Celup Tepung

Menu dinner hari ni, ikan celup tepung, resipi asal dr Kak Liza, yg telah dicilok kat umah Kak Mimi... tgk ikan kak mimi tuh kecur jer, tp goreng ikan Gelama hasil en Hb pegi mancing minggu lepas.. hehehe... sedap la sesekali goreng camni... thanks kak liza... n thanks kak mimi pasal C&P resipi dr rumah akak jer.. hehe. Serammm erkkk tgk gigi ikan tuh... kakakaka




Bahan batter gorengan

2 cawan tepung beras
3 s/b tepung gorengan kentucky
1 biji telur [saiz kecil]
air secukup nya [dalam 1/2 cawan]
ikan ..[bersihkan saperti biasa] [selayang..kembung..selar]
minyak yg banyak utk menggoreng

Wednesday, February 18, 2009

Kuih Lapis Serikaya Choc

Projek mlm td pasal kecur tgk kak jun n fida buattt.... jelessss... cantik jer lapisannyerrr... pagi ni baru potong n test rasa... betul laaaa mmg sedappppp.. lemak2 gitu... Ni jugak merangkum bekpes kami wat g keje... hehehe Resipi dr akak fofular kat MyR x lain x bukan Kak Fida, 10Q kak... sedap sangat... Sapa2 ghase2 nk meh mai umah ader 1/2 loyang lg... ehehe


Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc. )
300 g tepung gandum*- (3 cwn rata dan keluarkan 3 sb rata)
60 g tepung hoen kwee*- (6 sb rata)
360 g gula halus* - (1 3/4 cwn rata)
2 biji telur*
1500 ml santan* (akak guna 500ml santan kotak+1050ml air)
1/2 sk garam*
50 ml santan (ambil dr santan yg tlh di sukat)
25 g serbuk koko - (4 sb rata)
sedikit pewarna kuning
Cara-caranya
1. Satukan kesemua bahan2 yg bertanda * dlm sebuah mangkuk dan kacau rata.
2. Serbuk koko dan 50ml santan dibancuh dan ketepikan.
3. Adunan (1) tadi ditapis dan dibahagi 2 bahagian,1 diwarnakan kuning dan 1 lagi dicampurkan dgn campuran koko dan tapis.
4. Panaskan loyang yg bergris dalam kukusan dan tuang adunan kuning dan kukus selama 5 min.
5. Tuang pula adunan koko atas lapisan kuning,tanpa mengeluarkan loyang,dan kukus selama 5 min.dan lakukan dgn mengukus adunan selapis2 berselang-seli warna hingga habis dan kukus lapisan terakhir selama 15-20 min. agar kuih masak keseluruhannya.
6. Biar kuih sejuk di dalam loyang dan bolehlah dipotong kecil dan disajikan.

Tuesday, February 17, 2009

Bun Pandan

Projek mlm td sebenarnya tuk bekal hb bekpes... ngantuk la pulak... tuh yg baru nk pose pg nih... sebelum subuh dh tersedar... Bun Pandan... cilok resipi ni dr rumah Diana tgk bun dia gebu2 ishkkk... try buat 1/2 adunan jerrr... tu yg malas nk buat bulat, susun dlm sanwich loaf jer.... alamak terkurang pandan air pandan la pulak tu yg kaler sepoi2 bahasa jer... hehehe tp mmg sedap sesangat... gebuuu lgggggg.... menyesal lak buat 1 /2 adunan... thanks D... resipi C&P jugak yerrr... hehe





Bahan-bahan doh:

400 g tepung roti (strong white bread flour) - D guna 350 gram tepung roti dan 50 gram tepung superfine
2 1/2 sudu kecil yis kering
1 sudu kecil garam (paras rata)
50 g mentega }dicairkan
70g - 80 g gula
1 biji telur
100 ml susu segar suam
110 ml air pandan - suam

sket susu segar (1 sudu besar)- utk sapuan atas roti
1 sudu kecil mentega cair} utk sapuan atas roti


Cara membuat doh:

1. Campurkan tepung, yis, garam, dan gula kedlm mangkuk besar.
2. Buat lubang di tengah2nya, tuangkan mentega, susu, air pandan dan telur.
3. Gaul tepung tadi sehingga menjadi doh yg lembut.
4. Uli selama 15 minit sehingga doh menjadi licin (tidak melekat di jari) dan elastic (walaupun doh ni agak melekit pd mulanya JGN tambah sebarang tepung)
5. Bulatkan doh kemudian letakkan kedlm mangkuk yg telah dilenser dgn sedikit minyak dan tutup dgn cling film.
6. Letak ditempat yg suam selama 1 ½ - 2 jam sehingga doh mengembang 2 kali ganda.
7. Kemudian bahagikan doh tersbt kpd beberapa bahagian seberat 50-60g g setiap bahagian pastu bulat2kan..susun dlm loyang yg dilapik dgn kertas minyak atau disapu majerin jarak antara satu sama lain jgn terlampau jauh supaya bila kembang doh tu akan bercantum sesama sendiri.
8. Kemudian tutup loyang tersebut dgn cling film selama 1 jam atau sehingga doh tersebut kembang 2 kali ganda semula.
9. Panaskan oven pd suhu 190-200'C, sapu roti dgn susu segar kemudian bakar selama 15-20 min atau sehingga keperangan.
10. Angkat, sapu dgn mentega cair. Sejukkan atas redai besi dan tutup dgn kain bersih (utk mendptkan soft crust)

Monday, February 16, 2009

Sambal Kerang Selasih

Dinner mkn lauk nih jer pasal balance kerang yg dh siap kopek masa buat mee kari sabtu aritu masih ader lg dlm esbok.... sama jer dgn sambal kerang biasa tp masukkan daun selasih lebih kurang segenggam kecil... aromanyaa sedappp... lain dr yg lain rasanya pon sedappp... Sambil update sambil tunggu cik abe yg belum blk keje lg hehehe...

Sunday, February 15, 2009

Bubur Sum Sum

Menu minum petang arini bubur sum sum, buat nun petang… Lunch x masak pasal ader jemputan kenduri kawen… 1st time buat… jadikkk… biasa kalo beli kat keras la… apa2 laaa rasanyer… Ni salah satu menu kegemaran hb… kalo dulu, dgr bubur nih n cerita2 orang nk buat walaupun simple bhn2…. tp payah… biasa la cerita yo..yo..ooo jer, bila dh buat alahai x seperti yg digambarkan.. senang jerrr… tp kene tahan sket fizikal tu yer pasal penat berdiri... kikiki. Resipi dr sepupu dak wahid… hehehe sedappp lembutttt…. Mkn laks masa cuaca panas2 n bahang2 pastu bubur kuar dr esbok… pergghhh…nyamannn ank tekak… Dgn ucapan 10Q… nk rasa mai rumah.. hehe



Bahan2nya:-
1 cawan tepung beras
3 cawan santan
Sedikit garam
1 sudu besar tpung jagung (optional) – nih bkn nk derhaka resipi yerrr, tp penah tnya kwn yg reti buat
Sedikit jus pandan / pandan paste (optional) – ni letak pasal dak wahid suka yg ader rasa pandan2 sket

Bhn2 kuah:-
1 ketul gula melaka – diracik hancur
2 mug air
1 inci kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
** Dimasak Kesemua hingga gula hancur n mendidih***

Cara2nya:-
1. Masukkan semua bahan2 sum sum kedlm periuk, masak dengan api sederhana, jgn berhenti mengacau dan kacau sehingga pekat dan berkilat.
2. Masukkan kedlm loyang atau remekin sejukkan. Siap

Saturday, February 14, 2009

Mee Kari

Petang baru nk tepek menu lunch arini layan yerrr…Pak deh n mak deh … mikail asyik ingatkan mee kari mak deh jerrr… ayaq liur meleleh x berenti nih… sian la kat mak mikail…. Nilah ayat2 yg kuar dr hp En Hb dr sepupu dia… apa kess???... Pasal bini dia masa lum bersalin kira dh sarat la masa tuh dtg raya kebetulan msk mee kari nih… seblum bersalin asyik teringat mee kari nih jer… nk mkn… bila bb dh kuar… skunk dh nk masuk 4 bln… asyik ngencesss jer. Ntah tul ke tidak?? Yo..yo..ooooo jerrrr…. hehehe… tp x per dia ingat dia nk mkn apa…. tu yg arini buat tuh.. sian la pulak… kang x ensem lak Muammar Ali Mikail nih.. ngencessss jer memanjang… kikiki…



Bahan2nya :-
1 kg Mee Kuning – di celur
1 ½ bwg besar – kisar
4-5 ulas bwg putih – kisar
2 senduk rempah kari daging
1 cawan kerisik
1 1/2 liter air
400ml-500ml santan – nih saya agak2 nk dpt pekat kuah mcm mana
Tau Pok ( Tauhu Bulat ) – secukupnya, tauhu biasa pon bole
1 kg kerang – rebus
½ kg udang
** Kalo nk letak daging pon bole tp mesti kene ader tetel sekali baru terangkatttt….**
Sawi n Taugeh secukupnya. – yg nih saya masuk kemudian masa kuah masih panas2 terus campak… hehehe
Minyak sedukupnya utk menumis
Garam, Gula n Pak Aji secukup rasa

Bhn Hiasan :-
Lada merah, daun sup, daun bawang - hiris nipis
Bawang Goreng, Telur Rebus, Limau Kasturi/Nipis

Cara2nya:-
1.Panaskan periuk, tumis bahan2 kisar sehingga naik bau dan masukkan rempah kari daging tumis sehingga garing.
2.Masukkan Air masak sehingga medidih dan masukkan santan.
3.Masukkan kerisik, kerang n udang dn masak sehingga kepekatan kuah yg dikehendaki.
4.Akhir sekali masukkan garam, gula n pak aji ( jika perlu ) secukup rasa.
5.Hiaskan dgn segala eksosari secukupnya.

*** Rasa Kerisik ni lah yg membuatkan mee kari nih lain dry lg lain..***


Layan lak ngan air mata kucing…. Haaaaa… yg nih En Hb aku watttt… dia nih kalo bab2 bikin air mmg hebattt…. Superb…. Suh ajer air apa mesti sedapppppp… maklum la kecik2 biasa tolong arwah mak kat warung… belakang tabir laks tu… tu yg hebatttt!!!.... I lebiu laling…. Hehehe…


Friday, February 13, 2009

Nasi Goreng Kampung

Nasi Goreng Kampung kangkung lebih satu!!!.... siappppppp…. Hehehe… nilah menu dinner kami tuk mlm ini… sebenarnya kat umah nih segala jenis belacan dh jd bahan larangan kat umah nih…dh kene band!! x kira la belacan melaka ker, penang ker, tawau ker ( sambil jeling sorang minah nih…kikiki ) x bole ader… tp kerana nk mkn nasik goreng kg kalo x de benda nih mana datang ghasanyer… sedapnyer kan.. kan.. kan.. terus x nak buat hehehe... dn hanya kerana nasik goreng kg nih lah satu2 nya yg bole ader belacan kat umah nih jugak… dn terus jadik ubat jugak tuk yg pantang pd segala belacan… sedapnya sesekali pekene belacan… sepanjang dh berumahtangga nih mmg rindu ngan belacan… hehehe… pandai x idea nk mkn belacan nyer pasal… hehehe… jemput makan… deeyyy apadaaa bini wahid nih, nasi goreng pon nk n3 gak ker??... hehe

Thursday, February 12, 2009

Roti Marble Coklat

Roti marble coklat… huhuhu… dh lama x bina muscle, tgk jer roti nih kat umah za n hana pas maghrib terus buat… minum laks ngan Nescafe kejang jer mata nih x mau lelap… huhuhu… mmg sedapppp… rugi sapa x torai roti nih… marble nyer jadik ke x nih…. Hehehe… tokei roti jwb laa, tokei roti yg saya maksudkan… Ros @ Onigiri x sia2 try resipi roti dia selain roti nasi… mmg sedap…seblm bakar tabor lak gula atasnya… bertambah2 sedapnya… cicah ngan air nes panass.. hehe... mekacih daun keladi Ros kalo ader roti baru kongsilah lagi... muah3x...



Bahan2nya:-
200 gram tepung roti
50 gram tepung gandum
1 sudu besar butter atau marjerin
140 ml susu segar
1 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar serbuk koko dibancuh dengan sedikit air



Cara2nya:-
1. Masukkan semua bahan kecuali serbuk koko, uli sampai tak melekat pada jari. kalau ade BM tekan On je.
2. Perap doh selama 40 minit. kemudian tumbuk-tumbukkan doh tadi, keluarkan angin.
3. Bahagi doh pada tiga bahagian. satu bahagian masukkan bacuhan koko tadi, kalau telembik buleh tambah sedikit tepung dan uli macam biasa. pastika adunan betul betul sebati ye. warna sekata untuk doh coklat tu.
4. Satukan doh yang baki tadi dan terap memanjang. letakkan doh coklat di tengah-tengah.
5. Tutupkan keseluruhan adunan tadi, potong tiga adunan dan anyam bentuk tocang.
letak dlm sandwish loaf.
6. Biarkan naik dua kali ganda dan bakar pada suhu 160 darjah selama 25 minit atau hingga permukaan nya perang.
7. Siap dibakar dan sejukkan atas redai. Selamat mencuba.
8. Siap dipotong tinggal nak ngap je..sesape dah cuba jgn lupa bagi report ye..

Wednesday, February 11, 2009

Banana Split

Panas cuaca arini sampai sakit2 pale… blk keje kenyang dh mkn nasi ayam tapau jer… ehehe… pastu masa tgk tv perasan la pisang yg dh nk mula nazak tuh… kalo dibiarkan kompom lebam… panas2 nih teringat banana split kat umah makyung hana… pastu umah yatt gak… hehehe.. pisang pon dh mula nk menopos… buat aje la dessert yg menggiurkan kat umah depa berdua nih… eeerrmmm… nyamannyaaaaa…. jemput makan...;)


Tuesday, February 10, 2009

Roti Aiskrim Goreng

Arini x berapa sihat laaa pulak n x keje hehehe… mc. Tgh hari x yah masak makn nasi ambeng hb tapau… sedappp… ptg2 dh nk masuk senja bahang kemain… cam sedap kalo dpt mkn eskrim… x kan nk melantak eskim jer lakkan… mesti nk kene yg bole mengenyangkan sket… buatlah Roti Aiskrim Goreng… seram gak masa memula nk goreng tuh… dh tekan2 n kelim2 bagai nk rak, takut masa goreng meleleh ker… Alhamdullilah… jadikkkk… hepiiii… yahoooo… thanks Puteri Nona, sedap sangatttt… garing n panas diluar, nyaman didalam… beerrrpppp… Alhamdulillah… sapa agaknya erkkk Puteri Nona nih, sapa tau angkat kaki n tangan 2-2 belah.. upah eskim yg belum goreng lg 2 bijik... kenyang tuh kalo mkn.. hehe… jom kita sport check sapakah gerangan Puteri Nona nih… hehehe… thanks ya Nona (y**t)… sedap bangettt..



Bahan-bahan:- ( 1 orang )
2 keping roti
aiskrim (sebarang jenama)
tepung jagung (dibancuh dgn air)
coklat chip

Cara-cara :-
1. Ambil 2 keping roti (yg selalu org buat sandwish tu) gelekkannya bagi leper dengan cawan ataupun pengelek. Kemudian letakkan sekeping roti di bawah dan sudukan 1 sudu aiskrim dan taburan coklat chip di atasnya, selepas itu tutupkannya dengan sekeping roti lagi yang telah di sapu dengan bancuhan tepung jagung di hujungnya, terapkannya pada bentuk bulat dan terus masukkan ke dalam peti ais selama 2-3 jam. Kemudian boleh di kuarkan dan di goreng dengan minyak yang penuh, angkat dan lap dengan tisu kedap minyak

Monday, February 9, 2009

Bubur Pulut Hitam

Petang2 dan tgh panasss kat luar tuh sedap yer kalo dpt mkn bubur pulut hitan nih... adooiii.. nikmatnyaaaa... kecur tgk Zaliana mkn bubur nih... tunggu courier dia x sampai2... hehe.. masak lebih kasi mak sket... sebenarnya... segala jenis pulut mmg dh kene band kat umah nih... kalo nk mkn buat utk diri sendirik jerrrkk... ehehe


Pehtu hb balik dr tgk kereta dia yg tgh bikin dia bawak balik cendol... alalalla... sedapnyerrrrrr... panas2 minum cendol lak tuh... tgk kaler dh taw cendol bapak angkat dia Pak O, cendol ni mmg fofular kat BP nih... sapa x kenal cendol Pak O nih...hehe... sluuuuurrrrrpppppppp... nyamannyaaaaaaa..... jemput minummm....


Nasi Hujan Panas

Menu lunch arini... nasi ujan panas... semple dn senang... sedapppp... Resipi dari Makyong MyR... kaler2 laks tu... hehe lawoooo.. tadakkk.. tadakk ujan panas kat sini yerrr.. hehe.. tima kasih makyong... bertambah-tambah makan... amik resipi sekali yer...



Bahan-bahan:- ( 5 orang )
•4 cawan beras basmati
•5 cawan air
•2 kiub ayam
•2 helai daun pandan
•pewarna merah, kuning dan hijau
•[bahan tumis]
•1/2 inci halia
•2 ulas bawang putih
•1/2 biji bawang besar
•2 sudu besar minyak masak
•1 sudu besar minyak sapi
•1 batang kulit kayu manis
•2 kuntum bunga lawang
•3 kuntum bunga cengkih
•3 biji buah pelaga
•[bahan hias]
•bawang goreng
•kismis

Cara-cara:-
1.Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
2.Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
3.Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
4.Masukkan beras dan gaul rata.
5.Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
6.Masaklah nasi sehingga masak
7.Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.


Jemput makannnnnnn......

Award Dari Dr Catlina

Timo kasih ye Catlina bg akak award nih... amboiii bnyaknyerrr... akak amik semua sekali tawww.. termasuk meowww... meowww tuh... pasal kat umah nih bnyak meowww.. meowww... semoga murah rezeki sentiasa.. hehe... akak doakan semoga cat selamat menjalani detik2 kelahiran bb yg akan tiba x lama lg.... amiinnnn... Nak panjangkan award nih pd sesiapa sahaja yg sudi berkunjung ker blog saya ni....amik semua tau jgn malu2... award yg meow... meowww tuh kalo nk amik... amik jugak tawww... silakan2....











Sunday, February 8, 2009

Lopes Ubi Kayu

Ni projek pas balik jemputan kat kg Hana... x jumpa la x boipren dia... tp kan naluri hati ni kuat ghase2 pengantin lelaki tuh x boipren dia huahuahua... sbnarnya... mlm ni kitaorg ader main bakar2 kat dpn umah... owang cino pon main bakar2 ( chap go meh ) dpn ghumah... kita pon main bakar2 ( BBQ ) dpn umah gaksss.... ni buat tuk mknan sampingan mlm nanti... hehehe... resipi kak fiza MyR... kakkkkkkkkkk... i lebiu... i lebiu... mmg best... x sia2 berguru ngan akak... terbukak jgk nk wat pasal kak fiza asyik sms tnya dh siap ker belum, dah siap ker belum... huhuhu... mai hantaq ghumah.. meh hantaq ghumah... nk kak amik 5 ketui nih... hehhe... nk bg grade A+ kat akak... bestttt... 10Q kak..... Saya buat nih masuk dlm loyang jer... kalo ikut resipi kak fiza kene bungkus dlm daun pisang cam bungkus ketupat palasss... jgn kata ketupat palas... ketupat paling senang ketupat sate pon ambo x pandai... hehe... Kalo nk tgk camne step by step, jom pi umah kak fiza... zassss...



Bahan-bahan:- ( +/- 25 biji bergantung pd saiz )
•1 kilo ubi kayu (dibersihkan & disagat)
•2 cawan air
•1 sudu teh garam
•sagu ubi kayu
•daun pisang secukupnya ( dilayur terlebih dahulu )
•kelapa muda parut + sedikit garam
•sirap gula merah



Cara-cara :-
1.Setelah ubi kayu habis disagat,perah ubi dgn kain bersih utk mengeluarkan airnya.
2.Air perahan jgn dibuang.biarkan selama 20 min di dlm mangkuk supaya sagunya mendap ke bawah.
3.Tuang air perahan tadi perlahan2 dan ambil sagunya.
4.Kemudian campurkan ubi kayu,garam,sagu dan air.gaul hingga sebati.
5.Ambil daun pisang yg telah dipotong selebar 21/2".Bentukkan seperti gelongsong 3 segi dan masukkan adunan tadi.
6.lipat daun pisang lebih kurang seperti mmbuat ketupat daun palas.setelah habis smuanya boleh lah di kukus selama 35-45 min @ sehingga masak.
7.Sebelum mkn gaul dgn kelapa muda parut . cicah dgn sirap gula merah.
8.Sesuai utk sarapan @ minum ptg.selamat mencuba....!

Mee Goreng

Episod clearing stok dlm esbokkk... ntah apa2 la yg ader dlm esbok nih... akhirnya susut gakss... bekpes mee goreng arini... gereng apa yg ader cincai2 jer... campak2 jer... best gak sesekali mkn mee goreng hehe... lunch seperti biasa ada jemputan kawen lg kat kg hana.. sambil tuh nk siasat sapa x boypren dia.. hehe... bnyak keje yg menanti lg nih... layan gambo jer la..


Saturday, February 7, 2009

Award Dari Hana n Kak Ina KL


Dapat award nih dari Hana n Kak Ina KL... mekasih yooo... i lebiu... i lebiu... sori baru berkesempatan angkut pasai bole tahan bz... ehehehe... best ker haku nih??.. Gile2 ker haku nih???... hanya yg bg sajer yg tawwww... hahahaha... kalo kira bessttt... bole tahan lerrr... kalo gile2... mmg ponnn... pale giler2 tawww.. bkn oghangnyer yg gilerr @ mental ... apa2 pon... timo kasih la yoooo.... Nk past kat sapa lg erkkk... haaaa... nih mmg dh ader dlm list nih.... Jiya Kamben @ Kelin, Hana, Kak Masz n Kak Min @ Lemongrasss... mmg kalo masuk depa punya blog kekadang leh pecah perut... kira gilerrr2 lah nih.. amik yo, jgn memaluuuu... apa??? Malu kununnnn.. menyampah... ekekeke... sapa yg dh penah dpt award nih... angkut balik jugak yerrr... jgn bg award nih berlapuk kat sini n habuknyerrr sampai leh tanam padi... wakakakaka... anywayyy... 10Q sekali lg pd yg bg... i lebiu...

Kek Pisang Bercoklat

Hari ni kek pisang lg, tp kek pisang cekelat... pisang bnyak lg nih... huehuehue... kali nih try kek pisang Kak Nor pulak, x puas mkn masa jumpa dia aritu... ehehe... malu2 kunun... Mekasih kak sudi share resipi kek pisang cekelat idea along akak tuh... pesan ngan along, akak ana dh pass wat kek pisang nihhh... pssttt kak, mesti menyampah dak ika kalo baca statement ana nih.. huahuahua... Kak 5 bintang kak ana bg... dpt2 kalo mkn masa suam2 masa cekelat cair lg tuh... Isnin mmg kene buat lg pasal nk bg sepupu dak wahid yg bg pisang nk dkt 1 tandan tuh... thanks kak ana C&P jugak resipinyer...



Bahan-bahan ( saiz loyang 9" x 9" )

250gm mentega/marjerin
3/4 cawan gula caster
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur gred A
1 cawan pisang yg dilecek
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang



Cara-cara :-
1. Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.
2. Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
3. Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
4. Pukul mentega hingga putih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang dan gula hancur.
5. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
7. Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
8. Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
9. Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup
10. Selamat mencuba..

Thursday, February 5, 2009

Ubi Getuk

Ubi Getuk, Getuk Ubi, Ubi Ketuk... apa ajer la.. bnyak nawww nama kuih nih... sbnarnya dh lama terhengen nk mkn ubi getuk nih... semlm masa hb bwk blik pisang ader gak bwk balik ubi nih... Balik keje dh merebus ubi.. mlm pas maghrib dh siap buat.. tinggal nk frozen kan jer tuk goreng bekpes esok... mana tau kwn hb dtg... dia dh nmpk suh goreng terusss... adoooiiiii... sedap lama x mkn... ilang kempunan... bersih, licin x sempat goreng esok... sebenarnya ubi getuk nih kalo mkn camtu sahaja tanpa menggoreng pon sodap.. bergantung pd mana2 yg suka... hehehe... sopo2 wong jowo harap bersabar yer tgk kuih nih... lg2 kalo yg duk obersi... hehehe...



Bahan2nya:-
500gram - ubi kayu yg telah ditebus n dilenyek ( urat@kayu nyer dibuang yerkk )
1 1/2 kelapa parut
1/2 cup gula
secubit garam
Tepung beras, garam dan air secukupnyer utk membancuh n mencelup ( bancuh cam nk goreng pisang )
* Kalo guna tepung ready made adabi pon sodap..*


Cara-cara:-
1. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.
2. Kepal bulat-bulat anggaran seperti bola pingpong or bola golf... hehehe
3. Panaskan kuali, celup dalam tepung yg dibancuh. goreng hingga kuning.

Tips :- kalo x nk merekah jgn goreng terlalu lama...

Yang ni laks sebelum goreng makan camni pon sedaaaappppppp....